Ankara’dan Sapanca’ya uzanan tarihi ipek yolu yeniden canlanıyor: 'UNESCO’ya başvuracağız'

Ankara Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yürütülen ‘İpek Yolu Kültür Rotası’ projesi kapsamında iki günlük tanıtım turu düzenlendi. Ankara, Bolu ve Sakarya illerini kapsayan 30 destinasyonun yer aldığı rota için UNESCO’ya başvuru yapılacağı açıklandı.

Mayıs 19, 2025 - 08:49
Ankara’dan Sapanca’ya uzanan tarihi ipek yolu yeniden canlanıyor: 'UNESCO’ya başvuracağız'

Tarihi İpek Yolu yeniden gün yüzüne çıkıyor
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı 'İpek Yolu Kültür Rotası' projesi kapsamında, Ankara-Bolu-Sakarya hattındaki tarihi güzergâhlar yeniden canlandırılıyor. Belediye başkanları, gazeteciler ve sosyal medya içerik üreticilerinin katılımıyla gerçekleştirilen iki günlük tanıtım turunda toplam 30 destinasyon ziyaret edildi.

Tanıtım gezisi üç il ve sekiz ilçeyi kapsadı
Nisan sonunda gerçekleştirilen ilk toplantının ardından düzenlenen tanıtım turunda katılımcılar, ilk gün Nallıhan, Göynük, Geyve ve Sapanca’yı; ikinci gün ise Mudurnu, Beypazarı, Güdül ve Ayaş ilçelerini gezdi. Gezi boyunca 30 farklı kültürel ve tarihi nokta tanıtıldı.

Yavaş: ‘UNESCO’ya başvuracağız’
İpek Yolu Kültür Rotası kapsamında Beypazarı’nda konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, projenin yerel kalkınmaya katkı sağlayacağını belirtti. Yavaş, ‘Amacımız kültürümüzü korumak. Kültürümüzü korurken de aynı zamanda hem gelecek kuşaklara aktarıp hem de istihdam olmasını sağlamak. İpek Yolu Rotası’nı oluşturacağız. Bunun için de UNESCO’ya başvuracağız’ dedi.

Beypazarı’nda yoğun ilgi
Yavaş’ın memleketi Beypazarı, rotanın önemli duraklarından biri oldu. Vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılanan Yavaş, tarihi konakların geçmişte yıkılmak istendiğini ancak artık ekonomik değeri sayesinde korunmaya başlandığını vurguladı.

Kültür, doğa ve tarih buluşuyor
Proje süresince katılımcılar Nallıhan Kuş Cenneti, Göynük Süleyman Paşa Camii, Geyve Tarihi Köprü ve İnönü Mağaraları gibi önemli kültürel ve doğal alanları ziyaret etti. Yöresel tatlar, geleneksel el sanatları ve kültürel etkinliklerin de tanıtıldığı rota, eşsiz bir keşif haritası sunmayı hedefliyor.

Bölgesel kalkınma hedefleniyor
Projenin geliştirilmesiyle birlikte bölgedeki göçün önlenmesi, turizmin canlandırılması, istihdam olanaklarının artırılması ve kültürel mirasın korunarak gelecek nesillere aktarılması amaçlanıyor.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI