Dikili Organize Tarım Bölgesi’ne Dünya Bankası’ndan 65 milyon dolarlık destek
Dünya Bankası, Türkiye’nin ilk ve tek destekli organize tarım bölgesi olan Dikili Jeotermal Isıtmalı Sera OTB için sağladığı finansmanı iki katından fazla artırarak 65 milyon dolara çıkardı. İzmir’in tarımsal üretim ve ihracatta yeni bir döneme girmesi bekleniyor.

İzmir’in Dikili ilçesinde kurulan Jeotermal Isıtmalı Sera Organize Tarım Bölgesi (OTB), Türkiye’nin tarım alanındaki en büyük ve en kapsamlı yatırımlarından biri olma özelliğini taşıyor. Projeye daha önce 30 milyon dolar destek sağlayan Dünya Bankası, bu miktarı projenin ölçeği ve potansiyeli doğrultusunda 65 milyon dolara yükseltti.
Dikili OTB, Türkiye'de Dünya Bankası finansmanı ile desteklenen ilk ve tek organize tarım bölgesi konumunda bulunuyor. Projeye sağlanan finansal katkının artırılması, bölgenin hem ulusal hem de uluslararası düzeyde tarımsal üretimdeki önemini bir kez daha ortaya koydu.
“Tarımsal üretimde yeni bir dönem başlıyor”
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, bu desteğin İzmir tarımı için tarihi öneme sahip olduğunu belirterek, “Dikili OTB sadece Türkiye için değil, Avrupa için de öncü bir model olma yolunda ilerliyor. Yenilenebilir enerji, çevre dostu üretim ve yüksek istihdam gibi yönleriyle sürdürülebilir bir üretim anlayışını benimsiyoruz” ifadelerini kullandı.
Projenin hem ekonomik hem de sosyal açıdan büyük etki yaratacağını vurgulayan Özgener, tarıma dayalı sanayi, ileri teknolojiyle donatılmış seralar, eğitim ve destek alanlarıyla tam entegre bir üretim altyapısı kurulduğunu söyledi.
İlk mahsuller için altyapı ihalesi tamamlandı
Dikili Jeotermal Isıtmalı Sera OTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin Çakan ise, 25 Temmuz itibarıyla altyapı çalışmalarını kapsayan ihalenin yayınlandığını duyurdu. Bu kapsamda atık su, yağmur suyu, içme suyu, elektrik ve telekomünikasyon hatları ile birlikte jeotermal ısıtma sistemleri de kurulacak. Çakan, “Hedefimiz, en kısa sürede üretime başlayarak ilk mahsulleri toplamak” dedi.
Proje detayları
Toplamda 3.038.787 metrekarelik bir alana kurulan Dikili OTB, yüksek teknolojili seraların yanı sıra güneş ve rüzgâr enerjisi, biyogaz tesisi, atık su arıtma gibi çevreci altyapılarla dikkat çekiyor.
Tamamlandığında yılda 80 bin ton katma değeri yüksek yaş sebze ve meyve üretimi yapılacak. Yaklaşık 3.500 kişilik istihdam yaratması planlanan projede bu istihdamın %75’ini kadınlar oluşturacak.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI