Hatice ULUER HÖKELEKLİ/Ankara 

 

Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Nilüfer Belediyesi’nin 2016 yılından bu yana Gölyazı’da gerçekleştirdiği nekropol kurtarma kazılarında ortaya çıkan bulguların sergilenmesi ve korunması amacıyla projelendirdiğiGölyazı Açıkhava Müzesi’ne onay verdi.

 

Nilüfer Belediyesi’nin, 2600 yıllık geçmişi bulunanGölyazı’nın tarihini gün yüzüne çıkarmak amacıylagerçekleştirdiği nekropol alanı kurtarma kazılarında çalışmalartamamlandı. Bursa Müze Müdürlüğü ve Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle 2016 yılında başlatılan ve “Apollonia ad Rhyndacum Nekropol Alanı Koruma Projesi” kapsamında yürütülen kazı çalışmaları sonucunda, çok sayıda mezar, dönemin yaşam, ticaret ve dini inançlarına ait önemli bulgular elde edildi.

Nilüfer Belediyesi, kazı çalışmaları sürecinde düzenlediği uluslararası sempozyum ve çalıştaylardan elde edilen bildirgeler ile araştırma sonuçlarını, kaynak niteliği taşıyan bir kitapta bir araya getirirken, bir sevindirici haber de Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan geldi. Kurul, kazılardan elde edilen bulguların korunup, sergilenmesi amacıyla Nilüfer Belediyesi tarafından projelendirilen Gölyazı Açıkhava Müzesi’ne onay verdi.

Gerekli güvenlik önlemlerinin alınarak, koruma önceliğinin ön planda tutulduğu Gölyazı Açıkhava Müzesi projesinde düzenlemeler, alanın doğal bitki örtüsü ve toprak yapısı bozulmayacak şekilde yapılacak. Arkeolojik ve doğal çevre ileuyumlu şekilde tasarlanan proje sayesinde, Gölyazı’nın tüm kültürel değerleri ile öğeleri de korunacak. Proje hayata geçirildiğinde Gölyazı Açıkhava Müzesi’ni gezecek olan ziyaretçiler, bölgede varlığını sürdürmüş geçmiş uygarlıklara ait tüm buluntulara belli bir kurgu dahilinde ulaşabilecek ve tabelalar ile en ince ayrıntıya kadar bilgilendirilecek.

BOZBEY: GÖLYAZI ÇEKİM MERKEZİ HALİNE GELECEK

Gölyazı’daki nekropol kurtarma kazı çalışmalarının büyük bir titizlikle yapılarak çok önemli bulgulara ulaştıklarını belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, emeği geçen herkese teşekkür etti. Başkan Bozbey, “Bize düşen en büyük görev, ortaya çıkan bu tarihi eserleri korumak, kollamak ve gelecek kuşaklara aktarmak” dedi.

Gölyazı’nın geleceğini şekillendirecek çalışmalara imza attıklarını ifade eden Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Gölyazı artık, tarihi ve doğal güzellikleriyle sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da gözde mekanları arasında yer alıyor. Nilüfer Belediyesi olarak bunun bilincindeyiz ve çalışmalarımızı, bu yönde yapıyoruz. Açıkhava Müzesi projemizi hayata geçirdiğimizde, Gölyazı çekim merkezi haline gelecek” dedi.