Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliği’ne göre; görevlilerin bilgi seviyelerini ölçmek ve mesleki bakımdan göreve iyi şekilde hazır bulunmalarını sağlamak amacıyla yılda bir Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS) yapılmaktadır. Geçerlilik süresi 2 yıl olan sınav kariyer basamaklarında kriter olarak değerlendirilmektedir.

MBSTS Amacına Hizmet Etmekten Uzaklaşan Bir Uygulamadır

Diyanet Bir-Sen Genel Başkanı Hasan Türüt, MBSTS’nin amacına hizmet etmekten uzaklaşan bir uygulama olduğuna dikkat çekerek, bu sınava Diyanet İşleri Başkanlığı’nda görev yapan İmam Hatip, Müezzin Kayyım ve Kur’an kursu öğreticilerinden görev yerini veya kadro unvanını değiştirmek isteyen, yurt dışında din görevlisi olarak görev almak isteyen ya da hac ve umre’de görevlendirilmek isteyenlerin MBSTS sınavına katıldığını belirterek, söz konusu sınavın yönetmelikte belirtilen amacına hizmet edemediği gibi din görevlilerinin moral ve motivasyonunu bozduğu ve olumsuzluklara neden olduğunun müşahede edildiğine vurgu yaparak şunları söyledi:

MBSTS Kaldırılmalıdır

“Sendikaların sayım toplantısında Sayın Başkan Yardımcısı, Genel Müdür ve ilgili Daire Başkanlarına ve ayrıca Sayın Başkanımızı ziyaretimiz de gerekçeleriyle birlikte MBSTS sınavının kaldırılması gerektiğini söyledik. Teşkilatın huzuru, hakkaniyet ve liyakat esasları açısından önerimiz şudur; MBSTS sınavının tamamen kaldırılması, kurum içi nakillerin puanlama ve tercih sistemiyle yapılması, görevlileri puanlamanın hizmet içi kurslarının sonuçları ve mezuniyet durumlarının esas alınarak yapılması, cami, mescit, Kur’an kursu vb. gibi görev yerlerinin puanlandırılması; A.B.C.D. şeklinde sınıflandırılmış camileri, aynı zamanda camilerin konumuna göre puanlandırılarak kurum içi nakil ve atamada yaşanan sıkıntıların ve mağduriyetlerin ortadan kaldırılması… Nakillerin dışında hac, umre ve Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Sınavının yapılarak uygulanması kanaatimize göre uygun olacaktır. Bu gerekçelerle MBSTS sınavının kesinlikle kaldırılması ve uygulanmaması gerekir. Böylece nakillerdeki adaletsizlikler önlenmiş olacaktır.”

Diyanet İşleri Başkanlığına Talebimizi Sunduk

MBSTS’nin kaldırılması yönündeki taleplerini 04.01.2021 tarih ve 1 sayılı yazı ile Diyanet İşleri Başkanlığına sunduklarını belirten Türüt, din görevlilerinin bu sınavın kaldırılmasını istediklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

Önerimiz Dikkate Alınmalıdır

“Öncelikle din görevlilerimizin MBSTS sınavları nedeniyle yaşamakta oldukları sıkıntıların giderilmesi açısından, eşitlik, hakkaniyet ve hukuki yönüyle de değerlendirilerek önerimizin dikkate alınması ve önümüzdeki dönemde bu sistemin hayata geçirilmesi yönünde değerlendirilmesini istiyoruz.”