Ankara Kuru Temizlemeciler Çamaşır ve Halı Yıkayıcıları Esnaf Odası Başkanı Muharrem Erdal, son dönemde kuru temizlemede kullanılan ilaç, naylon poşet ve askı fiyatlarında ciddi artışlar yaşandığına dikkat çekerek, "15-20 liraya kuru temizleme için aldığımız bir elbisenin naylon poşet ve askı masrafı en fazla 50 kuruş iken şu an 2TL'yi aşmış durumda ve bu bizim için çok büyük bir maliyet. Bu nedenle kuru temizlemede kullanılan ürünlerdeki fahiş fiyat artışlarına müdahale edilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Döviz kurundaki aşırı artışın kuru temizlemede kullanılan ilacın fiyatını çok yükselttiğini ve bu durumun sektörü olumsuz etkilediğini belirten Oda Başkanı Erdal, “Kuru temizleme ilacı bizim için önemli. Kullandığımız ürünlerin hemen hemen hepsi ithal. Bu nedenle döviz kurunun artışı malzeme fiyatlarına yansıyor, fiyatlar artıyor. Döviz artışından kaynaklı yüksek fiyatlardan dolayı ithalatçı firmalar da kendilerini savunuyor. Biz de haliyle maliyet artışlarını yansıtacak zam yapamıyoruz, çünkü kuru temizleme fiyatlarını herkesin yararlanacağı miktarda tutmaya çalışıyoruz. Bu nedenle fiyat artışlarına karşılık verme şansımız yok. En son 4 yıl önce fiyat listesi çıkartmıştık. Yakın zamanda listeyi yeniledik. Vatandaşı tedirgin etmeden, kuru temizlemeye herkes gelebilsin diye fiyatları yüksek tutmadık, makul oranda arttırdık.” dedi.

ESNAFA ELEKTRİKTE İNDİRİMLİ TARİFE UYGULANSIN  

Erdal, esnafın elektrik giderlerinin de ciddi oranda arttığını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Elektrik giderlerimiz çok arttı. Bütün işimiz elektrik ile yapılıyor. Diğer tüm esnaf ve sanatkarların da etkilendiği elektrik ve doğalgazda fiyat artışlarının durdurulması çok önemli. Biz elektriği yoğun kullandığımız için elektrik fiyatlarında özel bir indirim uygulanması esnafımızı rahatlatır. Sanayideki elektrik fiyatlarının daha ucuz olması üretimin artması açısından da önemli. Bu hem üretimi teşvik eder hem de daha fazla kişinin istihdam edilmesini sağlar.”

Esnafın kira artışlarından da şikayetçi olduğunu aktaran Erdal, pandemi sürecinde kiralara zam yapılmasının da esnafı zor durumda bıraktığını söyledi.

 

Kuru temizleme sektörünün çok fazla emek süreci gerektirdiğini belirten Erdal, “Kuru temizle işi zor bir meslektir. Bizler, müşterilerimize kaliteli hizmet sunarak yüksek seviyede müşteri memnuniyeti sağlamanın bilinciyle hareket ediyoruz. Bizim işimizin zengini yoktur çünkü emeğin yoğun olduğu bir iş yapıyoruz." dedi.