Medya Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları kapsamında Türkiye’nin dört bir yanından gelen kültür sanat muhabirleri, Diyarbakır’da  bir araya geldi. Kentte vakit geçiren gazeteciler, Diyarbakır’da tarihi ve turistik yerleri gezdi.

Gazetecilerin ziyaret ettiği tarihi bin yıllık on gözlü köprünün üzerinde gazeteciler davul ve zurna eşliğinde halay çekti. Halaya bölge halkı da eşlik etti. 

Program kapsamında gazeteciler, Diyarbakır’da Sur İçi, İçkale, Hz. Süleyman Cami, Hasan Paşa Hanı, Ulu Cami, Dört Ay Aklı Minaredengbej Evi Müzik Dinletisi Behram Paşa Camii, Keçi Burcu, Gazi Köşkü, Mardinkapı on gözlü Köprüsü, Eğil'deki Hz. Zülkifl ve Hz. Elyesa peygamberlerinin kabrini, Eğil Baraj Göleti'ni  Ergani'deki Çayönü Hilar mağaralarını, ilk tarımın yapıldığı nokta başta olmak üzere tarihi ve turistik noktaları gezdi.

“DİYARBAKIR HAK ETTİĞİ DEĞERİ ALMIYOR”

Diyarbakır Belediye Başkanlığı Kültür ve Sosyal Dairesi Başkanı Ali Çelik, Diyarbakır’ı medeniyetlerin harmanlandığı şehir olarak tanımladı.

Çelik, “ 20’den fazla medeniyete farklı kaynaklara göre ise bu sayının 33’e kadar çıkarıldığını söyledi. Diyarbakır’ın hak ettiği değeri almadığını belirten Çelik, “Bu şehir çok daha fazlasını hak ediyor. Diyarbakır’ın kültür sanatla anılan bir şehir olmasını istediklerini söyleyerek, Uluslararası Sinema Festivali, Şiir Festivali, Karpuz Festivalini ise daha öteye taşıyacak çeşitli program hazırlığında olduklarını ifade etti.

“İÇ TURİZMİ HAREKETLENDİRECEĞİZ”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı Sanem Arıkan, “Biz bu projeyle kültür ve sanat muhabirleri aracılığıyla diğer illerimizi de tanıtmayı hedefliyoruz. Kentin siyasi haberlerinden daha çok tarihi, kültürel ve sanatsal değerlerini tanıtarak iç turizmi hareketlendirmek istiyoruz. Biz birbirimizi tanırsak birbirimizi daha çok severiz” dedi.

“MEKKE VE MEDİNE’DEN SONRA EN FAZLA SAHABENİN YAŞADIĞI ŞEHİR…”

Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemil Alp, “Kentin 1382 yıl önce İslam orduları tarafından fetih edildiğini ve bu şehrin Malazgirt’in habercisi, İstanbul’un fethinin müjdecisi olduğunu söyledi.

Alp, Diyarbakır’da Mekke ve Medine’den sonra en fazla sahabenin yaşadığının altını çizerek şehrin tarihi ve turistik değerlerine ilişkin sunum yaptı. 

“SEKSEN BİR İLDE TURİZM FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenledikleri programın bu yıl üçüncüsünü Diyarbakır‘da gerçekleştirdiklerini ve programın tüm hızıyla devam edeceğini bildirdi. 

Amaçlarının turizmi 81 vilayete yayma çabasının olduğunu kaydeden Gökdemir, kültür sanat muhabirleri vasıtasıyla şehirleri Anadolu insanına anlatarak iller ve bölgeler arasında etkileşim oluşturma gayreti taşıdıklarını da sözlerine ekledi. 
 
Gökdemir, “Tarihi ve Kültürel değerleri böylesine önemli olan Diyarbakır ilimiz geçmişte terör örgütlerinin çığırtkanlıklarıyla gündeme gelmesi haliyle içimizi parçalıyor ve tarihi ve kültürel değerleri terör eylemlerinin gölgesinde kalıyordu. Şükürler olsun ki, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlılığı ve terörle mücadelede taviz vermeden yürütülen politikaları sayesinde Diyarbakır günümüzde tarihi ve kültürel değerleriyle hak ettiği gibi tekrar gündem olmaya başlamıştır. 
Bizlerde bugün bunun için buradayız.  İnanıyoruz ki Diyarbakır’ın önü daha da açıktır, Tarihi ve kültürel değerler açısından gerek ülkemizde, gerekse dünyada önemi her geçen gün artan bir şehir olarak hak ettiğini fazlasıyla alacaktır” dedi. 

“DİYARBAKIR YATIRIMI, HİZMETİ, VİZYONU, ETKİNLİKLERİ, İSTİHDAMI… KONUŞUYOR”

Diyarbakır Valisi ve Diyarbakır Belediye Başkanı Münir Karaloğlu, açılış programına gönderdiği video mesaj ile şehrin son bir yıldır pozitif bir gündeme sahip olduğunu belirterek, “Diyarbakır yatırımı, hizmeti, vizyonu, etkinlikleri, istihdamı… Konuşuyor” dedi. Vali

Karaloğlu, kente yapılan önemli yatırımlar ile ilgili bilgi verip, artık Diyarbakır ilimizde kaostan, kargaşadan, huzursuzluktan kimse bahsetmiyor. İnşallah kıyamete kadar da bahsetmesin” dedi . 

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özkan Özgül Yavuz ise programa yazılı mesaj gönderdi.