İnsan Eliyle Isınan Dünya 2024’te 41 Gün Daha Fazla Kavurdu: Bilim İnsanları Alarm Verdi

2024 yılı, iklim değişikliği kaynaklı aşırı sıcaklarla dünya genelinde ortalama 41 gün daha fazla karşı karşıya kalındığını ortaya koydu. Bilim insanlarına göre ölümcül sıcaklıklar daha sık, daha şiddetli ve daha yıkıcı hale geliyor; küresel ısınma Paris Anlaşması sınırına yaklaşıyor.

Mayıs 9, 2025 - 15:58
İnsan Eliyle Isınan Dünya 2024’te 41 Gün Daha Fazla Kavurdu: Bilim İnsanları Alarm Verdi


2024, kaydedilen en sıcak yıl oldu
İklim değişikliğinin 2024 yılı boyunca dünya genelindeki hava olaylarını etkilediği ve milyonlarca insanı ölümcül sıcaklarla karşı karşıya bıraktığı belirtildi. World Weather Attribution ve Climate Central tarafından yapılan araştırmaya göre, bu yıl insanlar ortalama 41 gün daha fazla aşırı sıcaklıklarla mücadele etti.

Bilim insanları uyarıyor: Etkiler artık inkâr edilemez düzeyde
Imperial College’dan iklim bilimci Friederike Otto, 'Bu bulgu yıkıcı ama tamamen beklenmedik değil. İncelediğimiz olayların çoğunda iklim değişikliğinin rolü büyüktü' ifadelerini kullandı. Sıcaklıkların artışı; kuraklık, tropik kasırga ve şiddetli yağışların daha sık yaşanmasına neden oldu. Otto’ya göre, fosil yakıt kullanımı sürdükçe bu etkiler daha da kötüleşecek.

Birçok bölgede hayatı durma noktasına getirdi
Aşırı sıcaklıklar, Kuzey Kaliforniya’dan Meksika’ya, Batı Afrika’dan Güneydoğu Asya’ya kadar geniş bir coğrafyada etkili oldu. Ölüm Vadisi kavrulurken, Yunanistan Akropolis’i ziyaretçilere kapattı. Asya’da bazı ülkeler ise okulları tatil etmek zorunda kaldı. Araştırmacılar, bazı bölgelerde 150 gün boyunca tehlikeli sıcaklıklar yaşandığını belirledi.

Yoksul ülkeler daha fazla etkileniyor
Climate Central’dan Kristina Dahl, 'Dünya'nın en yoksul ve en az gelişmiş ülkeleri, aşırı sıcaklarla en çok boğuşan yerler arasında' dedi. Sıcak hava dalgalarının yol açtığı ölümler çoğu zaman raporlanmadığı için gerçek etkilerin daha büyük olduğu düşünülüyor. Otto, 'Sıcak hava dalgaları, iklim değişikliğinin açık ara en ölümcül etkilerinden biridir' diye ekledi.

1,5 °C sınırına yaklaşan bir dünya
Bilim insanlarına göre dünya, Paris Anlaşması’nda belirlenen 1,5 °C ısınma sınırına daha da yaklaştı. Araştırmalarda, 29 ekstrem hava olayının 26’sının doğrudan iklim değişikliğiyle ilişkili olduğu tespit edildi. El Niño etkisi yılın başlarında bazı etkileri artırsa da, araştırmacılar 2024'teki yıkıcı olayların temel sebebinin iklim değişikliği olduğunu vurguladı.

Ölümler ve kayıplar önlenebilir
Kızılhaç-Kızılay İklim Merkezi’nden Julie Arrighi, 'Ekstrem hava olaylarından kaynaklanan ölümler ve hasarlar önlenemez değil. Ülkeler gerekli hazırlıkları yaparsa bu etkiler azaltılabilir' dedi. BM Çevre Programı da, fosil yakıt kaynaklı karbondioksit salımının arttığını ve bu gidişatın durdurulması gerektiğini hatırlattı.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI