CHP'li Gürer: 'Kilosu 1 liraya satılamayan patates, markette 40 lira'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'nin Alay kasabasında patates üreticileriyle görüştü. Küçük çiftçinin ürününün depoda çürüdüğünü, hayvan yemi olduğunu belirten Gürer, marketteki fiyatlara dikkat çekti: ‘Vatandaş 40 liraya patates alıyor, çiftçi 1 liraya satamıyor.’ Üreticiler ise borçlarını ödeyemediklerini, hacizlerin kapıda olduğunu söyledi.

Mayıs 22, 2025 - 07:04
CHP'li Gürer: 'Kilosu 1 liraya satılamayan patates, markette 40 lira'


Küçük üretici mağduriyetini anlattı
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde'nin Çiftlik ilçesine bağlı Alay kasabasında patates üreticileriyle bir araya geldi. Küçük aile tipi işletmelerin ürünlerinin satılamadığını ifade eden Gürer, üreticinin depoladığı patatesin çürüyerek hayvan yemi olduğunu söyledi.

Depolarda kalan patatesler çürüdü
Gürer, büyük çiftçilerin korunaklı depolarda patatesini muhafaza edip sattığını ancak küçük üreticilerin sahipsiz kaldığını belirtti. Gürer, “Yılbaşında Adana’daki erken patates üretimini dolu vurunca depolardaki patates kısmen değerlendi ama sadece iyi depolanan ürünler satıldı. Küçük üreticiye yine alıcı çıkmadı. Bu nedenle küçük çiftçinin patatesi çürüyerek hayvan yemi oldu” dedi.

Gezerkaya: ‘Satamadık, şimdi hayvanlara yediriyoruz’
Patates üreticisi Hacı Mehmet Gezerkaya da yaşadıkları sorunu özetledi: “700 ton patates ürettim, sadece 200 tonunu satabildim. Geri kalan depoda çürüdü. Şimdi kilosunu 1 liraya bile satamıyoruz. Alay kasabasında hâlâ 6-7 bin ton satılamamış patates var.”

‘Tohum 15 lira, satış 1 lira’
Gürer, patatesin tohumunun kilogramının 15 liraya alındığını ama üretilen ürünün 1 liraya bile satılamadığını söyledi. “Marketlerde kilosu 30-40 lira olan patatesin tarlada çürüdüğünü görmek tarım politikalarının iflas ettiğini gösteriyor” dedi.

TMO’nun müdahalesi yok
Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) zamanında alım yapmamasını eleştirerek, “Eğer TMO bu patatesleri alsaydı hem üretici mağdur olmayacaktı hem de vatandaş pahalı patates tüketmeyecekti. Ama üretici, ‘Bu patates çöp olacak’ diyor. Bu milli servetin israfı demektir” ifadelerini kullandı.

Üretici: ‘İthalatla zararımız ikiye katlanıyor’
Üretici Gezerkaya, “Fiyatlar biraz yükselince hemen ithalat yapılıyor. Bu da yerli üreticiye zarar veriyor. Satamadığımız patatesi çürütmemiz bile maliyet. 200 ton patatesi depodan çıkarmanın maliyeti en az 200 bin lira” dedi.

‘Bakan geldi, ama bizi görmedi’
Gezerkaya, devlet yetkililerinin küçük çiftçiyi dikkate almadığını belirterek, “Bakan geldi ama bir depoya bile uğramadı. Biz yokuz, sadece büyük firmalar var” dedi.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI