CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: "Pestisit ve katkı maddeleriyle halk sağlığı tehdit altında, Çin tuzu yasaklanmalı"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada tarım ilaçları ve katkı maddelerinin halk sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Avrupa ve Rusya’dan Türkiye’ye geri gönderilen gıda ürünlerinin sayısının arttığını belirten Gürer, monosodyum glutamat (Çin tuzu) gibi katkıların yasaklanması çağrısında bulundu.

Temmuz 1, 2025 - 18:05
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: "Pestisit ve katkı maddeleriyle halk sağlığı tehdit altında, Çin tuzu yasaklanmalı"


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 1 Temmuz 2025 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada gıda güvenliği ve halk sağlığı konularında çarpıcı uyarılarda bulundu. Konuşma, pestisit kalıntıları ve katkı maddeleriyle ilgili verilen bir araştırma önergesine destek amacıyla yapıldı.

Pestisit kullanımı artıyor, iade edilen ürün sayısı yükseliyor
Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iddiasına göre pestisit kalıntısı oranlarının son 3 yılda %35 azaldığını belirtse de Avrupa Birliği Gıda ve Yem İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) verilerine göre bu iddianın sahadaki sonuçlarla uyuşmadığını ifade etti. 2023’te Türkiye'den 359 ürün, 2024’te 492 ürün, 2025’in ilk 5 ayında ise 223 ürünün pestisit ya da aflatoksin nedeniyle geri gönderildiğini söyledi.

İç piyasadaki denetimler yetersiz
Türkiye’de üretilen ürünlerin yeterli laboratuvar denetiminden geçmediğini vurgulayan Gürer, “Tarım zehri kullanılmadan üretim artık mümkün değil ama bu zehirlerin kullanımı denetlenmiyor. Atım zamanı, dozajı ve ürüne uygunluğu gibi temel bilgiler üreticiye verilmiyor” dedi.

Çin tuzu uyarısı: Yasaklansın
Hazır gıdalarda yaygın olarak kullanılan monosodyum glutamat (MSG), bilinen adıyla Çin tuzu konusunda da uyarılarda bulunan Gürer, bu maddenin başta çocuklar olmak üzere insan sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkileri olduğunu belirtti. MSG’nin Pakistan’da yasaklandığını, Hindistan ve Avrupa Birliği’nde sıkı denetime alındığını hatırlatan Gürer, “Ülkemizde de yasaklanmalı. Bakanlık sadece ‘takip ediyoruz’ diyor. Takip yetmez, müdahale edilmeli” dedi.

“Yediğimizi içtiğimizi bilmeden yaşam sürdürüyoruz”
Gürer, halkın tükettiği gıdalarda ne yediğini bilmeden yaşadığını belirterek, “Bu durum hepimizin yaşantısını olumsuz etkiliyor. Gıda politikaları kamu sağlığını esas almalı, önerge mutlaka desteklenmeli” ifadelerini kullandı.

Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI