Tarihi önemi tartışma götürmeyecek ve dünyanın birçok ülkesinden yerli yabancı yoğun bir turist akışının olduğu Nevşehir Göreme’ye Kültür Sanat Muhabirleri Derneği’nin öncülüğünde bir ziyaret gerçekleştirdik. Kadim geçmişe sahip böylesine bir bölgeye gelmişken beldenin yönetimine de söz vermek istedim. Hadi gelin bu şirin ve tarihi kasabayı Göreme Belediye Başkanı Ömer Eren’den dinleyelim.

Feyza Ç. Tahmaz  - Sayın başkan okuyucularımızın sizi tanıması adına önce kendinizden kısaca bahsetmenizi isteriz.

Ömer Eren  - Ben Ömer Eren, evliyim iki oğlum var biri evli biri de bekar… 55 yaşındayım. Göreve gelene kadar ki süreçte ANAP döneminde sekiz yıl makam şoförlüğü yaptım. 1 dönem muhtarlık, daha sonra da belediye başkanlığı…  Başkanlığa aday olup göreve geliş amaçlarım arasındaki en önemli etkenden biri 20 yıl boyunca kasabamıza yapılmayan bir hizmetti ve hep içimde bir uhde olmuştu. İnşallah bir gün kısmet olursa diyerek gerçekleştirmeyi hedeflemiştim. Makama geldiğim günden bu yana da hedeflerimi birer birer gerçekleştirmeye çalışıyorum.

Feyza Ç. Tahmaz  - Başkan olarak sizin gözünüzden bu kasabayı kısaca tanıtabilir misiniz?

Ömer Eren -Benim gözümden kasabam Göreme, 2300 nüfuslu küçük ama dünyaca tanınmış, eşi benzeri olmayan bir coğrafyaya sahip…  Değerini hiçbir zaman kaybetmeyen ve kaybetmemesi için Göreme halkıyla birlikte elimizden geleni yaptığımız bir kasaba burası…  Aslında anlatmaya ne kalem ne kelam yeter dediğimiz bir yer.

Feyza Ç. Tahmaz  -Bütün dünyayı etkisi altına alan, olumsuz yönde etkileyen bir pandemi sürecindeyiz.. Covid-19 salgını kasabanızı daha çok hangi açılardan etkiledi?

Ömer Eren  -Göreme; milyonlarca yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği,Dünya’nın ve Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya’nın kalbi, başkenti. Kapadokya bölgesinde; yerli ve yabancı misafirlerimizin ağırlandığı en önemli noktalardan biri olan Göreme, covid-19 salgınının dünyada ve ülkemizde yapmış olduğu etkiyi en kötü şekilde hisseden yerlerin başında geliyor tabi ki... Çünkü bölgede binlerce insanın ekmek yediği, ailesini geçindirdiği turizm sektörü vatandaşlarımızı ve bizleri önemli derecede etkiledi.

Feyza Ç. Tahmaz  -Peki salgın sürecinde yerli yabancı turist hedefiniz neydi? Bölgeye beklenen ziyaret gerçekleşti mi?

Ömer Eren  - 2019 yılı verilerine baktığımız zaman yerli ve yabancı turist ziyaretinde rekor kırılmış. Tabi bu süreçte bölgeye beklenen ziyaretler gerçekleşmedi.  2019 yılı rekorunu 2020 yılında kırmayı hedeflerken Covid-19 salgını nedeniyle hedeflerimizi ertelemek durumunda kaldık.

Feyza Ç. Tahmaz  –Biraz da hayata geçirdiğiniz projelerden konuşalım… Seçimi kazanıp belediye başkanı olmadan önce neleri hayal ediyordunuz ve geride kalan son iki yıllık süreçte gerçekleşen projeleriniz arasında hangileri öncelik buldu?

Ömer Eren  -Ben seçimi kazanıp geldiğim dönemde, kasabamız bir turizm beldesi olduğu için yetirmekte zorlandığımız ciddi bir su sıkıntısı vardı.  Su yetmiyor ve tankerlerle su taşınıyordu. Ben 27 km uzaklıktan kendi imkanlarımla en son teknoloji, bu arada Sayın Fatma Şahin’e teşekkür etmeden geçemeyeceğim çünkü en büyük iş makinesini o verdi Allah razı olsun. Biz bu azimle çıktık suyumuzu getirdik şu an kasabamıza fazla gelecek şekilde suyumuz mevcut. Çok şükür ki böylece su kesintisi bizim için tarihe karışmış oldu. Ben farklı yerler, coğrafyalar gezmeyi çok severim. Tabi yurtiçi, yurtdışı turizm beldelerini gezdiğimden hayalim hep şu olur;  Göreme’nin nezih, güzel bir tatil beldesi olabilmesi... Mesela küçük, sakin sahil beldeleri olur ya girişiyle çıkışıyla düzenli bir tatil beldesi olarak hayal ediyorum. Şu anda da şirin bir tatil beldesi yapma yolunda ilerliyorum.

Beldemizin girişinden de başladık, kısmet olursa şehir içine araç girmesine izin vermeyerek, ziyaretçilerimizin rahat rahat kasaba merkezini gezebilmelerine imkan tanımak istiyoruz. İnşallah kısmet olursa şu andaki hedefim bu, başarabilirsem ne mutlu…

Feyza Ç. Tahmaz  –Kadim bir kültür ve tarihe sahip önemli bir beldeye doğmuşsunuz adeta… Bu da ciddi bir sorumluluk gerektiriyor hiç şüphesiz… Görüyoruz ki siz de bu sorumluluğun farkındasınız ve bu noktada yaşadığınız beldeye, şehre elinizden geldiğince çaba ve emek sarf ediyor hizmette bulunuyorsunuz. Acaba bir sonraki seçimde aday olmayı düşünüyor musunuz?

Ömer Eren  -Hayır düşünmüyorum.  Bu arada şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Bu yıl komple alt yapıya giriyoruz. Beş tane kurumu birleştirdim, yüz yıllık bir alt yapıdan söz ediyorum. Makam şoförü olduğum dönemde yapılan alt yapıyla duruyor burası… Daha önce su yoktu ve borularda arıza olmuyordu ama şimdi su olunca her yerden arıza çıkıyor. 

Feyza Ç. Tahmaz  -Peki alt yapı problemini nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz? Ve bu noktada yine kardeş belediyecilik çalışması yapacağınız örnekler var mı?

Kasabamızın en önemli sorunu suydu... Ve otuz yıldan fazladır yenilenmemiş bir altyapı sorunu mevcut…  Bunun yanında doğalgaz sorunu da var. Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum. 31 Mart 2019 Mahalli İdareler seçimi öncesi vatandaşlarımıza su, altyapı ve doğalgaz konusunda bir söz vererek bu yola çıktım. Vatandaşlarımızın takdiri ile başkanlığa geldim. Göreve geleli tam iki yıl oldu. Çok şükür geçen yıl 2020’de tam anlamıyla kendi imkânlarımızla 20 km gibi bir mesafeden yeni içme ve kullanma suyu hattı çekerek su sorunumuzu hallettik.  Şimdi 2021 yılı içerinde SUKAP (Su, Kanalizasyon ve Altyapı ) projemiz ile altyapı sorunumuzu tam anlamıyla halledeceğimiz bir projeye başlamanın haklı gururunu yaşıyoruz.  Ve tabi ki Göreme halkının yıllardır beklediği doğalgaz 21 Nisan 2021 tarihi ile ilk kazmamızı vurarak doğalgaz tesisatı döşeme işlemlerine de başlamış olduk.  Böyle ciddi problemleri 2 yıl gibi kısa bir sürede çözüme kavuşturup hayata geçirmeye başlamanın da mutluluğu içerisindeyiz.

Son olarak kardeş belediyecilik dediniz. Göreme Belediyesi olarak herhangi bir kardeş belediyemiz yok. Sadece Japon Türk Dostluk ve Ticaret Derneği ve Orange County Kore-Amerikan Derneği ile imzalanan dostluk anlaşmalarımız var. Ama kısmet olursa Japonya ve İtalya’daki bir belediye ile kardeş şehir protokolü imzalamayı düşünüyoruz. 

Feyza Ç. Tahmaz  - Sayın başkan vakit ayırıp sorularımızı cevapladığınız için teşekkür ediyorum. Ve tabi kadim bir geçmişe sahip böylesine değerli bir bölgeye hizmet gayretinde oluşunuzu da takdir ediyoruz.

Ömer Eren - Beldemize gösterdiğiniz ilgi için ben teşekkür ediyor, meslek hayatınızda başarılar diliyorum.