Deprem Sonrası Ateşkese Rağmen Myanmar Ordusunun Hava Saldırıları Uydu Görüntüleriyle Ortaya Kondu

Myanmar’da 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından ilan edilen ateşkese rağmen askeri cuntanın sivil yerleşimlere yönelik hava saldırıları düzenlediği, açık kaynaklardan elde edilen uydu görüntüleriyle doğrulandı. 22 köyde tespit edilen yıkım, bölgedeki çatışmaların devam ettiğini gözler önüne serdi.

Mayıs 22, 2025 - 11:14
Deprem Sonrası Ateşkese Rağmen Myanmar Ordusunun Hava Saldırıları Uydu Görüntüleriyle Ortaya Kondu

Depremin ardından geçici ateşkes ilan edildi
Myanmar’da 28 Mart’ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından askeri yönetim 2 Nisan - 22 Nisan tarihleri arasında geçici ateşkes ilan etti. Ancak Bellingcat’in açık kaynak analizleri, bu dönemde en az 19 köyün askeri saldırılardan zarar gördüğünü ortaya koydu. Depremin merkez üssü, ülkenin ikinci büyük şehri Mandalay’ın 16 kilometre kuzeybatısında yer aldı. Felakette 3.000’den fazla kişi hayatını kaybetti, 17 milyondan fazla kişi ise temel ihtiyaçlara erişim sıkıntısı yaşıyor.

Ateşkes döneminde hava saldırıları sürdü
Bellingcat, 22 köyde hava saldırılarının izlerini tespit etti. Bu saldırıların büyük bölümü, direniş güçlerinin elinde bulunan veya çatışmaların sürdüğü bölgelerde gerçekleşti. Uydu görüntüleri ve NASA FIRMS verileri ile yerel medya kaynakları karşılaştırılarak saldırılar doğrulandı.

Cunta, sivil yerleşimleri hedef alıyor
Democratic Voice of Burma’nın kurucularından Aye Chan Naing, askeri güçlerin sivil halkı hedef alarak direnişi destekleyen köyleri caydırmaya çalıştığını belirtti. Naing, ‘Eğer isyancılara destek verirseniz, köyünüzü yakarız’ stratejisinin uygulandığını söyledi.

Uluslararası tepki: Hava saldırıları savaş suçu olabilir
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasani, depremden sonra ordu tarafından 120’den fazla saldırı gerçekleştirildiğini, bunların çoğunun ateşkes döneminde olduğunu ifade etti. İnsan hakları kuruluşu Fortify Rights’tan Peter Bouckaert ise manastır ve kiliselere yönelik saldırıları ‘savaş hukuku ihlali’ olarak niteledi.

En çok zarar gören bölgeler: Sagaing ve Mandalay
Tespit edilen 22 köyün 14’ü, depremin en fazla etkilediği Sagaing ve Mandalay bölgelerinde bulunuyor. Bu bölgelerdeki birçok yerleşim birimi ya cunta kontrolünde ya da direniş güçleriyle çatışmalı durumda. 9 Nisan’da Sagaing’in Nan Khan kasabasına yapılan hava saldırısında 20 kişi hayatını kaybetti. Mandalay’ın Thabeikkyin bölgesinde ise 19 Nisan’da düzenlenen saldırıda en az 27 kişinin öldüğü bildirildi.

Eğitim ve ibadethaneler hedefte
Ateşkes sürecinde dört okul ve yedi dini yapının zarar gördüğü tespit edildi. Bunlar arasında kiliseler ve manastırlar da bulunuyor. Sagaing’in Shwebo bölgesindeki bir okulda yerinden edilen kişilerin sığındığı sırada hava saldırısı düzenlendi, saldırıda hamile bir kadın dahil iki kişi yaşamını yitirdi.

Direniş bölgeleri ve sınır kentleri bombalanıyor
Çin sınırına yakın Indaw kasabası da ateşkesin başlamasından hemen önce 1 Nisan’da bombalandı. 8 Nisan’da direniş güçleri kasabayı ele geçirse de ordu hava saldırılarına devam etti. Ülkenin güneyindeki Kayin Eyaleti’nde ise Thingyan (Birmanya Yeni Yılı) kutlamaları sırasında manastırlar hedef alındı; en az 23 sivilin öldüğü bildirildi.

Ateşkes uzatıldı ama saldırılar durmadı
Myanmar askeri yönetimi, 30 Nisan’a kadar ateşkesi uzattığını duyurdu ancak Bellingcat ve diğer kaynaklar saldırıların devam ettiğini bildiriyor. Yardım kuruluşlarına göre askeri yönetim, yardımların yalnızca kendi kontrolündeki bölgelere ulaşmasına izin veriyor.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI