Teknoloji Odaklı Gayrimenkul Değerleme Ve Lokasyon Analizi Platformu Endeksa.com, pandeminin konut satış ve kira değerlerine etkisini analiz etti. Endeksa’nın verilerine göre, pandeminin etkisinin konutların kira değerinden çok satış değerine etki ettiği ve özellikle 0-4 yaş arasındaki müstakil konutlarda çok yüksek değer artışları olduğu ortaya çıktı.

 

Yapılan çalışmaya göre Türkiye genelinde konut satış fiyatları son 1 yılda %35, kira ise bedeli ise %17 artış gösterdi. Aralık sonu rakamlarına göre Türkiye genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatı 2 bin 914 TL, ortalama konut satış fiyatı 378 bin 820 TL olarak gerçekleşti. Ortalama metrekare kira 13 TL, ortalama kira 1.480 TL oldu.

 

0-4 yaş arası konutların satış fiyatı son bir yılda %38 arttı

 

Türkiye genelinde 0-4 yaş arası konutların satış fiyatı son 1 yılda %38, kira bedeli ise %22 artış gösterdi. Aralık sonu itibarı ile 0-4 yaş arası konutların ortalama metrekare satış fiyatı 3 bin 76 TL, ortalama satış fiyatı 399 bin 880 TL, ortalama metrekare kira 15 TL, ortalama kira ise bin 455 TL olarak gerçekleşti.

0-4 yaş arası müstakil konutlarda satış fiyatı %67, kira %40 arttı

Pandemi ile birlikte en fazla talep ve değer artışı görülen konut tipi ise 0-4 yaş arasındaki müstakil konutlar oldu. Türkiye genelindeki 0-4 yaş arasındaki müstakil konutlar incelendiğinde artış oranının ortalamanın oldukça üstünde olduğu görülüyor. Endeksa verilerine göre, son 1 yılda Türkiye genelindeki 0-4 yaş arası müstakil konutların satış fiyatı %67, kira ise %40 arttı. Aralık sonu itibarı ile Türkiye genelinde 0-4 yaş arası müstakil konutların ortalama metrekare satış fiyatı 5 bin 894 TL, ortalama satış fiyatı 1 milyon 184 bin 694 TL, ortalama metrekare kira 22 TL, ortalama kira ise 4 bin 312 TL oldu.

İstanbul’da 0-4 yaş arası müstakil konutların satış fiyatı son bir yılda %71 arttı

 

Endeksa’nın analizinde 4 büyük il için de aynı trendin söz konusu olduğu görülüyor. İstanbul’da son 1 yılda konut satış fiyatları %23 artış gösterirken, kiralar %11 arttı. 0-4 yaş arası konutların satış fiyatları %31, kiraları ise %14 artış gösterdi. 0-4 yaş arası müstakil konutlarda ise son 1 yıllık satış fiyatı artış oranı %71, kira artışı %18 seviyesinde. Aralık sonu itibarı ile İstanbul’da 0-4 yaş arası müstakil konutların

ortalama metrekare satış fiyatı 8 bin 840 TL, ortalama satış fiyatı 2 milyon 501 bin 720 TL, ortalama metrekare kirası 24 TL, ortalama kira 5 bin 890 TL.

 

Ankara’da 0-4 yaş arası müstakil konutlarda metrekare satış fiyatı 3 bin 563 TL

Ankara’da ise konut satış fiyatları son 1 yılda %28, kiralar %15 artarken, 0-4 yaş arası konutların satış fiyatı %40, kira bedeli %37 artış gösterdi. 0-4 yaş arası müstakil konutların ise satış fiyatı %47, kira bedeli %63 artış gösterdi. Ankara’da 0-4 yaş arası müstakil konutların ortalama metrekare satış fiyatı 3 bin 563 TL, ortalama satış fiyatı 1 milyon 243 bin 487 TL, ortalama metrekare kirası 18 TL, ortalama kira 6 bin 165 TL.

 

İzmir’de 0-4 yaş arası müstakil konutların satış fiyatı son bir yılda %52 artış gösterdi

 

Pandemiye ilave olarak 2020 yılında yaşanan depremin de etkisiyle İzmir’de konut satış fiyatları son 1 yılda %33, kiralar %14 arttı. 0-4 yaş arası konutların satış fiyatı %40, kira bedeli %18 artış gösterdi. 0-4 yaş arası müstakil konutların ise satış fiyatı %52, kira bedeli %47 artış gösterdi. Aralık sonu itibarı ile İzmir’de 0-4 yaş arası müstakil konutların ortalama metrekare satış fiyatı 7 bin 366 TL, ortalama satış fiyatı 1 milyon 417 bin 472 TL, ortalama metrekare kirası 27 TL, ortalama kira 5 bin 31 TL.

 

Bursa’da 0-4 yaş arası müstakil konutların ortalama satış fiyatı 1 milyon 160 bin 280 TL

 

Bursa’da ise konut satış fiyatları son 1 yılda %26, kiralar %13 arttı. 0-4 yaş arası konutların satış fiyatı %34, kira bedeli %21 artış gösterdi, 0-4 yaş arası müstakil konutların ise satış fiyatı %65, kira bedeli %35 artış gösterdi. Bursa’da 0-4 yaş arası müstakil konutların ortalama metrekare satış fiyatı 4 bin 395 TL, ortalama satış fiyatı 1 milyon 160 bin 280 TL, ortalama metrekare kirası 14 TL, ortalama kira 3 bin 683 TL.

 

 

Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, “Pandemi ile birlikte çoğu şirket evden çalışma modeline geçti. Evlerde geçirilen vakit uzadı. Bu da gayrimenkul sektöründe ihtiyaçların değişmesine sebep oldu. Yaptığımız çalışmada evlerde geçirilen zamanın uzaması ile talebin özellikle 0-4 yaş arasında olan ve çoğunlukla müstakil konutlara kaydığını gördük. Pandeminin ayrıca, kira değerinden çok satış değerini etkilediği de çalışmamızda ortaya çıkan sonuçlardan biri oldu. İnsanlar barınma ihtiyacının önemini bir kez daha anlayarak yatırımlarını bu yönde şekillendirdi. Önümüzdeki dönemde pandeminin etkileri azalsa da gayrimenkul tercihlerinin bu yönde devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.

 

Endeksa: ''Gayrimenkul değerlemede dijital teknolojilerin gelişmiş olanaklarını kullanan www.endeksa.com, sisteme herhangi bir konutun konum ve özelliklerini giren herkese piyasa değerini anında sunmaktadır. Türkiye’nin her yerinde saha araştırmaları yapan lisanslı Endeksa değerleme uzmanlarının hazırladığı verilere dayanarak anında bilgi veren platform, otomasyona dayalı istatistiki modelleme ve makine öğrenimi yöntemleri ile konut değerlerini hızla ve doğru bir şekilde hesaplayabilmektedir. Endeksa, konut satış ve kira değerlerinin yanı sıra bölge bazında yaşayanların demografik bilgileri, bölgedeki ticari parametreleri ve yaşam alanlarını da sunmaktadır. Gayrimenkul profesyonellerinin yanı sıra bireysel kullanıcıların da yoğun olarak kullandıkları platform, kullanıcılara yapmış oldukları otomatik değerlemeleri raporlayabilme, güvenilir ve bağımsız görüşe ulaşmak için bulundukları bölgelere hakim deneyimli uzmanlardan görüş raporu talep etme imkanı da sağlamaktadır. Endeksa ile en iyi yatırım bölgelerini hızla belirlemek mümkün olmaktadır. Yatırım için düşünülen bölgeler il, ilçe, mahalle ya da konum bazında seçildiğinde, konut türüne göre ortalama kiralara, satış fiyatlarına ve fiyat değişim trendlerine ulaşmak sadece saniyeler almaktadır. Kullanıcılar kendi evlerinin değerini de kolaylıkla öğrenebilmektedir. Bunun için haritadan işaretleyip konut özellikleri girildiğinde, Endeksa evin piyasa değerini anında hesaplamaktadır. Yaşam tarzına göre ev seçimi de Endeksa ile kolaylaşmaktadır. Kullanıcının yaşamayı düşündüğü bölgeler il, ilçe mahalle ya da konum bazında seçildiğinde, sosyal göstergeler ve çevredeki yaşam olanakları hızla görüntülenmektedir. Uzman görüşü ise Endeksa’nın bir diğer fark yaratan hizmetidir. Bireysel ya da ticari karar vermeden önce kullanıcılar lisanslı Endeksa uzmanlarının görüşüne başvurabilmektedir.''