200 kez yılan sokmasına maruz kalan adamın kanıyla evrensel panzehir geliştirildi
ABD’de 20 yıl boyunca kendi isteğiyle yılan zehri enjekte eden Tim Friede’nin kanındaki antikorlar, dünyanın en ölümcül yılan türlerine karşı koruma sağlayan deneysel bir panzehirin geliştirilmesini sağladı. Uzmanlara göre bu panzehir, tür fark etmeksizin yılan sokmalarına karşı küresel çözüm olabilir.

Yirmi yıllık deney, çığır açan panzehire dönüştü
ABD’de Tim Friede adlı eski bir kamyon tamircisi, yaklaşık 20 yıl boyunca kendi vücuduna 700’den fazla kez yılan zehri enjekte etti. Aralarında mamba, kobra, taipan ve bungarus gibi dünyanın en ölümcül yılanlarının bulunduğu türlerden alınan zehirlerle 200’ü aşkın kez sokulan Friede’nin bu sıra dışı deneyimi, bilimsel bir atılıma dönüştü.
Yılan panzehirinde tür sorunu
Günümüzde yılan sokmalarına karşı uygulanan panzehirler, yalnızca belirli yılan türlerine karşı etkili. Bu durum, yılda 140 bin kişinin hayatını kaybetmesine ve yüzbinlerce kişinin uzuv kaybı veya kalıcı sakatlık yaşamasına neden oluyor. Mevcut panzehir üretiminde, zehirli yılanlardan alınan toksinler at gibi hayvanlara enjekte edilerek antikorlar elde ediliyor. Ancak zehrin türden türe değişkenlik göstermesi, evrensel bir çözümün önünde engel teşkil ediyor.
Friede'nin kanı yeni bir umut doğurdu
Friede, başlangıçta bağışıklık kazanmak amacıyla başladığı bu süreci zamanla bir yaşam tarzına dönüştürdü. Bilim insanları, onun vücudunda oluşan bağışıklık yanıtını inceleyerek farklı yılan türlerinin toksinlerine karşı etkili olabilecek “geniş çaplı etkisizleştirici antikorlar” elde etti. Biyoteknoloji şirketi Centivax’ın CEO’su Dr. Jacob Glanville, bu bağışıklık tepkisini tespit eden isimlerden biri. Glanville, Friede ile ilk görüşmesinde 'Kanınızı incelemeyi çok isterim' diyerek projeye başladı.
Kapsamlı koruma sağlayan antikorlar geliştirildi
Cell dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, geliştirilen antikor kokteyli, 19 farklı elapid yılan türünden 13’üne karşı tam koruma sağladı. Kalan altı türde ise kısmi koruma sağlandı. Araştırmacılar şimdi kokteylin dördüncü bileşenle güçlendirilmesiyle tam koruma sağlayıp sağlamayacağını test ediyor. Columbia Üniversitesi’nden Prof. Peter Kwong, bu araştırmanın önümüzdeki 10-15 yıl içinde tüm toksin sınıflarına karşı etkili tedaviler geliştirilmesine öncülük edebileceğini ifade etti.
Hedef: Evrensel panzehir
Araştırmanın bir diğer odak noktası ise nörotoksin yerine kana saldıran hematoksinlere karşı da koruma sağlayacak antikorlar geliştirmek. Nihai hedef, her zehre karşı etkili tek bir panzehir veya yılan sınıfına özel dozlar üretmek. Liverpool Tropikal Tıp Okulu’ndan Prof. Nick Casewell, geliştirilen antikorların “kesinlikle yeni” olduğunu belirterek “Bu, alanı heyecan verici bir yöne taşıyor” dedi.
Friede: ‘İnsanlık için iyi bir şey yaptım’
Tim Friede, elde edilen sonuçlardan dolayı memnuniyetini dile getirerek, “İnsanlık için iyi bir şey yapıyorum ve bu benim için çok önemliydi. Bununla gurur duyuyorum. Çok havalı” ifadelerini kullandı.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI