Ankara Kuru Temizlemeciler Çamaşır ve Halı Yıkayıcıları Esnaf Odası Başkanı Muharrem Erdal, “Son dönemde Koronavirüs salgını nedeniyle sağlığa verilen önemin de artması ile insanlarımız profesyonel halı yıkama hizmeti anlayışına yönelmektedir. Bahar ve bayram temizliğinin öne çıktığı aylardayız. Günümüzde artık apartmanlı yaşamın artması ile halı yıkama sektörü her geçen gün büyüyerek gelişmektedir. Profesyonel iş gücünü oluşturan halı yıkama firmalarında son teknoloji  otomatik makinelerle halı yıkama işi müşterilerimiz için aslında en ekonomik ve verimli bir sistemdir. Müşteri beklentilerini karşılamak konusunda son derece yetersiz, ehil olmayan halı yıkama firmalarına halılarımızı emanet etmeyelim.” dedi.

“MÜŞTERİ ODA KAYDI OLMAYANA HALI VERMESİN”

Kayıtdışı halı yıkama işi yapan firmaların halı yıkama sektörüne büyük darbe vurduğunu belirten  Oda Başkanı Erdal, “Kayıtdışı halı yıkamacılığını bir türlü engelleyemiyoruz. Ankara’da binin üzerinde merdiven altı halı yıkama hizmeti veren fason firma var. Bunlar vergi mükellefi değiller ve zorunlu olması gereken sicil - oda kayıtları yok. Böyle olunca devlet de çok önemli ölçüde vergi geliri kaybediyor. Bunlar işini layıkıyla yapan esnafla aynı şartlarda olmadıkları için fiyatta çok indirim yapıyor. Bu suretle haksız rekabet oluşturuyorlar. Kayıtdışı halı yıkayıcıların vatandaşa da çok büyük zararı var. Müşteriyi yanıltıyorlar. Halıyı topluyor, dağıtacağız diye alıp gidiyorlar. Uygun olmayan koşullarda halı yıkadıkları gibi zaman zaman müşterinin halısı da ortadan kaybolabiliyor. Müşteri, halısını kaybetmek istemiyorsa, kimlere halı verdiğini araştırsın, oda kaydını ve nerede hangi şartlarda halının yıkandığını sorgulasın.

Kolay ve çok para kazanma hırsıyla kayıtdışı merdiven altı halı kaçak çalışan, yanıltıcı reklam ve pazarlama çalışmaları aracılığıyla hedef kitle müşterilere ulaşarak uygun olmayan koşullarda halı yıkayarak insanları mağdur eden, vergi ve kayıtdışı istihdam anlamında devlet ekonomisine zarar veren kaçak halı yıkamacılara hayır diyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kayıtdışı çalışan halı yıkama firmalarının sicil - Oda kaydı altına alınması ile ilgili kanun ve mevzuatlara göre değerlendirmelere tabi tutulabileceğini belirten Erdal, şöyle devam etti: “Kayıtdışını engellersek öncelikle fiyat istikrarı sağlanır,  tüketicinin karşılaştığı sorunlarla ilgili hakkını arayabileceği, ya da taraflar arası hak ve yükümlülükler dikkate alındığında mağduriyetlerin çözümüne katkı sağlayacak bir adres olur. Tüm üyelerimizin araçlarına  odamızın üyesidir diye stickerler asıldı. Bu stickerleri üyelerimizin iş yerlerinin görünen yerlerine de astırıyoruz. Ayrıca, yetkili kurumlar tarafından da denetimler artırılmalı.”

“KAYITDIŞINDAN KALİTELİ İŞ ÇIKMAZ”

Bahtiyar Halı Temizleme Sahibi Bahtiyar Kaderoğlu, Ankara,da faaliyet  gösteren ve kendini fabrika  gibi tanımlayan bir çok merdiven altı firmanın hizmetleri başka firmalara fason olarak yaptırdıklarını söyledi. Halı yıkama işinin geniş hacimli sermaye gerektirdiğini belirten Kaderoğlu, en az yıkama kadar durulama ve sıkma işleminin hakkıyla yapılmasının kaliteli temizlik adına son derece önemli olduğunu vurgulayarak, “Ben işletmeme sadece 600 bin TL yatırdım. Bu işi kayıtdışı ve sermayesiz yaparsanız ortaya kaliteli bir iş çıkmaz. Bir web sitesi, bir küçük broşürle halı toplayanların yıkadıkları halılar zarar görüyor. Her halının yıkama malzemeleri farklıdır. Mesele sadece halıyı yıkamak değil. En temiz halıdan bile çok miktarda toz çıkar. Mesele önce halının tozunu en iyi şekilde alıp, yıkayarak durulamak ve sıkmak, ardından iyi bir havalandırma yapmaktır. Kayıtdışı çalışanların bu aşamaları baştan sağma yaptıklarını söyleyebiliriz.” diye konuştu.

“UCUZ FİYATLARA ALDANMASINLAR”

 

Tek Bahar Halı Yıkama Servis Sorumlusu Cafer Gürkan da halı yıkama sektöründe kalıcı olmanın yolunun müşteri beklentilerini maksimum oranda karşılamaktan geçtiğini kaydetti. Gürkan, şöyle devam etti: “Müşterilerimizden teslim aldığımız halıları cinsine göre ayırıyoruz. İlk olarak halıların tozları alınıyor. Otomatik makinelerimizde önlü ve arkalı yıkanıyor. Halının cinsine göre deterjan ve temizlik malzemesi  kullanıyoruz. Durulama işlemi gerçekleştikten sonra santrifüj sıkma makinelerinde sıkılıyor. Daha sonra halının son kontrolü yapıldıktan sonra kurutma-havalandırma odalarına geçiyor. Tamamen kurumuş halılar poşetlenerek, servis araçlarımızla müşterilerimize 3 gün içerisinde teslim etmiş oluyoruz. Vatandaşlarımız, işini profesyonelce yapan, oda kaydı, ustalık ve kalfalık belgesi olan esnaf ile çalışsın, ucuz fiyatlara aldanmasınlar. Malzemelerimizin birçoğu dolar üzerinden satılıyor. Bu iş çok düşük maliyetlerle yapılacak bir iş değil. Fiyatlarımızı hak ettiği seviyede tutmamız gerekiyor ki kaliteli bir iş çıkartalım.”