Üroloji Uzmanı Cavıldak: 'İdrarda ağrısız kan varsa mesane kanserinden şüphelenin'

50 yaş üzeri bireylerde daha sık görülen mesane kanseri, erkeklerde kadınlara kıyasla 4 kata kadar daha yaygın. Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Kıvanç Cavıldak, idrarda ağrısız kan görülmesinin en önemli belirtisi olduğunu vurguladı. Hastalık erken teşhis edildiğinde tedavi başarı oranı yükseliyor.

Mayıs 21, 2025 - 10:52
Üroloji Uzmanı Cavıldak: 'İdrarda ağrısız kan varsa mesane kanserinden şüphelenin'


Mesane kanseri nedir?
Mesane Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında açıklamalarda bulunan Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Kıvanç Cavıldak, hastalığın mesane iç yüzeyindeki hücrelerin kontrolsüz şekilde büyümesiyle oluştuğunu belirtti. Cavıldak, mesane kanserinin en yaygın tipinin 'ürotelyal karsinom' olduğunu söyledi.

Kimler risk altında?
Cavıldak’a göre mesane kanseri, genellikle 50 yaş üstü bireylerde daha sık görülüyor ve erkeklerde kadınlara oranla 3 ila 4 kat daha fazla teşhis ediliyor. Sigara kullanımı, boya, kauçuk, tekstil ve petrol sanayisinde maruz kalınan kimyasallar, kronik mesane enfeksiyonları ve aile öyküsü de riski artırıyor.

Belirtiler nelerdir?
En yaygın belirti idrarda ağrısız şekilde kan (hematüri) görülmesidir. Bunun dışında sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma ya da ağrı, zayıf idrar akışı gibi şikâyetler de hastalığın habercisi olabilir. İleri evrelerde alt karın ağrısı, kilo kaybı ve iştahsızlık görülebilir.

Tedavi süreci nasıl ilerliyor?
Tedavi yöntemi, kanserin evresi ve yayılım durumuna göre değişiyor. Erken teşhis edilen vakalarda cerrahi müdahaleyle tümör alınabiliyor. Destek olarak kemoterapi veya BCG adı verilen immünoterapi yöntemleri uygulanabiliyor. Gelişmiş evrelerde ise mesanenin tamamen alınması (radikal sistektomi), kemoterapi ve radyoterapi gibi yöntemler devreye giriyor.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI