Ankara Kulübü Derneği Çankaya Şube Başkanı Halil Bahadır Saka, ziyaret ettiği Gölbaşı Sevgi Çiçeği Sanat Sokağı’nı Gölbaşı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsa Albut eşliğinde gezerek, sokakta yer alan atölyeler ve son ustalar hakkında bilgi aldı.

Mogan gölünün kıyısında yer alan Gölbaşı Sevgi Çiçeği Sanat Sokağı projesi ile unutulmaya yüz tutan mesleklerin yeniden canlandırılmasını amaçladıklarını kaydeden Gölbaşı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsa Albut, Gölbaşı Sevgi Çiçeği Sanat Sokağı projesinin, Gölbaşı Belediyesi’nin önceki başkanı Fatih Duruay ve ekibi, Ankara Kalkınma Ajansı ve Gölbaşı Esnaf ve Sanatkarlar Odası işbirliği, emek ve katkıları ile hayata geçirilen dört atölyenin yer aldığı örnek bir proje olduğunu belirterek, "Sevgi Çiçeği Sanat Sokağı'nda Çömlek Atölyesi, Bıçak Atölyesi, Bakır Sanatı Atölyesi ve Yumurta Sanatı Atölyesi hizmet veriyor. Burada, bir kültürü, bir tarihi yaşatmaya çalışıyoruz. Biz, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin ve zanaatların canlandırılması ve aktif hale gelmesini, onların unutulmamasını istiyoruz. Bu sanatlar toplumumuzun kültürü, geçmişi." dedi.

Proje kapsamında Ahilik kültürünün günün şartlarına uygun olarak yeniden entegre edildiğini vurgulayan Oda Başkanı Albut, "İbrahim, Ahmet ve Mustafa Önen adlı çömlekçilerimiz Ankara'da tek çömlek ustalarımız. Zor şartlar altında hizmet vermeye devam eden üç kardeş çömlekçilerimiz bizim için çok büyük değer. Mogan Bıçak Atölyemizde Mehmet Turhan Tuncay ustamız da Gölbaşı’nın simgesi Sevgi Çiçeği işlemeli el emeği ile bıçak yapan, ürünleriyle hem Gölbaşı'nı hem Ankara'yı hem de Türkiye'yi tanıtma kapasitesine sahip bir sanatkarımız. Bakır ve Kalay Atölyemizde Cafer Keleş ustamızın bir özelliği de ilçemizde kaybolmaya yüz tutmuş mesleği icra etmekte olması. Yumurta Kabuğu Oyma Sanatını icra eden ustamız Hamit Hayran da geçmişte geçirdiği bir iş kazası sonucu engelli olarak hayata küsmeden yumurta kabuğu oyma sanatına merak salarak, şu anda Türkiye'de en iyi bu mesleği yapan usta olarak ilçemizin tanıtımına önemli katkılar sunuyor.” diye konuştu.  

“Bundan sonraki amacımız, bu sokakta yer alan atölye sayısını artırmak” diyen Albut, “Gölbaşı'nda el emeğine dayalı, ekonomiye katkı sağlayan, kendilerini geliştiren, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin ve son ustaların sayısının mümkünse yine bu alanda çoğaltılmasıyla ilgili düşüncemiz var. Atölyelerimizin çoğaltılması hepimiz için, Gölbaşı’mız, Ankara’mız için artı olacaktır." dedi.

Ankara Kulübü Derneği Çankaya Şube Başkanı Halil Bahadır Saka, geleneksel Türk el sanatlarına ve bu sanatları icra eden usta ve sanatkarlara sahip çıkmak ve kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri tanıtmak, gelecek nesillere aktarmak amacıyla Gölbaşı Atatürk Sahil Parkı yürüyüş yolu üzerinde hayata geçirilen Sevgi Çiçeği Sanat Sokağı projesinde yer alan Bakırcılık Atölyesi'nde bakırcı Cafer Keleş, Yumurta Sanatı Atölyesi'nde yumurta kabuğunu oyarak işleyen Hamit Hayran, Bıçak Atölyesi'nde bıçak ustası Mehmet Turhan Tuncay ve Çömlek Atölyesi'nde Önen kardeşleri Gölbaşı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsa Albut eşliğinde ziyaret ederek, atölyeleri inceledi, sanatkarlardan el emeğinin sanata dönüştüğü çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Saka, "Ahilik  geleneğini yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için üzerine düşeni hakkıyla yerine getiren Gölbaşı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsa Albut nezdinde kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin ve son ustaların bir sanat sokağı projesinde bir araya getirilmesine yönelik işbirliği yapan, emek ve katkıları olan kişi ve kurumlara çok teşekkür ediyorum. Bu örnek proje ile Ahilik kültürünün günümüz temsilcileri esnaf ve sanatkarların kaybolmaya yüz tutmuş el emeğine dayalı meslekleri geçmişten günümüze varlığını sürdürmeye devam edecektir. Esnaf ve sanatkar sokak ve çarşılarını hizmete sunarak hem Ahilik kültürünü yaşatmış hem de turizm anlamında önemli mekanlar kazanmış oluyoruz. Geleneksel sanatlarımızı içine alan mesleklerden olan bakırcılık, yumurta kabuğu oyma sanatı, bıçakçılık ve çömlekçilik atölyelerinde el sanatına dayalı üretim yapan ve ülkemizin ekonomisine, gelişimine katkı sunan Ahiliğin günümüz temsilcisi tüm sanatkarlarımıza alın teri yolculuğunda başarılar diliyorum." ifadelerini kullandı.