Hatice ULUER HÖKELEKLİ/Ankara 

 

 

Uşak Adliyesi otoparkının yetersizliğini protesto etmek için yaptıkları demokratik eylem nedeniyle yargılanan Uşak Barosu Önceki Başkanı Av. Baki Kantar ilk duruşmada beraat etti.

Uşak 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına katılan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, yaptığı savunmada, suçun unsurlarının oluşmadığını; bu protestonun demokratik toplumda tahammül sınırları içinde kaldığını ifade etti. Uygulamanın demokratik yöntemle protesto edildiğini, bunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) koruması altında olduğunu, Anayasa’nın 90. maddesinin son fıkrasına göre AİHS’in iç hukuktan önce uygulanması gerektiğini söyleyen Feyzioğlu, beraat talep etti.

Duruşma savcısı da avukatların protestosunun AİHS kapsamında koruma altında olduğunu, Sözleşme’nin iç hukuktan önce uygulanması gerektiğini söyleyerek beraat talep etti.

Savunmaların ardından mahkeme, beraat kararı verdi.

Avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunmaya zorlayan eski başsavcı ve iddianameyi hazırlayan savcı hakkında da mahkemeden suç duyurusunda bulunulması talep edilmişti. Mahkeme, talebi kabul ederek duruşma zaptının Uşak Başsavcılığı’na gönderilmesine karar verdi.

Beraat kararının ardından yapılan basın açıklamasında, TBB Başkanı Feyzioğlu, eski başsavcının ve savcının PKK’nın yol kesmesine uygulanan cezayı demokratik haklarını kullanan ve bu sırada 10-15 dakika park yerinde sıkışıklığa sebep olan avukatlar için talep edilmesinin ne kadar büyük bir yanlışlık olduğunu söyledi. Feyzioğlu, “Bir savcının adalete verdiği zararı yine bir savcı ve bir mahkeme bugün giderdi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, on binlerce namuslu, fedakâr, çalışkan avukat, hâkim ve savcının omuzlarında durmaktadır” diye konuştu. Feyzioğlu ayrıca, hâkimler ve savcılara sistemsel güvenceler geldiğinde Türkiye’nin önündeki sorunların çözüleceğine dair umutlu olmakta ne kadar haklı olduklarının bugün bir kez daha ortaya çıktığını ifade etti.

Uşak Barosu Önceki Başkanı Kantar da, “Cumhuriyet savcıları davaları kamu adına açarlar. Bu dava eski başsavcının şahsı adına açılmış bir davaydı. Savunma kendini savunmuştur, yargı kendini aklamıştır, teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Uşak Barosu Başkanı Av. Gürcan Sağcan ise meslektaşlarına, gösterdikleri üstün dayanışma için teşekkür etti.