Microsoft ve Google yapay zeka protokolünde güçlerini birleştiriyor: Ajanlar artık birlikte çalışacak

Microsoft, Google'ın geçtiğimiz ay duyurduğu Agent2Agent (A2A) protokolünü destekleme kararı aldı. Bu adım, Azure AI Foundry ve Copilot Studio'daki yapay zeka ajanlarının, farklı platformlardaki ajanlarla birlikte çalışabilmesini sağlayacak ve yapay zeka sistemleri arasında iş birliğini artıracak.

Mayıs 9, 2025 - 10:10
Microsoft ve Google yapay zeka protokolünde güçlerini birleştiriyor: Ajanlar artık birlikte çalışacak

Microsoft, Google'ın A2A protokolünü destekleyeceğini açıkladı
Microsoft, Google tarafından Nisan ayında tanıtılan Agent2Agent (A2A) adlı açık yapay zeka protokolünü destekleme kararı aldığını duyurdu. Şirket, bu protokolü Azure AI Foundry ve Copilot Studio platformlarına entegre etmeye hazırlanıyor.

A2A protokolü, farklı bulut servisleri, yazılımlar ve yapay zeka ekosistemlerinde çalışan ajanların birbiriyle görev paylaşımı yapabilmesini ve eşgüdüm içinde çalışmasını mümkün kılıyor. Protokol sayesinde yapay zeka ajanları hedef belirleme, görev devretme ve eylem başlatma gibi işlevlerde ortak hareket edebiliyor.

Ajanlar arası iletişim yeni bir boyuta taşınıyor
Microsoft'un açıklamasına göre, bu protokol sayesinde Azure AI Foundry ve Copilot Studio üzerinde geliştirilen yapay zeka ajanları, başka platformlarda yer alan ajanlarla entegre şekilde çalışabilecek. Örneğin, Microsoft'un bir ajanı toplantı zamanlamasıyla ilgilenirken, aynı anda Google'ın ajanı bu toplantı için e-posta davetlerini hazırlayabilecek.

Microsoft, protokol geliştirme sürecine doğrudan katılıyor
Sadece entegrasyonla yetinmeyen Microsoft, GitHub'daki A2A çalışma grubuna da katıldığını duyurdu. Bu katılım, şirketin protokolün gelişimine doğrudan katkı sunmasını sağlayacak.

Microsoft, daha önce de Copilot Studio’ya Anthropic tarafından geliştirilen Model Connectivity Protocol (MCP) desteğini entegre etmişti. MCP, yapay zeka sistemlerinin veri kaynaklarına erişimini standartlaştırmayı amaçlıyordu. Şirketin A2A desteği, bu doğrultudaki çalışmalarının bir devamı niteliğinde değerlendiriliyor.

Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI