Kovid-19 sonrası koku kaybının nedeni bulundu: Genlerin işleyişi değişmiş olabilir
Biruni Üniversitesi ve London Metropolitan Üniversitesi tarafından yürütülen araştırma, Kovid-19 sonrası kalıcı koku kaybının, genlerin çevresel etkenlerle işleyişinin değişmesi sonucu oluşabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, bu değişimler erken teşhis ve yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde biyobelirteç olarak kullanılabilir.

Kovid-19 pandemisi, dünya genelinde büyük kayıplara neden olduktan sonra etkisini yitirse de, virüsün vücutta bıraktığı uzun vadeli etkiler hala araştırılıyor. Bu etkilerden biri olan kalıcı koku kaybı, bilimsel çalışmaların odağında yer alıyor.
Epigenetik değişimler koku kaybında etkili olabilir
Biruni Üniversitesi ve London Metropolitan Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen yeni bir araştırma, kalıcı koku kaybının epigenetik düzeydeki değişimlerle ilişkili olabileceğini ortaya koydu. Araştırmada, Kovid-19 geçiren 40 hasta üzerinde DNA analizleri yapıldı. Elde edilen verilere göre, kalıcı koku kaybı yaşayan bireylerin UGT1A1 geninde DNA metilasyon düzeylerinin yüzde 14 daha düşük olduğu tespit edildi.
Epigenetik, DNA dizisinde bir değişiklik olmadan genlerin nasıl çalıştığını etkileyen çevresel faktörlerin rol aldığı biyolojik süreçleri tanımlar. Araştırmacılar, bu süreçlerdeki değişimlerin kalıcı koku kaybıyla bağlantılı olabileceğini belirtti.
Erken teşhis ve tedavi için umut
Biruni Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, DNA metilasyonundaki farklılıkların bir biyobelirteç olarak kullanılarak, koku kaybı riski taşıyan bireylerin erken tespit edilebileceği ifade edildi. Bu sayede, uzun süreli koku kaybı yaşayan hastalar için daha etkili tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinin mümkün olabileceği vurgulandı.
Biruni Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Elif Sibel Aslan, DNA metilasyonunun gen ifadesini düzenleyen önemli bir mekanizma olduğuna dikkat çekerek, 'Bu durum, gelecekte epigenetik tabanlı tedavilerin geliştirilmesi için umut verici bir adım olabilir ve bir biyobelirteç olarak kullanılabilir' dedi.
Uluslararası iş birliğiyle yürütüldü
Çalışma, Biruni Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinasyon Birimi (BAMER) tarafından desteklenirken, araştırma ekibinde Prof. Dr. Aytuğ Altundağ, Dr. Savaş Gür, Prof. Dr. Mehmet Dokur, Doç. Dr. Gülsen Meral, Dr. Mehmet Akif Baktır, Dr. Lütfiye Karcıoğlu Batur, Moleküler Biyolog Zeyneb Nur Akçay ve London Metropolitan Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kenneth White da yer aldı.
Prof. Dr. Kenneth White ise konuyla ilgili değerlendirmesinde, 'Eğer bu epigenetik değişimler tersine çevrilebilirse, Kovid-19'un neden olduğu uzun süreli koku kaybı için yenilikçi tedavi yaklaşımları geliştirilebilir' ifadelerini kullandı.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI