“E-Ticaret ve E-İhracat Eğitimi Projesi” ATO Hizmet Binası Fuaye Alanı’nda gerçekleştirilen iş birliği protokolü imza töreniyle start aldı. Protokole Ankara Ticaret Odası adına Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, SERÇEV adına Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Karakaş ve SERÇEV Engelsiz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Dilek Saran imza koydu.

Törende konuşan ATO Başkanı Baran, serebral palsili çocukların, iş hayatında yer almasını sağlayacak bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçirmekten duydukları memnuniyeti ifade ederek “Proje kapsamında serebral palsili 200 çocuğumuz e-ticaret ve e-ihracat eğitimi alarak, okul sonrasında iş hayatında yer alabilecek donanıma kavuşacak” dedi. Baran, 200 kişilik olan kontenjanın projenin ilerleyen dönemlerinde ihtiyaca göre arttırılacağını söyledi.

Ülkemizdeki serebral palsili kişi sayısının 600 bini bulduğunu ifade eden Baran, SERÇEV’in bu konuda çalışmalar yapan önemli bir dernek olduğunu, SERÇEV Engelsiz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin de çocukların geleceğini inşa eden önemli bir okul olduğunu söyledi.

-“SEREBRAL PALSİLİ GENÇLERİMİZ DE E-TİCARET YAPACAK”-

Özellikle pandemi sürecinde e-ticaretin öneminin arttığına değinen Baran, 2019 yılında 136 milyar liralık e-ticaret hacminin yaklaşık yüzde 65’lik bir artışla 2020 yılında 226 milyar liraya yükseldiğini söyledi. E-Ticaret hacminin 2021 yılında 400 milyar liraya çıkacağının tahmin edildiğini kaydeden Baran, e-ticaret yapan işletme sayısının da hızlı artış kaydettiğini, Ankara’da 2019 yılında 6 bin 300 olan e-ticaret yapan işletme sayısının 2020 yılında 21 bin 500’e çıktığını söyledi. 

Baran,  “E-ticaret alanında inanılmaz bir gelişme var. Serebral palsili gençlerimiz alacakları eğitimlerle e-ticaret ve e-ihracat yapabilir hale gelecekler. İnternet teknolojisi sayesinde e-ticaret zaman ve zemin sınırı olmadan yapılan bir iş. Serebral palsili gençlerimizin bu işleri layıkıyla yapacaklarına eminim” diye konuştu.

        -“BİZİM İÇİN EN ÖNEMLİ ŞEY İŞ”-

Kendisi de serebral palsili olan SERÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Karakaş da, törende yaptığı konuşmada,  serebral palsili çocukların kiminin yürüyemediğini, kiminin konuşmakta zorluk çekerek hayatını sürdürdüğünü anlattı. Eğitim alan serebral palsili çocuklar için en önemli konunun iş olduğunu belirten Karakaş, “Bizim için en önemli şey iş. Okul bittikten sonra bizim istihdam edilmemiz için işe ihtiyacımız var. Kendimizi idame ettirmek zorundayız. Yarın bir gün annesi babası öldükten sonra bu çocuklara ne olacak kaygısını en aza indirmek bizim için önemli” dedi.

ATO’nun verdiği eğitimi alan gençlerin bütün dünyaya açılabileceğini kaydeden Karakaş, “Bizim için imkânsız diye bir şey yok, yeter ki bize ön ayak olun. Şu anda bunun en güzel örneğini e-ticaretle veriyoruz. Bizim çocuklarımız tek parmağıyla bütün dünyaya açılacak” dedi.

-“BURUNLARIYLA BİLGİSAYARDA KODLAMA YAPIYORLAR”-

SERÇEV Engelsiz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Dilek Saran ise konuşmasında, ATO’nun hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projesinin başarılı sonuçlar vereceğini belirterek, “En büyük sıkıntımız serebral palsili çocuklarımızın okulu bitirdikten sonra hayata nasıl devam edecekleriydi. Böyle bir sosyal sorumluluk projesiyle gerçekten çok güzel şeylerin başarılacağına yürekten inanıyorum. Çünkü bizim çocuklarımız burnuyla bilgisayarda kodlama yapan çocuklar” diye konuştu.

ATO İdea tarafından yürütülecek projenin imza törenine ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, ATO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi M. Ülkü Karakuş, ATO Yönetim Kurulu Üyesi Nuh Acar, ATO’nun 39 No’lu Lastik, Jant, Akü Toptan ve Perakende Satış-Servisi Meslek Komitesi Başkanı Fatih Çalışkan ile 23 No’lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mert Ünyazıcı da katıldı.

İmza töreninden sonra gerçekleşen hediye takdiminin ardından serebral palsili öğrencilerden İzem Çelikkaya’nın doğum günü için pasta kesilmesi tüm katılımcılara duygusal anlar yaşattı. Baran, serebral palsili gençlere forma hediye etti.