Türkiye Enerjide Yeni Lige Geçiyor: Erdoğan'dan Gabar ve Sakarya Açıklamaları
İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin enerji politikasında yeni bir döneme girildiğini vurguladı. Gabar’da günlük petrol üretiminin 81 bin varili geçtiğini belirten Erdoğan, Sakarya Gaz Sahası'ndan 4 milyondan fazla haneye doğalgaz sağlandığını söyledi. Ayrıca Somali, Pakistan, Endonezya ve Avrupa ülkeleriyle yapılan işbirliklerine dikkat çekti.

İstanbul’da düzenlenen Doğal Kaynaklar Zirvesi’nde enerji alanındaki gelişmeleri değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin enerji politikalarında tarihi bir dönüşüm yaşandığını ifade etti.
Zirvede konuşan Erdoğan, Türkiye’nin enerji stratejilerinin arz güvenliği, madencilik ve enerji diplomasisi çerçevesinde şekillendiğini belirtti. Erdoğan, 'Türkiye'nin enerji güvenliği doğrudan veya dolaylı tüm dünyayı yakından ilgilendiriyor' dedi.
Gabar ve Sakarya'da üretim rekoru
Cumhurbaşkanı, Gabar’da günlük petrol üretiminin 81 bin varili geçtiğini, bugüne kadar 26 milyon varilden fazla üretim yapıldığını açıkladı. Ayrıca 2025 Mart itibarıyla Türkiye genelinde günlük petrol üretiminin 135 bin varili aştığını söyledi. Nihai hedefin günlük 100 bin varile ulaşmak olduğunu belirten Erdoğan, bu alanda istihdam edilen personel sayısının 3.000’in üzerinde olduğunu ifade etti.
Sakarya Gaz Sahası’nda ise günlük 9,5 milyon metreküp doğalgaz üretildiğini söyleyen Erdoğan, 'Bu gaz 4 milyondan fazla haneye ulaşıyor' dedi. Sakarya sahasındaki faz 1 ve faz 2 ile birlikte 2026’da 20 milyon metreküplük, 2028’de ise 40 milyon metreküplük günlük üretim hedeflendiğini kaydetti.
Enerji diplomasisinde yeni ortaklıklar
Somali ile yapılan üretim paylaşımı anlaşmaları kapsamında sismik aramaların tamamlanmak üzere olduğunu belirten Erdoğan, keşif sonrası sondaj sürecine geçileceğini bildirdi. Ayrıca Pakistan, Endonezya ve Malezya gibi ülkelerle enerji işbirliklerinin geliştiğini, Avrupa'da Macaristan, İngiltere ve Fransa merkezli şirketlerle doğalgaz tedarik anlaşmalarının yapıldığını açıkladı.
Türkmenistan doğalgazının İran üzerinden Türkiye’ye akışının 1 Mart itibarıyla başladığını duyuran Erdoğan, yıl sonuna kadar 1,3 milyar metreküp doğalgaz temin edileceğini, bu anlaşmanın 5 yıl daha uzatılmasının planlandığını söyledi.
Yenilenebilir enerji yatırımları hızlandı
Türkiye’nin rüzgar ve güneş enerjisinde 25.000 MW’ı aşan kurulu güce ulaştığını belirten Erdoğan, 2035 yılına kadar bu rakamı 120.000 MW’a çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ilk reaktörünün deneme üretimine yıl sonunda başlayacağını, santralin 2028’de tam kapasite devreye gireceğini belirtti.
Madencilikte yeni rekorlar
Türkiye'nin 2023 yılı itibarıyla madencilik sektörünün toplam büyüklüğünün 270 milyar dolara ulaştığını açıklayan Erdoğan, nadir toprak elementleri açısından Eskişehir Beylikova’daki rezervin önemine dikkat çekti. Erdoğan, bu alanın dünyanın tek sahada en büyük ikinci nadir toprak elementi rezervine sahip olduğunu belirterek, Türkiye’nin bu elementleri üretebilen 5 ülkeden biri olacağını ifade etti.
Enerji krizinde Türkiye'nin rolü
Erdoğan, Avrupa’nın yaşadığı enerji krizlerinde Türkiye’nin güvenli bir liman olarak öne çıktığını söyledi. 'Biz 2002’den bu yana hazırlığımızı yaptık, altyapımızı kurduk, irademizi ortaya koyduk' diyen Erdoğan, Türkiye’nin enerji alanında farklı bir lige yükseldiğini vurguladı.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI