Ankara Hamburger Pizza ve Piknik İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Kesinbaşoğlu, gıda sektöründe yaşanan aşırı fiyat artışlarının gıda, yeme-içme sektörüne hizmet eden esnafı mağdur ettiğini belirterek, girdi maliyetlerinin aşırı yükselmesinden dolayı bazı esnaf işletmelerinin kapanmak durumunda kaldığını kaydetti.

Gıda ürünlerindeki girdi maliyetlerinin aşırı yükselmesinden dolayı kendilerinin de işyerlerinde  fiyatlara düşük oranlarda zam yapmak zorunda kaldıklarını dile getiren Oda Başkanı Kesinbaşoğlu, şunları aktardı: "Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında uygulanan  kısıtlamalar ve kapanmalar gıda, yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren biz esnafın belini büktü. Sektör olarak, 1 Temmuzda adım atılan kontrollü normalleşme uygulamaları ile birlikte paket servis ve masada servis hizmeti ile maske, mesafe, hijyen kurallarını dikkate alarak sarsılan ekonomik durumumuzu çok çalışarak telafi etmeye başladık. Fakat, bu sefer de sektör olarak girdilere yapılan zamlarla mücadele etmeye başladık. Pandemi döneminde gıda maddelerine yapılan yüzde 50 ile yüzde 100 oranında zamlar, gıda, yeme-içme sektörüne hizmet eden bizleri zora soktu. Ben uzun yıllardır esnaflık yapıyorum, son dönemdeki gibi fiyat artışları görmedim.

Artan girdi maliyetlerinden dolayı bazı işyerlerimiz kapandı, bir çoğu ise borç içerisinde dayanmaya çalışıyor. Artan  maliyetleri  tüketiciye yansıtmak zorunda kalıyoruz ama yapılan  düşük  fiyat güncellemeleri de masraflarımızı karşılamıyor. Aldığımız her yeni ürünü  her seferinde yeni zamlar nedeniyle fiyatı değiştiği için yüksek fiyatlardan almak zorunda kalıyoruz. Başta tavuk çok büyük oranda zam aldı, almaya da devam ediyor.  Dönere takılan tavuğa hemen hemen iki günde bir zam gelmeye başladı. Geçen sene bu dönemde kg fiyatı 12-13 TL olan tavuk döner bugün kg fiyatı 25-26 TL. Belki bir kaç gün sonra kg. fiyatı 28-30 TL olacak. Kaliteden ödün vermeden ekmek arası porsiyon 100 gram tavuk döner en  az 12 TL'den satılmalı ki esnaf kazanabilsin. 12 TL'den aşağıya satılamaz. Bunun altında yapılan satışlar için bir kusur aramak lazım. Bu fiyatın altında satılan mamuller mutlaka sağlıksız ortamlarda, sağlık için son derece zararlı gıdalarla hazırlanmıştır. Artan yüksek maliyetlere karşın kaliteden ödün vermeden ve satışlarımızın da düşmemesi için, bir de fırsatçıların önünü açmamak için ancak düşük oranlarda yüzde 2-3 oranında zam yapabiliyoruz. Kazançlarımız çok düşük. Fakat yine de artan fiyat artışlarının merdiven altı fırsatçıları harekete geçirdiğini söylememiz doğru olur. Merdiven altı ürünler ekonomik ve sağlık anlamında önemli oranda tehdit oluşturuyor. Vatandaşlarımızı fırsatçılara karşı da uyarmak istiyorum. Ekmek arası tavuk döneri 5-6 TL'ye satanlar var. Fakat bunlar hem halkın sağlığıyla oynuyor, hem de haksız rekabete yol açıyorlar. Bizler kalitemizden ödün veremeyiz. Maalesef tüm esnafımız bu durumdan muzdarip oldu. Et, süt, yumurta, yağ, peynir, tavuk, sıvı yağ gibi belli başlı ürünler aldı başını gitti. Artık bu fiyat artışlarına dur demenin zamanı geldi. Zaten esnafımız borç batağında; vergi, kira, kredi, SSK, çalışanın maaşı, ailesinin geçimi arasında sıkıştı kaldı. Sağolsun devletimizin yardımları, destekler oldu ama onlar yetmedi. Aşırı fiyat artışlarının önlenmesi, kontrol altına alınması şart, aksi takdirde esnafımız iyice bitme noktasına gelecek. Sektörümüzün yaşadığı ekonomik sıkıntılara çare üretmek adına yetkili kurumlara yardım çağrısında bulunuyoruz. lütfen bir çıkar yol bulalım."