Türkiye Lokantacılar Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kongre Merkezi’nde yapıldı. Genel Kurulda yeni yönetim belirlendi. Sayit Karabağlı, Aykut Yenice'nin yerine Türkiye Lokantacılar Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu Genel Başkanlığına ezici çoğunlukla seçildi. İstanbul Lokantacılar Odası Başkanı olarak görev yapan Karabağlı, yeni görevi kapsamında Federasyon çatısı altındaki tüm odaların gelişiminden sorumlu olacak. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Karabağlı, “Gerek yeme içme sektörünün öne çıkan bir oyuncusu olarak sahip olduğum deneyimden dolayı, gerekse İstanbul Lokantacılar Odası Başkanlığı süresince üstlendiğim misyondan ötürü sektörün güvenini kazandığımı görmekten onur ve mutluluk duyuyorum. Hep birlikte pandeminin yaralarını tümden kapatacağımıza ve çağın gereklerine uygun sistemler geliştireceğimize inanıyorum” dedi.

 

SEKTÖRÜN TEK İHTİYACI BİRLİK OLMAK

Seçim sonrasında esnaf teşkilatına teşekkür eden Sait Karabağlı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Biz bir kişi, on kişi değil, yüz binlerce kişilik dev bir aileyiz. Tek ihtiyacımız olan şey birlik. Birlik olursak, güçlerimizi, imkanlarımızı paylaşırsak bu zor günleri atlatacağımızı düşünüyorum. En büyük hedefimiz kimseyi ötekileştirmeden o birliği sağlamak. Biz, aynı geminin yolcularıyız. Bu gemiyi batırmadan, karaya oturtmadan hedefe götürmek için hep birlikte çalışacağız. Biz, sadece aklın yolu bir diyerek bize oy verenlerin değil, aklın yolu bir diyerek esnafımızın ve teşkilatımızın kalkınmasını isteyen herkesin yönetimiyiz. Bu anlamda tüm camiamıza teşekkür ediyorum. Türkiye Lokantacılar Federasyonu üyeleri, bu kapının sektörün tüm emekçilerine açık olduğunu bilmeli. Federasyonumuzu hep birlikte yeniden sektörün sesi, gücü, buluşma noktası yapacağız.”

Yeme içme sektörünün geleceğine dair değerlendirmede de bulunan Sayit Karabağlı, “Pandemi pek çok alanda olduğu gibi, tüketicinin yeme içme sektörüne olan bakışını da değiştirdi. Örneğin kimi araştırmalar insanların yüzde 57'sinin pandemi sonrası yerel ürünler sunan işletmeleri daha fazla tercih edeceğini gösteriyor. Doğal ve sağlıklı gıdalar sunmak tüketici için artık çok daha büyük önem arz ediyor. Öte yandan dijital çağı da iyi okumak gerekiyor. McKinsey'nin yaptığı bir araştırmaya göre, 2024 yılına kadar Avrupa'da yemek dağıtım hizmetlerini çevrimiçi kullananların sayısının 96,9 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu da sektörün yeni iş modellerine açık olması gerektiğine işaret ediyor.” diye konuştu.

Yeni görevi kapsamında yeme içme sektöründeki inovatif adımları hızlandırmaya odaklanacağını da söyleyen Karabağlı, “Yeme içme sektörünün tüm oyuncuları olarak pandemiden çeşitli dersler çıkardık. Yüksek maliyetler, büyük metrekareleri yönetme zorluğu ve hijyen ihtiyaçlarının yarattığı sıkıntılar, hepimizin zorlandığı başlıca sorunlar arasındaydı. Bu süreçte Sait Döner çatısı altında Türkiye'de bir ilk olarak geliştirdiğimiz yeni franchise paketiyle girişimci ve yatırımcılara, kurumsal kimliğinden lojistik ve teknolojik altyapısına kadar hazır yani her anlamda anahtar teslim bir model sunmaya başladık. Oturma alanı bulunmayan, yalnızca ‘eve servis' ve ‘gel-al’ konseptiyle hizmet veren bu franchise modeli sayesinde, en az yatırımla yüksek kâr sağlanmasını hedefledik. Şimdi ise Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı olarak amacım, çağı yakalayan bu tip projelerin sektör genelinde yaygınlaşmasına yardımcı olmak” dedi.

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu çatısı altındaki esnafın pandemiden dolayı ciddi yaralar aldığını ve bu yüzden sektörün her zamankinden fazla birlik olmaya ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Karabağlı, bu zor dönemde kişisel ihtiraslar yüzünden sektörün yeteri kadar desteklenmediğini söyledi. Geçmişten kaynaklanan zaafları ve bunun neden olduğu hasarı bilerek göreve talip olduklarını anlatan Karabağlı, “Kimseyi yargılamak gibi bir niyetim yok. Bizim en büyük yargı organımız genel kurulu. Genel kurul gerekli değerlendirmeyi yapmış ki bu görevi bizlere verdi. Önemli olan bundan sonra ne yapacağımız” ifadesini kullandı. 

Türkiye Lokantacılar Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu’nun yeni yönetimi şu isimlerden oluştu: Yönetim Kurulu Asıl Üyeler: Sayit Karabağlı (başkan), Mehmet Polat, Zeki Pınar, Bayram Akkaya, Şeyh Ahmet İnal, Mehmet Şükrü Erişen, Mehmet Görmüş, Osman Üçgül, Emin Özlü, Erol Aslan, Ali Kıral. Denetim Kurulu Asıl Üyeler: Murat Abak, Ayhan Ünal, Aykut Dürüst.