Bornova’da 8.500 yıllık Yeşilova Höyüğü’nde yeni kazı dönemi başladı: “UNESCO yolunda birlikte sahiplenme zamanı”

İzmir’in en eski yerleşim alanı Yeşilova Höyüğü’nde 2025 kazı dönemi, geleneksel kahvaltı etkinliğiyle başladı. Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin ve Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ın katıldığı etkinlikte kültürel mirasa sahip çıkma vurgusu yapılırken, UNESCO adaylığı sürecinin önemi vurgulandı.

Temmuz 27, 2025 - 15:45
Bornova’da 8.500 yıllık Yeşilova Höyüğü’nde yeni kazı dönemi başladı: “UNESCO yolunda birlikte sahiplenme zamanı”

İzmir’in en eski yerleşim alanı olarak bilinen Yeşilova Höyüğü’nde 2025 yılı kazı dönemi, geleneksel kazı kahvaltısıyla başladı. Etkinliğe Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Karacaoğlan ve Yeşilova Mahalleleri Kültür ve Dayanışma Derneği (KAYED) Başkanı İbrahim Aktaş ile çok sayıda davetli katıldı.

Birlikte sahiplenme çağrısı
Etkinlikte konuşan Başkan Ömer Eşki, Yeşilova Höyüğü’nün yalnızca Bornova’nın değil, Türkiye’nin en önemli kültürel miras alanlarından biri olduğunu belirterek, “Çok basit bir barakadan başlayıp bugünlere gelen bu merkez, emeğin, sabrın ve sahiplenmenin simgesidir. Hepimiz gelip geçiciyiz, ancak tarih burada kalıcı. Bu mirasa elimizden gelen katkıyı vermeye devam edeceğiz.” dedi.

Eşki, höyüğün UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi için sürecin sürdüğünü hatırlatarak, KAYED Başkanı İbrahim Aktaş’ın Bornova Belediye Meclisi’nin burada toplanması önerisine sıcak baktığını söyledi.

“20 yılda mucizevi bir yolculuk”
Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin ise 2005 yılında başlayan kazı çalışmalarında önemli bir noktaya ulaşıldığını vurgulayarak, “İlk başladığımızda elimizde sadece bir kulübe vardı. Bugün ise 100 bin metrekarelik alanda arkeolojik merkez, ziyaretçi alanı ve Yassıtepe Höyüğü dahil bir arkeopark oluşturuldu. 20 yılda 80 bin kadar çanak-çömlek ve 12 bin buluntu ortaya çıkarıldı.” bilgisini paylaştı.

Sındır’dan evrensel kültür vurgusu
Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Yeşilova Höyüğü’nün yalnızca yerel değil, evrensel bir kültür merkezi olduğuna dikkat çekerek, “Geçmişiyle gurur duyduğumuz bu topraklara sahip çıkmak hepimizin ortak sorumluluğu.” ifadelerini kullandı.

KAYED’den teşekkür
KAYED Başkanı İbrahim Aktaş ise kazı çalışmalarına destek verenlere teşekkür ederek, Yeşilova Höyüğü’nün bir müzeye dönüştürülmesi yönündeki taleplerini dile getirdi.

Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI