Ömer Fethi Gürer: 'Aile yılı aileye yaramadı, icra kapıya dayandı'
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2025'in Aile Yılı ilan edilmesine rağmen ekonomik krizin, icra artışlarının ve tarımdaki ithalat bağımlılığının aileleri daha da yoksullaştırdığını belirterek çarpıcı verilerle hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi.

‘Aile Yılı’nda yoksulluk arttı, icra kapıya dayandı
CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, düzenlediği basın toplantısında 2025 yılı için ilan edilen “Aile Yılı” uygulamasının beklenenin aksine aile yapısını desteklemek yerine ekonomik yükü daha da artırdığını söyledi. Gürer, Nisan ayında yaşanan don olaylarıyla tarım sektörünün darbe aldığını ve bu durumun kırsaldan kente göçü artırarak aile yapısında çözülmelere neden olduğunu ifade etti.
İcra dosyalarında rekor artış
Gürer’in açıklamalarına göre, 2025 yılında icra dairelerine 3 milyon 448 bin yeni dosya eklendi. Derdest dosya sayısı 23 milyon 329 bine yükselirken, Mayıs ayı itibarıyla bin 705 taşıt, 9 bin 510 taşınmaz ve 486 taşınır mala icra yoluyla satış başlatıldı. Bu kapsamda 860 otomobil, bin 83 daire ve 57 beyaz eşya icra kapsamında satışa çıkarıldı. Gürer, “Aile yılı icra yılına dönüştü” diyerek tabloyu özetledi.
Kredi borcu 4.4 trilyon lirayı aştı
Vatandaşın bankalara olan kredi borcunun 4 trilyon 425 milyar 331 milyon liraya ulaştığını belirten Gürer, bu borcun 2.3 trilyon lirasının bireysel kredilerden, 2.09 trilyon lirasının ise kredi kartı borçlarından oluştuğunu aktardı. İlk üç ayda 226 milyar 86 milyon lira faiz ödemesi yapılırken, 3 milyon 998 bin 602 kişi takibe düştü.
Tarımda dışa bağımlılık alarm veriyor
Gürer, ithalatın üretimin önüne geçtiğine işaret ederek tarım sektöründeki dışa bağımlılığı gözler önüne serdi. 2025’in ilk üç ayında 515 milyon dolarlık sebze ve meyve, 545 milyon dolarlık canlı hayvan ithalatı yapıldığını belirten Gürer, ithalatın teşvik edilmesinin yerli üreticiyi üretimden uzaklaştırdığını dile getirdi.
Canlı hayvan ithalatının yüzde 213.9 oranında arttığını açıklayan Gürer, “2010’dan bu yana 10 milyon büyükbaş hayvan ithal edildi ama et fiyatı düşmedi. 11 milyon dolar yurtdışına gitti” dedi. Gıda ürünlerinde yapılan ithalatın tarım politikalarının yanlışlığını ortaya koyduğunu belirtti.
Süt üreticisi ineklerini kesime gönderiyor
Süt fiyatlarının üreticiye zarar yazdığını vurgulayan Gürer, “Tavsiye edilen fiyat 10 lira 75 kuruş ancak süt 8 ila 14 lira arasında alınıyor. Bu nedenle üretici süt ineğini kesime gönderiyor” ifadelerini kullandı. Bu sürecin süt ve süt ürünleri fiyatlarında artışa neden olduğunu, sanayici kazanırken üreticinin zarar ettiğini belirtti.
İşsizlik ve yoksulluk derinleşiyor
Geniş tanımlı işsizliğin 11 milyon 575 bine ulaştığını açıklayan Gürer, tarım sektörünün borç yükünün 937 milyar lirayı aştığını söyledi. Tarım ürünü ihracatının yüzde 1.6 oranında azaldığını, ithalatın ise yüzde 25.9 artışla 4.5 milyar dolara yükseldiğini vurguladı.
Erken seçim çağrısı yaptı
Mevcut yönetim anlayışıyla sorunların çözülemeyeceğini savunan Gürer, erken seçim çağrısında bulundu. “Cumhuriyet Halk Partisi iktidar olduğunda bu sorunlar çözümsüz kalmaz” dedi.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI