HÜRJET Avrupa semalarında: İspanya, F-5 filosunun yerine Türk jetini tercih etti

TUSAŞ tarafından geliştirilen HÜRJET, İspanya Hava Kuvvetleri'nin eğitim uçağı ihalesini kazanarak Türkiye'nin Avrupa’ya ilk kez jet motorlu uçak ihracını gerçekleştirmesini sağladı. Airbus ile ortak üretim yapılacak, uçaklar Türkiye'de üretilecek.

Mayıs 14, 2025 - 16:10
HÜRJET Avrupa semalarında: İspanya, F-5 filosunun yerine Türk jetini tercih etti


Türkiye’den Avrupa’ya jet motorlu eğitim uçağı ihracı
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilen HÜRJET, İspanya Hava Kuvvetleri’nin yeni nesil eğitim uçağı ihalesini kazanarak tarihi bir başarıya imza attı. F-5 uçaklarını emekliye ayırmaya hazırlanan İspanya, bu kapsamda düzenlediği ihalede HÜRJET’i tercih etti.

Madrid’de anlaşma imzalandı
İspanya Hava Kuvvetleri ile TUSAŞ arasında süren aylarca süren görüşmelerin ardından, anlaşma Madrid’de düzenlenen Uluslararası Savunma Fuarı FEINDEF 2025’te imzalandı. Anlaşma kapsamında üretilecek HÜRJET’lerde, TUSAŞ ile Airbus arasında iş birliği yapılacak. Jetler Türkiye’de üretilecek, Airbus’ın çeşitli alt sistemleri entegre edilecek.

Rekabeti HÜRJET kazandı
İspanya, F-5 uçaklarının yerini alacak platform için Boeing T-7, Korea Aerospace Industries T-50 ve Leonardo M-346 gibi modellerle de görüşmeler yaptı. Ancak HÜRJET’in gelişmiş aviyonikleri, gemiden iniş-kalkış yapabilme yeteneği ve İspanyol firmaların üretim sürecine dahil edilmesi avantajları sayesinde ihale TUSAŞ’a verildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne 2026’da teslim edilecek
HÜRJET’in ilk teslimatlarının 2026 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yapılması planlanıyor. İlk modeller, General Electric tarafından üretilen F404 motorunu kullanacak. İlerleyen yıllarda ise yerli motor entegrasyonu hedefleniyor. TEI, yerli motor geliştirme çalışmalarını sürdürüyor.

HÜRJET’in teknik ve operasyonel kabiliyetleri
HÜRJET, TSK’nın jet tekamül eğitimlerinde kullanılan T-38 ve F-5 uçaklarının yerine geçmesi için tasarlandı. 13,7 metre uzunluğa ve 1.060 deniz mili menzile sahip olan uçak, saatte 1,4 Mach azami hıza ulaşabiliyor. Azami 7.500 libre yük taşıyabilen HÜRJET; hava-hava, hava-yer görevleri, akrobasi gösterileri ve devriye uçuşları için kullanılabiliyor.

Gelişmiş dijital kontrol sistemleri, gece görüş uyumu, baş üstü göstergeleri ve kaska monteli göstergelerle donatılan HÜRJET, aynı zamanda F-35 ve Milli Muharip Uçak’a geçişte eğitim kolaylığı sağlayacak altyapıya sahip. Ayrıca HÜRJET’in, Türkiye’nin ilk uçak gemisi TCG Anadolu’dan iniş-kalkış yapabilecek versiyonu üzerinde de çalışmalar başlatıldı. Bu versiyonun testlerine 2028’de başlanması planlanıyor.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI