Matbaacılar Federasyonu (MAT-FED) Olağan Genel Kurulu Ankara Matbaacılar Odası Konferans Salonunda yapıldı. MAT-FED'in kurucu genel başkanı olan ve 2010-2020 yılları arasında federasyon genel başkanlığı görevini de yürüten Ankara Matbaacılar Odası Başkanı Ahmet Hüseyin Gürbüz, Şubat 2020'de ayrıldığı görevine geri döndü.

Genel Kurulun oy birliği ile genel başkanlığa seçtiği Gürbüz, "Bizler 2008 yılında henüz ben Ankara Matbaacılar Odası Başkan Vekili iken, Türkiye'nin farklı illerinden matbaa odalarını, matbaa derneklerini bir araya getirerek, bir işe koyulduk. Çünkü, pazar payı daralan ama temel hammaddesi olan kâğıdın kişi başına tüketimi her geçen yıl artan matbaacılık sektörünün geleceği için bir şeyler yapmamız gerektiğini görüyorduk. Bu nedenle 2010 yılında Matbaacılar Federasyonu’nu kurduk" dedi.

MAT-FED'in geçen 12 yıl içinde çok ses getiren işlere de imza attığını ancak başlangıçta ortaya koyduğu hedeflerine tam olarak ulaşamadığını kaydeden Gürbüz, şöyle konuştu: "Biz tabii özeleştirimizi de vereceğiz ki, nerede başarılı olduk nerede başarısız olduk bunları herkes bilsin. Ayrıca başarılı olduğumuz işlerde neden başarılı olduğumuzu, başarısız olduğumuz işlerde de neden sonuç alamadığımızı da açık yüreklilikle ifade edeceğiz ki, kimse bize karnından konuşuyor, demesin, diyemesin. Örneğin, kağıt krizi döneminde, sektörün peşin para ile bile kağıdını temin edemediği 2018'in ağustos-eylül aylarında gerçekten ses getiren bir işe imza attık, Ankara Matbaacılar Odası'nın Konferans Salonu'nda düzenlediğimiz basın toplantısıyla altı ay gündemden düşmedik. Hatta Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay dahi bizim 7 Eylül 2018'de düzenlediğimiz basın toplantımıza atıfta bulundu. Biz bu örgütlülüğü yakaladıktan sonra ana akım denilen büyük medya kuruluşları da bizi duymaya başladı ve bize kulak verdi. Bu önemli ve kenara atılamayacak bir başarıydı. Bunu yapabildik. Ama taleplerimizin hiç birini elde edemedik.

"SADECE ŞİKAYET EDEN BİR STK DEĞİLİZ"

Ayrıca bu federasyon sayesinde Anadolu'daki küçük matbaacı büyük bir temsil kabiliyeti kazandı. İstanbul, İzmir ve diğer illerde düzenlenen pek çok uluslararası fuar, konferans bizi muhatap sayarak, partnerliğimizin yanında, ortaklığımız çerçevesinde etkinlikler düzenledi. Sektöre geniş bir ticaret yapma alanı sağladık. Yani biz sadece şikayet eden, sorunları dile getiren bir sivil toplum kuruluşu olmadık, olamayız da. Ticaretin de önünü açmak için hep gücümüz nispetinde çalıştık. Bundan sonra önümüzdeki dönemde de aynı samimiyetle sektörümüze hizmet yolunda gayretlerimizi sürdüreceğiz. 

Bunları başarırken birlikteliğimizi sağladığımız için sonuç aldık. Sonuç alamadığımız işlerde birliktelikten yoksun kaldık demiyorum ama yoksun bırakıldık. Bakın, biz imkansızı istemedik. Vergi mükelleflerinin kullandığı faturaların, sevk irsaliyelerinin ve basit usule tabi esnafın kullandığı evrakların basımının matbaa esnafının elinden alınıyor olmasının bu insanları bitireceğini biz herkesten önce gördük. Bu konuda uyarılarımızı yaptık, bu federasyon çatısı altında TBMM'de iktidar vekillerinden, çeşitli bakanlıklardaki bakan yardımcısına varıncaya kadar her mertebeden bürokratlarla da görüştük. Ama sonuç alamadık. E-fatura için de yeni bir takvim düzenlenmesini talep ettik. Yalnız bırakıldık. Yani bize destek vermesi gereken Sanayi ve Ticaret Odaları bize destek vermediler. Başaramayacağız düşüncesiyle umutsuzluğa kapıldılar. Bu yanlış bir tutumdu.”

ÖNGÖRÜSÜZLÜKLERİN GETİRDİĞİ NOKTA

Sektörün sorunlarına kimsenin tek başına çözüm üretemeyeceğinin bilincinde olduklarını kaydeden Gürbüz, piyasadaki hammaddelerin dolar ve avro üzerinden temin edildiğini ve pandemi nedeniyle küresel ticaret yollarında yaşanan uzun süreli duraksamanın girdi maliyetlerini artırdığını, özellikle tanker ticaretinin durduğu aylarda stok malların tüketildiğini söyledi. Şimdiden girdi maliyetlerinde artışın gözlendiğinin altını çizen Gürbüz, "Öngörüsüzlüklerle kapatılan kağıt fabrikalarının yerine gerekirse biz sektör olarak bir kağıt fabrikası kuralım derken elbette pandemiyi ya da iklim krizini kast etmedik ama bakın iş geldi oraya dayandı. Biz de bu sorunların mağduru isek çözüm önerisi de sunmalıyız. Çünkü bize çözüm önerisi getiren yok" dedi.

Türkiye'de kağıt tüketiminin azalmadığını aksine kişi başına düşen kağıt kullanım miktarının 70 kilolara geldiğini, geri dönüşüme giden miktarın ise 821 bin 117 ton olduğunu ifade eden Gürbüz, son dönemde yükselişe geçen ambalaj sanayi sektörünün gelecekte ana aktör olacağını bu nedenle de matbaaların bu alana yönelmesini sağlayacak çalışmalar içinde olacaklarını söyledi.

GÜRBÜZ'DEN GENÇTAN'A TEŞEKKÜR

22 Şubat 2020'de düzenlenen Matbaacılar Federasyonu Olağanüstü Genel Kurulu'nda genel başkanlığına seçilen ve 1,5 yıl bu görevi sürdüren İzmir Matbaacılar Odası Başkanı Ceyhun Gençtan'a emekleri için teşekkür eden Gürbüz, yeni dönemde birlik içinde hareket edeceklerini söyledi.

 

Matbaacılar Federasyonu (MAT-FED) Olağan Genel Kurulu’nun ardından  Yönetim Kurulu şu şekilde oluştu: Ahmet Hüseyin Gürbüz (Başkan/Ankara)  Ozan Kurtuluş İlyasoğlu (Başkan Vekili/Gebze), Vahap Altunok (Başkan Vekili/ Malatya), Ümit Akçay (Genel Sekreter/Sakarya), Mustafa Özcelep (Üye/Trabzon), Mehmet Akif Şen (Üye/Kocaeli), H. Ceyhun Geçtan (Üye/İzmir)