CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yazılı bir açıklaması yayınladı. Basınımızın hiçbir dönemde olmadığı kadar işsizlik ve baskı kıskacıyla karşı karşıya olduğunu savunan Karabat; “Sansür mekanizmasının yetmediği noktalarda ekonomik yaptırımlarla gazeteler varlık yokluk sorunuyla karşı karşıya bırakılıyor.” dedi.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün, çalışamaz hale getirilen binlerce gazeteci için nostaljik bir güne dönüştürüldüğünü ifade eden Karabat: “Demokratik ve çağdaş bir ülke olmanın ön koşulu basın özgürlüğüdür. Ülkemiz gibi, basını özgür olmayan ülkelerde hak ve özgürlüklerin de ağır yara alması kaçınılmazdır.” dedi.

21. yüzyılın Türkiye’sinde, çalışanlardan çok çalışmayan gazeteciler olduğuna işaret eden Karabat açıklamasını şöyle sürdürdü: “Çalışan Gazeteciler Günü’nde çalışandan çok çalışmayan, çalıştırılmayan gazetecilerimiz var. Basın emekçilerimiz asli görevlerini yerine getirirken baskı ve şiddete maruz kalıyor, gözaltına alınıyor, yargılanıyor ve hatta tutuklanıyor. Gazetelerimiz kapatılıyor, ceza davalarıyla susturulmaya çalışılıyor, haber portallarına erişim engelleri getiriliyor. Tüm bunların yetmediği noktalarda Basın İlan Kurumu eliyle ekonomik yaptırım ve cezalar devreye sokuluyor!”

Türkiye’de AKP’nin baskı politikaları sonucu artık temel bir haktan, haber alma hürriyetinden, yoksun yaşadığımızı ifade eden Karabat: “Bugün gazeteler talimatla manşet atıyorsa, yazarlar sansüre uğruyorsa, gazeteciler iktidar baskısıyla işlerinden ediliyorsa daha da vahimi bir yandaş basın gerçekliğinden bahsediyorsak Türkiye’de bağımsız ve özgür bir basından bahsetmemiz mümkün değildir!” dedi.

AKP’nin yaşanan bu baskı ve sansürün baş sorumlusu olduğunu ifade eden Karabat: “Bugün yaşadığımız karanlık ve utanç verici tablo kuşkusuz siyasi iradeden bağımsız değildir! Basına yönelik baskı Cumhuriyet tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir noktaya ulaştı. Cumhurbaşkanı makamında oturun parti genel başkanı bir gazetemizi alenen hedef alabiliyor! Vatandaşlara bir gazeteyi okumayın diyebiliyor!” dedi.

Açıklamasının devamında Çalışan Gazeteciler Gününün artık bir mücadele günü olduğunu vurgulayan Karabat; “Bu karanlığını yaratanlara inat, doğruyu yazmakta ısrar eden, bedel ödemeyi göze alan; güvencesiz koşullara rağmen meslek onuru ve etik ilklerden taviz vermeyen tüm gazetecilerimizin gazeteciler günü kutlu olsun! Çalışan Gazeteciler Günü’nü gerçekten bayram gibi kutlamak dileğiyle…” dedi.