Uşak Üniversitesi Bilim Kafe Etkinliği Güre Köyü’nde Tarım ve Hayvancılık Konularına Odaklandı

Uşak Üniversitesi’nin köylerde düzenlediği Bilim Kafe etkinlikleri kapsamında Güre Köyü’nde yapılan toplantıda hayvan besleme, yem kalitesi ve anız yakmanın zararları gibi konular ele alındı. Akademisyenlerin köylülerle birebir temas kurduğu buluşmada, besi sığırcılığı, yem üretimi ve küçükbaş hayvancılık üzerine pratik bilgiler aktarıldı.

Temmuz 27, 2025 - 19:38
Uşak Üniversitesi Bilim Kafe Etkinliği Güre Köyü’nde Tarım ve Hayvancılık Konularına Odaklandı

Uşak Üniversitesi tarafından sürdürülen “Bilim Kafe” etkinliklerinin bu haftaki adresi Uşak Merkez'e bağlı Güre Köyü oldu. Etkinlik kapsamında köy halkı ile buluşan üniversite akademisyenleri, tarım ve hayvancılık alanındaki güncel bilgilerle üreticileri bilgilendirdi.

Toplantı, Uşak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfi Özav’ın açılış konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Özav, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş’ın selamlarını ileterek, köylerin ihtiyaçlarına göre belirlenen konularla bilim insanlarının kırsaldaki vatandaşlarla bir araya getirildiğini söyledi. Özav, bu tür etkinliklerin ilerleyen haftalarda da süreceğini belirtti.

Yem Kalitesi ve Anız Yakmanın Etkileri

Toplantının konuşmacılarından Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Yüksel, “Hayvan Beslemede Kaliteli Kaba Yemlerin Önemi, Anız Yakmanın Toprak ve Tarıma Etkileri” başlıklı sunum yaptı. Doç. Dr. Yüksel, kaba yemin içeriği, hayvancılıkta yem giderlerinin oranı ve kaliteli yemin özelliklerine değindi. Yüksel, “Hayvancılığın masraflarının yüzde yetmişini yem oluşturur. Saman kaliteli bir yem değildir. İçinde yüzde 8’den fazla protein bulunan yemler kaliteli kabul edilir. Yem türüne göre hayvan seçilmelidir.” dedi.

Yem ekimi ve üretimi konusunda örneklerle bilgi aktaran Yüksel, anız yakmanın zararlarını da detaylı şekilde anlattı. Anız yakmanın kısa vadeli faydalarına rağmen uzun vadede toprağın organik maddesini azaltarak verimliliği düşürdüğünü ve çevresel riskleri artırdığını vurguladı. Ayrıca bu uygulamanın yararlı canlıları yok ettiğini, kimyasal ilaç ihtiyacını artırdığını ve yangın riskine neden olduğunu belirtti.

Besi ve Küçükbaş Hayvancılıktaki Sorunlar

Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Alapala ise “Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği ve Sorunları” başlıklı sunumunda, yem üretimi, verimli ırk seçimi, suni tohumlama, genetik kayıt sistemi ve üretim planlaması gibi konulara değindi. Doç. Dr. Alapala, “Süt ve besi sığırcılığında kaliteli kaba yem üretimi artırılmalı, dengeli beslenme sağlanmalı ve üreticiler modern teknikler konusunda eğitim almalıdır.” dedi.

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğiyle ilgili de bilgilendirme yapan Alapala, yetiştiricilerin karşılaştığı sorunlara çözüm önerileri sundu.

Etkinlikte her iki akademisyen de katılımcıların sorularını yanıtladı. Toplantının moderatörlüğünü Doç. Dr. Ayşen Melda Çolak yürüttü.

Program, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfi Özav’ın, sunum yapan akademisyenler ile Güre Köyü Muhtarı Hasan Öktem’e teşekkür belgelerini takdim etmesiyle sona erdi.

Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI