Pulsar Fusion, Mars yolculuğunu 4 aya indirecek nükleer füzyon roketini tanıttı

Birleşik Krallık merkezli Pulsar Fusion, Sunbird isimli nükleer füzyon roketiyle Mars’a yolculuk süresini yarıya indirmeyi hedefliyor. Roket, saatte 500.000 kilometre hıza ulaşarak uzay yolculuğunda devrim yaratmayı vaat ediyor.

Nisan 16, 2025 - 13:24
Pulsar Fusion, Mars yolculuğunu 4 aya indirecek nükleer füzyon roketini tanıttı


Birleşik Krallık merkezli uzay teknolojileri girişimi Pulsar Fusion, Mars’a seyahat süresini neredeyse yarı yarıya azaltmayı amaçlayan nükleer füzyonla çalışan yeni nesil roketi Sunbird’i tanıttı. Şirketin vizyoner projesi, geleneksel yakıt sistemlerinin sınırlarını zorlayan yeni bir dönemin habercisi olabilir.

Mars yolculuğu sadece 4 ay sürebilir
Sunbird roketi, teorik olarak saatte 500.000 kilometre hızla hareket edebilecek kapasitede tasarlandı. Bu hız, insan yapımı ve kendi gücüyle hareket eden en hızlı uzay aracı unvanını kazandıracak. NASA’nın Parker Solar Probe’u Güneş’in çekim gücünden faydalanarak daha yüksek hızlara ulaşmış olsa da, Sunbird bu hıza dış bir etken olmadan ulaşmayı hedefliyor. Pulsar Fusion, Sunbird’i “gezegenler arası römorkör” olarak tanımlıyor.

Hızlı seyahat ve büyük avantajlar
Sunbird roketi, yörüngedeki diğer araçlara bağlanarak füzyon gücüyle hız kazandıracak ve Mars’a yapılan bir görevde seyahat süresini yaklaşık 9 aydan 4 aya indirebilecek. Bu, mürettebatlı ve insansız görevler için lojistik, maliyet ve güvenlik açısından önemli avantajlar sunuyor. Hatta firma, bir Plüton yolculuğunun dört yıla inebileceğini öne sürüyor.

Testler başlıyor
Sunbird’ün tasarımında kullanılan olağanüstü yüksek özgül itki (10.000-15.000 s) ve 2 MW gücü, bu devrimsel hızların elde edilmesine olanak tanıyacak. Projede dikkat çeken diğer bir özellik ise roketin Dual Direct Fusion Drive (DDFD) tahrik sistemi. Bu sistem, hem itki hem de elektrik gücü sağlayacak. DDFD’nin kullanacağı yakıt ise döteryum ve helyum-3 olacak. Projenin ilk yörünge testlerinin 2025 yılının sonunda başlaması planlanıyor. Pulsar Fusion, 2027 yılında uzayda başarılı bir nükleer füzyon reaksiyonu gerçekleştirmeyi hedefliyor ve 2030’larda üretime hazır bir Sunbird görmek istiyor.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI