Törene Ankara Valisi Sayın Vasip Şahin, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Anıl Yılmaz, BTK Kurum Başkan Yardımcısı Gazali Çiçek, TÜRKSAT E- Devlet ve Bilişim Genel Müdür Yardımcısı Dr. Halil Yeşilçimen, BTK İnternet daire Başkanı Dr. Mustafa Küçükali,  Altındağ Kaymakamı Erol Karaömeroğlu, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, İl Müdürleri, yarışmanın yapılmasında katkıları bulunan EBA, TÜBİTAK, ROKETSAN, HAVELSAN, TÜRKSAT, Türk Havacılık Uzay Sanayi, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği, ODTÜ TEKNOKENT, HACETTEPE STEM – MAKER LAB, Ankara Kalkınma Ajansı, BTK yetkilileri katıldı.

 

Cebeci Ortaokulu Müdürü Murat Tekçe bu yarışma ile 1- Öğrencilerin 21. yüzyılın temel becerileri olan yaratıcılık, eleştirel düşünme, iletişim ve iş birliği etrafında birleşmesini sağlamak; 2- Teknolojiyi bir araç olarak kullanabilen, üreten bireylerin gelişmesini desteklemek, 3- Girişimci bireylerin önünü açmak, 4- Öğrencilerin kod yazma becerilerini geliştirmek, 5- Avantajlı ve dezavantajlı bölgelerde yaşayan öğrencilerin aynı fırsat noktasında birleştirilmesine zemin hazırlamak, 6- Oyun adı ve karakterlerinde Türkçe kullanılmasını teşvik etmek, 7-  Yerli ve millî dijital oyun yazılımını teşvik etmek, 8- Kodlamaya ilgi duyan ve kendisini geliştirmek isteyen öğrencilerin yarışmaya destek olan kuruluşları tanımasını ve destek olan kuruluşların da yazılıma yeteneği olan öğrencileri keşfetmesini sağlamak, 9- Öğrencilerin teknoloji, oyun ve sosyal medya bağımlılığından kurtularak yazılım üretmelerini sağlamak, 10- Türkiye geneli ortaokul öğrencileri arasında kodlama alanında farkındalık oluşturmak, 11- Dünyada sürekli büyüyen yazılım ve oyun pazarından ülkemizin pay almasına katkı sağlamayı hedeflediklerini,

        Bu kapsamda “Çipe hakim olan Dünyaya hakim olur” anlayışıyla çıktığımız bu yolculukta 2017 yılında Ankara genelinde düzenlediğimiz “Oyunumu Kodluyorum” yarışmamıza 36 okuldan 64 eser, 136 öğrenci ,  Geçen yıl ise Türkiye genelinden  58 ilden 294 okul, 456 eser olmak üzere toplamda 931 öğrenci, Bu yıl 67 ilden 452 okuldan 774 eser ve 1506 öğrenciye  ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bugün misafirlerimiz olan, ülkemizin geleceğine yön verecek, geleceğin yazılımcılarına ve onların değerli öğretmenlerine yarışmamıza gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ediyorum dedi. Yarışmaya   Ankara Valiliğinin himayesinde Altındağ Kaymakamlığı, Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü,  EBA, TÜBİTAK, ROKETSAN, HAVELSAN, TÜRKSAT, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği, ODTÜ TEKNOKENT, HACETTEPE STEM & MAKER LAB,  Ankara Kalkınma Ajansına  ve BTK (Bilgi Teknolojileri Kurumuna) destek sağladı.

Vali Vasip Şahin, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Konferans Salonu’nda yapılan törendeki konuşmasında, gelecekte bu konuda daha başarılı olacağımıza dair umutlarının arttığını belirterek “Bizim çocukluğumuzda çocuklar kendi oyuncaklarını kendileri yapardı. Tahtadan arabalar, bez bebekler… Kendi zevkine, kendi hayalindeki kahramana göre onun mimarisini oluşturduğu, kendisi ürettiği için de çok kıymetliydi. Daha sonra hazır oyuncaklar çıktı. Her şeyi hazırda bulan bir nesil yetişmeye başladı. Doya doya yaşayamayan, her şeyi olan ama üretmenin, yeni bir şey ortaya koymanın hazzını yaşayamadan büyüyen bir nesil çıktı. Hamdolsun, şimdi görüyorum ki çocuklarımız eskiden olduğu gibi kendi oyuncaklarını kendileri üretiyorlar. Oyunlarını kendileri tasarlıyorlar. Dijital materyallerden istifade ederek gelenekleri yaşatıyorlar. Kendi emeğinin karşılığını aldığı zamanlara dönülmüş gibi hissettim. Bu yönüyle çok anlamlı buluyorum.” diye konuştu.  

Çağımızın dijital bir çağ, bilgi çağı olduğunun altını çizen Vasip Şahin, “İnsanlar ve toplumlar beyin gücüyle ürettikleriyle önde oluyorlar. Bugün bir beyin üretiyor ve bir anda iki yüz yıllık bir şirketin ulaşmış olduğu değerden çok daha fazla değer ifade eden şirketler oluşturabiliyor. Yani beyin gücü herkes için ortak ve eşit fırsatlar sunuyor. Türkiye’nin dört bir yanından buraya katılımlar var. Artık çok iyi okullarda okuyorum veya okuyamıyorum ayırımı azalıyor. Ülkemiz fırsat eşitliğine inşallah bu kodlama eğitimi sayesinde kavuşmuş oluyor.  Dağın başındaki çocuğumuz da kendine oyun tasarlayabiliyor, şehrin en merkezî noktasında bulunan, iyi imkânlara sahip okulumuzun öğrencisi de kodlamayla kendisine bir şeyler üretebiliyor. Bundan sonra yarışmalar daha açık, daha adil ama daha kıyasıya, rekabet miktarı yüksek bir ortamda gelişecek. Şunu biliyoruz ki bu yarışmalarda kıyasıya rekabetle hem ülkemiz hem milletimiz çok daha iyi günler yaşayacak. Kodlama eğitimi artık, beste yapmak gibi bir şey. Bestekârlar, bestenin sonsuz olduğunu söylerler. Kodlama eğitiminde de her şey tahayyülünüze bağlı.” ifadelerini kullandı.

Vali Şahin; jüride yer alan akademisyenlere, yarışmanın organize edilmesinde emeği geçenlere, öğretmenlere ve yarışmaya katılan öğrencilere teşekkür etti; dereceye giren öğrencileri tebrik etti.

 

 

 

ORTAOKULLAR ARASI 2. ULUSAL  “OYUNUMU KODLUYORUM YARIŞMASINDA DERECEYE GİREN OKULLAR

YARIŞMA BİRİNCİSİ : İSTANBUL İLİ ATAŞEHİR İLÇESİ ÖZEL ATAŞEHİR BİLFEN ORTAOKULU

ESER ADI: ÇÖPTEN GERİ DÖNÜŞÜME

ÖĞRENCİ ADI- SOYADI: Berrak Başak

DANIŞMAN ÖĞRETMENİ: Erinç KESKİN

 

YARIŞMA İKİNCİSİ : ANTALYA İLİ AKSU İLÇESİ HACIALİLER ORTAOKULU

ESER ADI: YUMURTA MACERASI

ÖĞRENCİ ADI- SOYADI: Fatma Azra ŞAHPAZ, Fatma ALKAN

DANIŞMAN ÖĞRETMENİ: ALİ MURAT GÖKDERE

 

YARIŞMA ÜÇÜNCÜSÜ : ANKARA İLİ ÇANKAYA İLÇESİ KAVAKLIDERE ORTAOKULU

ESER ADI: PİCASSO'NUN FIRÇASINDAN

ÖĞRENCİ ADI- SOYADI: Melek Güneş ASLAN, Helen BAHAR

DANIŞMAN ÖĞRETMENİ: Gamze BAŞTAK

Konuşmaların ardından dereceye girenlere plaket ve ödülleri protokol üyeleri tarafından teslim edildi.

JÜRİ ÜYELERİ

SN
KURUM
ADI SOYADI
1
ROKETSAN
İSKENDER YİĞİTEL
2
HAVELSAN
ONUR AKKAYA
3
HAVELSAN
GÜVENÇ ŞAHİN
4
TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİİ
MURAT ÇOLAK
5
TÜRKSAT
AHMET SAVAŞ
6
BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KURUMU
EROL TUTAL
7
HACETTEPE Stem&Maker Lab
Prof. Dr. GÜLTEKİN ÇAKMAKÇI
8
ODTÜ BİL MÜHENDİSLİĞİ
Prof. Dr. TOLGA CAN
9
ODTÜ TEKNOKENT
EMEK KEPENEK
10
ANKARA KALKINMA AJANSI
ERDEM KOÇOĞLU
11
ANKARA KALKINMA AJANSI
HÜSEYİN GÖKDUMAN