Kulak Kiri Kanser, Alzheimer ve Diyabet Gibi Hastalıkları Tespit Etmede Anahtar Olabilir

Bilim insanları, vücudun metabolik süreçlerini yansıttığı gerekçesiyle kulak kirini hastalıkların tanısı için analiz ediyor. Yapılan araştırmalar, kulak kirinden meme kanseri, diyabet, kalp hastalıkları ve hatta Alzheimer gibi ciddi sağlık sorunlarının tespit edilebileceğini gösteriyor.

Mayıs 8, 2025 - 16:54
Kulak Kiri Kanser, Alzheimer ve Diyabet Gibi Hastalıkları Tespit Etmede Anahtar Olabilir


Kulak kiri, sağlık taramasında yeni bir biyobelirteç olabilir
Turuncu ve yapışkan yapısıyla genellikle görmezden gelinen kulak kiri, son yıllarda bilim dünyasının dikkatini çekiyor. ‘Serumen’ olarak bilinen bu salgı, vücuttaki metabolik değişikliklerin uzun vadeli bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Bilim insanları, kulak kirinin içeriğini analiz ederek çeşitli hastalıkların tanısını koymayı hedefliyor.

Genetik farklılıklar sağlık verilerini etkiliyor
Araştırmalara göre, kulak kiri tipi genetik kökenlere göre değişiklik gösteriyor. Örneğin, Avrupa ve Afrika kökenli bireylerde çoğunlukla yapışkan ve sarı-turuncu renkte "ıslak" kulak kiri görülürken, Doğu Asyalı bireylerin %95'inde "kuru" kulak kiri bulunuyor. Bu fark, ABCC11 geninden kaynaklanıyor. Aynı gen, koltuk altı kokusuyla da ilişkili.

Meme kanseri ile kulak kiri bağlantısı
1970'li yıllarda yapılan bir araştırmada, ıslak kulak kirine sahip Amerikalı kadınlarda meme kanserinden ölüm oranlarının, kuru kulak kirine sahip Japon ve Tayvanlı kadınlara kıyasla dört kat daha yüksek olduğu belirlendi. 2010 yılında Tokyo Teknoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, meme kanseri olan Japon kadınlarda ıslak kulak kiri genine sahip olma oranının %77 daha yüksek olduğunu gösterdi. Ancak bu bulgular farklı ülkelerde yapılan çalışmalarda net olarak doğrulanamadı.

Metabolik hastalıklar kulak kirinden tespit edilebiliyor
Kulak kiri, nadir görülen kalıtsal bir bozukluk olan "akçaağaç şurubu idrar hastalığı"nın (MSUD) tanısında kullanılabiliyor. Bu hastalıkta, idrar ve kulak kirinde tatlımsı bir kokuya neden olan "sotolon" molekülü tespit ediliyor. Bu sayede, hastalık doğumdan kısa bir süre sonra bile fark edilebiliyor.

Covid-19 ve diyabet de kulak kirinde iz bırakıyor
Kulak kirinden Covid-19, tip 1 ve tip 2 diyabet gibi hastalıkların varlığı da tespit edilebiliyor. Bazı kalp rahatsızlıklarına dair ön tanıların da bu salgı üzerinden yapılabileceği belirtiliyor.

Ménière hastalığı için umut verici bir gelişme
İç kulak hastalığı olan Ménière sendromu, baş dönmesi, mide bulantısı ve işitme kaybı gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Louisiana State Üniversitesi'nden çevre kimyacısı Rabi Ann Musah liderliğinde yapılan çalışmalarda, bu hastalığa sahip bireylerin kulak kirinde belirli yağ asitlerinin düzeylerinin düşük olduğu gözlemlendi. Bu bulgu, hastalığın daha erken ve net teşhis edilebilmesi açısından önem taşıyor.

Cerumenogram: Yeni nesil tanı aracı
Brezilya'daki Federal Goiás Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nelson Roberto Antoniosi Filho liderliğindeki ekip, kulak kirini kullanarak kanser tanısı koyabilen “cerumenogram” adlı bir analiz aracı geliştirdi. 2019'da yapılan çalışmada, lenfoma, karsinom veya lösemi tanısı konan 52 hasta ve sağlıklı 50 kişiden alınan örneklerde 27 uçucu organik bileşik tespit edildi. Bu maddeler, %100 doğrulukla bireyde kanser olup olmadığını gösterebildi. Araştırmalar, bu yöntemin henüz kanserleşmemiş hücre değişimlerini de saptayabileceğini ortaya koydu.

Kulak kiri, geleceğin teşhis aracı olabilir
Kulak kiri, düşük metabolik sirkülasyonuyla uzun süreli kimyasal değişimleri saklayabiliyor. Lipit açısından zengin bu madde, özellikle Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların erken teşhisi için de umut verici bir materyal olarak görülüyor. Brezilya’da bazı sağlık kurumları bu yöntemi kanser teşhisinde kullanmaya başladı bile.

Bilim insanları test kitleri üzerinde çalışıyor
Musah, Ménière hastalığı tanısı için evde kullanılabilecek bir test kiti geliştirme aşamasında olduklarını belirtiyor. Hedefleri, Covid-19 test kitleri gibi pratik bir araçla tanı sürecini kolaylaştırmak.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI