CHP'Lİ ARPACI: “ZEYTİNİ, ORMANI, KÖYLÜYÜ KÖMÜRE FEDA EDİYORSUNUZ!”

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, TBMM’de görüşülen maden düzenlemesini “doğa ve halk düşmanı bir rant yasası” olarak niteledi. “Kapalı kapılar ardında verilen sözlerin hukuki kılıfıdır” diyerek teklifin geri çekilmesini istedi.

Temmuz 16, 2025 - 21:21
CHP'Lİ ARPACI: “ZEYTİNİ, ORMANI, KÖYLÜYÜ KÖMÜRE FEDA EDİYORSUNUZ!”

TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren 215 sıra sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, muhalefetin sert eleştirilerine sahne oldu. CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, yasa teklifinin doğa, zeytinlikler ve kamu yararı açısından geri dönülmez tahribatlar doğuracağını savundu.

“Bu yasa şirketlere açık çek”

Konuşmasında iktidarı sert sözlerle eleştiren Arpacı, torba yasa teklifinin özel çıkarlar uğruna Meclis’e getirildiğini ifade ederek, “Doğayı, insanı, zeytini feda ediyorsunuz, karşılığında 7 milyar dolarlık kömür geliri alıyorsunuz. Bu mu milletin kazancı?” diye sordu.

“Zeytin ağaçlarını taşımakla orman oluşmaz”

Teklifte zeytinliklerin taşınması yönündeki düzenlemeyi eleştiren Arpacı, taşınan zeytin ağaçlarının kuruyabileceğini, verim veremeyeceğini söyledi. “Gölgesi olur ama zeytinyağı vermez” ifadesini kullanan Arpacı, “86 bin zeytin ağacı nereye taşınacak, bu süreç nasıl işleyecek, kontrol kimde olacak?” sorularını yöneltti.

“MAPEG’e verilen yetki, kurda kuzuyu teslim etmek demektir”

CHP’li Arpacı, ormanlık alanların Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) kontrolüne bırakılmasını “kurda kuzuyu teslim etmek” olarak nitelendirdi. ÇED süreçlerinin daha da kısaltıldığını belirten Arpacı, “İliç’te yaşanan felaketi yaşadık, hâlâ ders alınmamış” dedi.

“Zımni onay mekanizması bürokrasiye baskı aracıdır”

Teklifin ilgili kurumlardan dört ay içinde görüş alınmazsa “olumlu” sayılacağı yönündeki maddesini de eleştiren Arpacı, “Bu zımni onay, bürokratların baskıyla susmasını meşrulaştırır. Bu hukuki değil, siyasi baskı mekanizmasıdır” dedi.

“İktidar Meclisi, şirketlerin iş takip bürosuna çevirdi”

Arpacı, 11’inci maddenin Meclis’in saygınlığına aykırı olduğunu savunarak teklifin geri çekilmesi çağrısında bulundu. “Kamunun, doğanın, köylünün değil; şirketlerin çıkarını savunuyorsunuz. Bu Meclis bunun için var olmadı” dedi.

“İthal kömüre itirazınız yok, yerli zeytine göz diktiniz”

İktidarın zeytinlikleri madenlere açmak için gösterdiği gayretin, saman, buğday ve mısır gibi ürünlerdeki dışa bağımlılıkta gösterilmediğini ifade eden Arpacı, “Madem ithalata bu kadar alışıksınız, kömürü de ithal edin ama zeytine dokunmayın” şeklinde konuştu.

CHP’li vekil: 6 madde geri çekilmeli

Arpacı, teklifin özellikle 1., 2., 3., 4., 10. ve 11. maddelerinin geri çekilmesini istedi. “Bu düzenleme Anayasa’ya da vicdana da aykırıdır” diyen Arpacı, teklifin geri çekilmemesi hâlinde Anayasa Mahkemesi’ne taşınması gerektiğini söyledi.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI