Ömer Fethi Gürer: 'Sahte bal, arıcılığı vuruyor; gerçek üretici piyasadan siliniyor'
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 20 Mayıs Dünya Arıcılar Günü öncesi Niğde'de arıcıların sorunlarını dinledi. Sahte balın piyasayı ele geçirdiğini, girdi maliyetlerinin yükseldiğini ve desteklerin yetersiz olduğunu belirterek, arıcılığın tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşadığını söyledi.

Arıcılarla sahada bir araya geldi
CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, 20 Mayıs Dünya Arıcılar Günü öncesinde Niğde'nin Çamardı ilçesinde arıcılık yapan üreticilerle buluşarak sektörde yaşanan sorunları dinledi. Gürer, sahte bal sorununun giderek büyüdüğünü ve gerçek üreticinin piyasadan silinme noktasına geldiğini vurguladı.
Sahte bal, sektörü tehdit ediyor
Gürer, sahte balın tüketici tarafından kolay ayırt edilemediğini belirterek, bunun gerçek bal üreticilerini piyasadan uzaklaştırdığını söyledi. “Girdi maliyetlerinin artmasıyla birlikte, sahte bal piyasada daha kolay yer buluyor. Tüketici, çoğu zaman sahte bala yöneliyor ve bu da arıcılık sektöründe ciddi kayıplara yol açıyor” ifadelerini kullandı.
Zirai don ve tarım ilaçları arıcılığı vurdu
Gürer, bu yıl yaşanan zirai don olaylarının da arıcılığı olumsuz etkilediğini, çiçeklenmenin azalması nedeniyle arıların beslenemediğini belirtti. Ayrıca tarımsal ilaçlamanın kontrolsüz yapılmasının arı ölümlerini artırdığını söyledi. Arıcı Eren Erdoğan ise “Bu yıl arı ölümleri çok fazla. Tarım ilaçlarının yaygın kullanımı ve desteklemelerin yetersizliği en büyük sorunlarımızdan” dedi.
Mazot ve şeker fiyatları nakliyeyi durma noktasına getirdi
Arıcılık faaliyetlerinin büyük ölçüde göçebe yapıldığını hatırlatan Gürer, artan mazot ve şeker fiyatlarının arıcıların hareket kabiliyetini sınırladığını belirtti. Üretici Eren Erdoğan, “Geçmişte arılarımız tüm katta ürün verirken, bu yıl bazı kovanlar 5 çıtaya kadar düştü. Mazot zamları nedeniyle iller arası geçiş dahi yapamıyoruz” dedi.
'Raflardaki ballar şeker bile değil'
Arıcı Lütfü Erdoğan ise raflarda satılan ucuz balların sahte olduğunu ve içinde şeker dahi olmadığını belirtti. Erdoğan, “Sahte bal piyasada 50-60 liraya satılıyor. Elimiz kolumuz bağlı, sesimizi duyuramıyoruz” diye konuştu. Ayrıca, arılar için gerekli olan tedavi ilaçlarının ithalata bağlı olduğunu, bu ilaçların bulunmasında da sık sık zorluk yaşandığını söyledi.
Bal analiz yapılmadan ayırt edilemiyor
Lütfü Erdoğan, sahte balın analiz harici anlaşılmasının mümkün olmadığını vurguladı. “Her bölgenin florasına uygun esans kullanarak sahte bal üretiyorlar” dedi. Gürer de üreticilerin, tüketicilerin bilinçli tercih yapması gerektiğini ve analizsiz sahte balın anlaşılmasının çok zor olduğunu belirtti.
Denetimler artırılmalı, destekler revize edilmeli
Gürer, sahte balın önüne geçilebilmesi için piyasa denetimlerinin artırılması ve kayıt dışı üretimin engellenmesi gerektiğini söyledi. “Balda dünya markası olma hedefi vardı ama mevcut durumda üretici sorunlarıyla baş başa. Destekler artırılmalı, özellikle şeker ve mazot gibi temel girdilere çözüm bulunmalı” ifadelerini kullandı.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI