Başkent Postası heyeti olarak son günlerde fazlasıyla ses getiren çalışmalarıyla gündem olan Üniversite İdari Personel Sendikası (ÜNİ-PER-SEN) Genel Merkezine ziyarette bulunduk. Misafirpervelikleri ve samimiyetleriyle bizi karşılayarak kim olduklarını ne için kurulduklarını ve sorunlarının ne oldukları hakkında istişarelerde bulunduk. Genç, Dinamik ve İdealist kişilikleri ile büyük işler başaracakları konusunda bizim güvenimizi kazandılar. Eminiz ki çok yakın zamanda Üniversite İdari Personelinin Sorunları ÜNİ-PER-SEN ile çözülecektir.

Üniversite İdari Personel Sendikası ( Üni-Per-Sen ) Kimdir?

Üniversite İdari Personel Sendikası ( Üni-Per-Sen ) 17 Nisan 2015 tarihinde Türkiye’nin ilk ve tek İdari Personel Sendikası olarak Kırklareli’nde kurulmuştur. Üniversite İdari Personeli adına bir sendikanın kurulması gerektiğine karar vererek  “Üniversitelerde bizde varız”  sloganıyla yola çıkılmıştır. Bizler; “sendikacı” kimliğinden öte, birlikte hak aramanın gereğine inanan Acıları, dertleri, duyguları, değerleri, mücadelesi ortak olan Üniversite İdari Personeliyiz ve siyaseten bağımsız, tümleştirici bir sendika var etmek için yola çıktık. Bizimle yürüyen çalışma arkadaşlarımız, uzakta kalıp temsil edilmeyi beklemek ve eleştirmek yerine çözüme taraf olmayı seçmişlerdir. Sendikamız 2015 Yılından beri hep bir önceki yıldan daha fazla büyüyerek güçlü bir yönetim gücü ve mücadele enerjisi ile 2020 Yılında Kırklareli Üniversitesinde En çok üyeye sahip “Yetkili Sendika” ODTÜ’de en çok üyeye sahip 3. sendika olmuş ve 30 Üniversitede temsilciliklerini kurarak Üniversitelerin en etkili ve büyük sendikası olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Üniversite İdari Personeli olarak başlattığımız bu büyük mücadelenin tüm Üniversite İdari Personelinin desteği ile kararlılıkla süreceğine olan inancımız ülkemizin dört bir yanından üyemiz olarak bizlere inanan ve güvenen arkadaşlarımızı gördükçe daha da güçlenmiş ve doğru yolda olduğumuzu göstermiştir.

Üniversite İdari Personelinin Acil Çözülmesi Gereken Sorunları:

1.Üniversitelerin Kanayan Yarası Tayin Nakil Hakkı     

Üniversite İdari Personeli; Üniversitelerin akademik ve idari teşkilatında yer alan birimlerde idari, teknik, sağlık, avukatlık ve yardımcı hizmetler sınıfında 657 sayılı D.M.K.na hükümlerine tabi olarak çalışmaktadır. Fakat Anayasamıza göre "özerk kuruluş" olan üniversitelerde görev yapmaları ve merkez - taşra teşkilatı yapılanmasının bulunmaması sebebiyle, mezkür kanunun "Yer Değiştirme Suretiyle Atanma" başlıklı 72 nci maddesine göre çıkartılan "Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik’te belirtilen haklarından yararlanamamaktadırlar. Üniversitelerimiz birbirinden bağımsız kurumlar gibi değerlendirildiğinden bu kurumlarda görev yapmakta olan idari personelin sağlık durumu, eş durumu gibi özür durumlarına bağlı yer değişikliği işlemleri yapılamamaktadır. Yer değiştirme işlemleri sadece kurumlar arası nakil yoluyla gerçekleştirilmektedir. Ancak nakil işlemlerinde de personel öncelikle kendisine yer değişikliği talep edecek kurum aramak zorunda kalmaktadır. Bu kurumu bulduğu takdirde ise kendi Üniversitesinden ‘muvafakat’ alma mecburiyeti bulunmaktadır. Muvafakat işlemlerinin rektörlüklerin keyfi ve sınırsız takdirine bırakılması ise uygulamada çalışanların aile bütünlüğü, sağlık, performans vb. mağduriyetlere yol açmaktadır. Boş kadro olmadığı gerekçesiyle muvafakat talepleri çoğu kez reddedilmektedir. Üniversitelerde çalışan idari personelin, özür durumuna bağlı olarak bile yer değiştirme yapmalarına imkan tanıyan bir mevzuatın hatta somut hiçbir kriterlerin bulunmaması aile bütünlüğünün parçalanmasına, sağlıklı yaşama hakkının ihlaline ve personelin çalışma performansı ve kalitesinin düşmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle, Üniversitelerde görev yapan idari personelin diğer Üniversitelere geçebilmesi için isteğe bağlı ve özürleri varsa bu özürlerine binaen diğer Üniversitelere geçişine imkan sağlayacak şekilde YÖK koordinatörlüğünde yönetmelik çıkarılmalıdır. Sendikamız tarafından taslak bir yönetmelikte hazırlanmıştır.

2. Yükseköğretim Tazminatı

Kamuda en düşük maaşı alan Üniversite İdari Personeli özveriyle görev yapmasına rağmen Üniversitelerde verilen hiçbir ödenekten faydalanamamaktadır.  (Yükseköğretim Tazminatı, Eğitim Öğretim Ödeneği, Geliştirme Ödeneği, Döner Sermaye Payları) Üniversite İdari Personelinin Yükseköğretim kurumunda çalışmanın tazminatı olan Yükseköğretim Tazminatından yararlandırılması iş huzurunun sağlaması noktasında önem arz etmektedir.

3.13-b/4 Sürgün Maddesinin Kaldırılması

Üniversitelerde Rektörün keyfi uygulamasına olanak sağlayan Üniversite İdari Personeli için sürgün maddesi olarak kullanılan geçici görevlendirme maddesi tamamen kaldırılmalıdır.  Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcıları, Daire Başkanı, Şube Müdürü vb. kadrolara İdari personele tahsis edilmiş olan idari kadrolara (Genel Sekreterlik, Daire Başkanlığı, Fakülte Sekreterliği.) akademik personelin görevlendirilemeyeceği kanunda kesin bir dille ifade edilmelidir.

4. Merkezi ve Adaletli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavlarının Yapılması, Mülakatların Kaldırılması ve Uzmanlık Kadrolarının Üniversitelere Tahsisi

Üniversitelerde görev yapan İdari Personelin Liyakat ve hizmet esasına bağlı şekilde kurum içerisinde görevde yükselmelerinin ve farklı unvanlara geçişinin önünün açılması için görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının bir merkezde belirli periyotlarda en fazla 2 yılda bir yapılmalı ve mülakat sistemi kaldırılmalıdır. “Uzman Yardımcılığı” “Uzmanlık” kadrolarının Bakanlıklarda olduğu gibi Üniversitelere de tahsisi sağlanarak İdari Uzmanlıkların önü açılmalıdır. 

5. Üniversite Lojmanlarında Adaletsiz Dağıtımı Engellenmeli

 Üniversiteler de yer alan lojmanlardan Üniversite İdari Personeli için sadece %10-15 lojman ayrılmaktadır. Üniversitelerde devlet memuru olarak en düşük maaşı alan ve lojmana ihtiyacı olan kısmın Üniversite İdari Personeli olmasına rağmen bu haktan faydalanmak maalesef imkansız durumdadır. Bu oran idari ve akademik personelin kurumlardaki oranlarına eşit olacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.

6.İdari Personele ÖSYM ve MEB Sınavlarında Salon Başkanı ve Gözetmen Olarak Görev Verilmelidir

Üniversitelerde en kritik görevlerde yer alarak Üniversitelerin tüm idari işleyişini yürüten ve ülke seçimleri gibi en kritik görevlerde görev alan Üniversite İdari Personeli maalesef MEB ve ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda Salon Başkanı ve Gözetmen olamamaktadır. Adil bir görevlendirme sistemi kurularak bu görevlerin adaletli ve eşit şekilde dağıtılması gereklidir.

 Üniversite İdari Personeli olarak Acil olarak çözülmesi gereken sorunlarımızı tekrar buradan kamuoyuna sunuyoruz ve buradan tekrar yetkili kurumlara çağrı yapıyoruz. Sendikamız her konuda yapılacak çalışmalara ne gerekiyorsa destek vermeye hazırdır. Birlik olursak sorunlarımız daha hızlı çözülecektir.

 Sendikamız İdari Personelin sesi, umudu olmuştur.  Sendika olarak Söylenmeyeni söyledik, yazılmayanı yazdık. Sendikal Boşluğu doldurmak için, tükenmeye yüz tutmuş umutları yeniden yeşertmek için biz bu yolda olacağız. 2015 yılından bugüne ilkeli, dürüst, özümüzde sözümüzde bir oldu, siyasete bulaşmadık, sendikamıza zerre leke getirmedik, üniversite çalışanlarını utandırmadık, bize olan güveni boşa çıkarmadık. Şimdi Tüm Üniversite İdari Personelini Üni-Per-Sen çatısı altında toplanmaya davet ediyoruz.  Artık sizlerden de bir adım bekliyoruz Ailenizin, çalışma arkadaşlarınızın yanında yer alın. Bu sendika bizim geleceğimizdir. Vicdanınızda gönlünüzde rahat olsun.

En  kısa sürede hakkımız olan Özlük ve Mali Haklarımızı alalım 2020 – 2021 Yılında Üniversite İdari Personelinin Sorunlarının çözüm yılı yapalım. Tekrar sizlere söz veriyoruz; bizler Üniversite İdari Personelinin sorunlarını çözmekte kararlıyız. Çözene kadar da var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

Sendikanın web sitesine adresinden ulaşabilirsiniz;

www.unipersen.org.tr