İYİ PARTİLİ KOCAMAZ: “ZEYTİN AĞACI ORMANDIR, KESİMİN ADI KATLİAMDIR”
İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen maden yasasına tepki gösterdi. “ÇED süreci bypass ediliyor, zeytinlikler maden şirketlerine teslim ediliyor” diyen Kocamaz, zeytin ağaçlarının kesimini "katliam" olarak niteledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşmeleri süren 215 sıra sayılı yasa teklifine yönelik eleştiriler sürüyor. İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, teklifin özellikle çevre, mülkiyet ve zeytinlik düzenlemeleri bakımından ciddi anayasal sorunlar içerdiğini vurguladı.
“Doğal kaynaklar özel sektör lehine tahsis ediliyor”
Kocamaz, teklifte yer alan çok sayıda maddenin, doğal varlıkların kamu yararı gözetilmeden özel şirketlere açılmasını kolaylaştırdığını belirtti. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne sınırsız yetki verildiğini, ÇED süreçlerinin ise formaliteye indirildiğini söyledi.
“Kurul yapısı demokratik denetimden uzak”
Kurul sistemine de tepki gösteren Kocamaz, Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında kurulacak yapının tüm kararları merkezî alacağını, yerel yönetimlerin, bilim çevrelerinin ve sivil toplumun sürece dâhil edilmediğini vurguladı.
“Anayasa’nın 169. maddesi ihlal ediliyor”
Devlet ormanlarının özel madencilik yatırımlarına tahsis edilmesinin açıkça Anayasa’ya aykırı olduğunu belirten Kocamaz, “Bu düzenlemeyle sit alanları, mera, sulak ve ormanlık alanlar maden sahasına çevrilebilir” dedi.
“Stratejik maden tanımıyla acele kamulaştırma kapısı açılıyor”
Teklifte yer alan “stratejik ve kritik maden” ifadesinin belirsiz ve muğlak olduğuna dikkat çeken Kocamaz, bu tanımın vatandaşların mülkiyet haklarını riske attığını söyledi. “Kimin toprağı, neye göre stratejik ilan edilecek?” diye sordu.
“Zeytinlikler talan ediliyor, kanun bypass ediliyor”
Kocamaz, 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu’nun fiilen devre dışı bırakıldığını ve zeytinliklerin maden sahalarına dönüştürülmek istendiğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı kurulu eliyle “üstün kamu yararı” adı altında kesimlerin meşrulaştırılmaya çalışıldığını belirtti.
“Zeytin ağacı zaten ormandır, kesmek suçtur”
Burhanettin Kocamaz, Mersin’deki zeytinlik kesimlerine dikkat çekerek şunları söyledi:
“60-70 yıllık yetişmiş ağaçlar kesiliyor, vatandaş mağdur ediliyor. Aynı Bakanlık, yıllar önce orman vasfını yitirmiş alanlara zeytin dikimi için destek veriyordu. Şimdi köylüye ait zeytinlikleri ‘orman’ gerekçesiyle yok ediyorlar. Bu ne pehriz, bu ne lahana turşusu!”
“Köylüyle bürokrat karşı karşıya getiriliyor”
Zeytinliklerin kamuya devredilmek yerine, ya satışla ya da ecrimisil yoluyla mevcut sahiplerine tahsis edilmesini öneren Kocamaz, “Zeytin ekonomidir, kimliktir, tarihtir. Bu ağaçlar kolay yetişmez. Bürokrasi ile halkı karşı karşıya getirmeyin” çağrısında bulundu.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI