Hiperbarik oksijen tedavisi 23 ilde 26 merkezde uygulanıyor: Binlerce hasta faydalanıyor

Basınç odasında yüzde 100 oksijen solutularak uygulanan Hiperbarik Oksijen Tedavisi, vurgun, karbonmonoksit zehirlenmesi, yanık, ani işitme ve görme kaybı gibi birçok durumda kullanılıyor. 2025’in ilk 3 ayında 5 bin 743 hastaya tedavi uygulandı.

Mayıs 9, 2025 - 21:02
Hiperbarik oksijen tedavisi 23 ilde 26 merkezde uygulanıyor: Binlerce hasta faydalanıyor

Hiperbarik oksijen tedavisi nedir?

Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT), hastanın basınç odasında tamamen basınç altına alınarak aralıklı şekilde yüzde 100 oksijen soluması esasına dayanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi sayesinde kandaki oksijen düzeyi artırılarak doku onarımı hızlandırılmaktadır.

Hangi hastalık ve yaralanmalarda kullanılıyor?

HBOT, özellikle dekompresyon hastalığı (vurgun), hava ve gaz embolisi, karbonmonoksit zehirlenmesi, duman solunması, gazlı gangren, Crush yaralanmaları, diyabetik ve cerrahi yaralar, arteriyel ve venöz yetmezliğe bağlı yaralar, bası yaraları (dekübit ülser), ikinci derece yanıklar (özellikle yüz, el ve ayak), ani işitme kaybı ve ani görme kaybı gibi çok sayıda klinik durumda etkili bir destek tedavi olarak kullanılmaktadır.

Kaç merkezde uygulanıyor?

T.C. Sağlık Bakanlığı’na bağlı kamu hastanelerinde 2025 yılı Mayıs ayı itibarıyla 23 ilde toplam 26 merkezde Hiperbarik Oksijen Tedavisi hizmeti verilmektedir. Merkezler, farklı bölgelerdeki hastaların bu özel tedaviye erişimini kolaylaştırmak amacıyla planlanmıştır.

Kaç hasta tedavi edildi?

2024 yılı boyunca toplam 15 bin 846 hastaya Hiperbarik Oksijen Tedavisi uygulanmıştır. Bu hastalardan bin 659’u acil vaka kapsamındayken, 14 bin 187’si diğer tedavi kapsamındadır. 2025 yılının ilk 3 ayında ise toplam 5 bin 743 hasta tedavi almıştır. Bunlardan 543’ü acil, 5 bin 200’ü ise planlı diğer tedaviler kapsamında değerlendirilmiştir.

Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI