CHP'li Ömer Fethi Gürer: 'Niğde'de 500 bin ton elma kaybı yaşanacak'
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zirai don felaketi sonrası Niğde’deki elma üretiminde yaşanan büyük kaybı yerinde inceledi. Gürer, 615 bin tonluk üretim kapasitesine sahip Niğde’de bu yıl 500 bin tona yakın ürün kaybı yaşanacağını belirtti. Üreticiler, hem ihracat hem de iç pazar için ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalırken, TARSİM sistemine yönelik tepkiler de gündeme geldi.

Zirai don Niğde’yi vurdu, elma üretimi yok denecek kadar azaldı
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, geçtiğimiz günlerde Niğde’nin Merkez, Bor ve Altunhisar ilçelerinde zirai don felaketinden etkilenen elma bahçelerini ziyaret etti. Gürer, üreticilerin yaşadığı zararı yerinde tespit ederek açıklamalarda bulundu.
Elma tomurcuğu da çiçeği de yandı
Gürer, yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde elma üretiminde önemli bir yere sahip olan Niğde’de, bu yıl don nedeniyle çok büyük bir kayıp yaşandığını söyledi. Gürer, “614 bin ton olan üretimin bu yıl yaklaşık 500 bin tonu kaybedilecek. Elma tomurcuğu da çiçeği de donda yandı. Çiçekler boş ve dökülmeye başladı. Niğde, Karaman, Konya, Antalya ve Isparta başta olmak üzere birçok ilde durum aynı” ifadelerini kullandı.
Elma üreticisi: “Bu yıl ürün yok”
800 dekarlık bahçesinde 4 bin ton elma üretimi yapan üretici Cemil Acer, “Bu yıl 100 ton bile alamayız” diyerek felaketin boyutunu gözler önüne serdi. Acer, “Bu bahçelerin %80’i ihracata çalışıyor. 21 yıldır böyle bir felaket görmedik” dedi.
TARSİM sigortasına tepki: Sistem karmaşık ve çiftçiyi korumuyor
Cemil Acer, sigorta sistemine olan güvenin azaldığını vurgulayarak, “TARSİM yaptırmıyoruz çünkü sistem karmaşık ve çiftçi aleyhine işliyor. Mecburiyetten küçük bir kısmı sigortalattık ama büyük çoğunluk sigortasız” diye konuştu.
Masraf sürecek, ama elma olmayacak
Acer, “Dekar başına 50 bin lira masrafımız var. Elma olmayacak ama bazı masraflar devam edecek. Ağaçlara bakım yapılmazsa gelecek yıl da ürün alamayız” diyerek üretimin sürdürülebilirliği açısından destek talebinde bulundu.
Gürer: TARSİM sistemi sadeleşmeli, üretici korunmalı
CHP’li Gürer, mevcut sigorta sisteminin çiftçiye fayda sağlamadığını belirterek, “%66 olan prim desteğinin %75’e çıkarılması ve TARSİM sisteminin sadeleştirilmesi için kanun teklifi verdik. TARSİM’e kayıtlı olsun olmasın tüm üreticilerin zararı karşılanmalı” dedi.
Bölge ekonomisi tarıma bağlı, istihdam da etkilenecek
Cemil Acer, üretimin durmasının sadece çiftçiyi değil, bölge ekonomisini de etkileyeceğini belirtti. “Bu bölgede binlerce kişi elma bahçelerinde çalışarak geçimini sağlıyordu. Elma olmayınca istihdam da olmayacak. Depolarda da işlem olmayacak. Ekonomik kayıp çok büyük” ifadelerini kullandı.
Üretici: “Elma yok, ceviz yok, kayısı yok”
Acer, sadece elmanın değil, ceviz, kayısı ve nektarinde de üretimin olmayacağını ifade ederek, “Bu yıl ürün yok. Vergi ödeyemezsek, ihracat yapamazsak bu ülke zarar görür” dedi.
Gürer: “Afet büyük, destek şart”
Zirai don felaketinin boyutlarını özetleyen Gürer, “Bu sadece bugünü değil, gelecek yılın üretimini de etkiliyor. Ağaçlara bakım yapılmazsa gelecek yıl da ürün alınamaz. Hasar tespitleri yapılmalı, çiftçiye destek sağlanmalı” şeklinde konuştu.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI