Yargıtay'dan 89 Yıllık İpotekle İlgili Emsal Karar: Faizsiz Fek Yapılamaz
1936 yılında tesis edilen ve yıllar içinde faiz işletilmediği gerekçesiyle kaldırılmak istenen bir ipotekle ilgili yerel mahkemenin kararı, Yargıtay tarafından hukuka aykırı bulundu. Yüksek Mahkeme, ipotek fek işlemlerinde faiz ve takip masraflarının da dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, benzer davalar için emsal niteliğinde karar verdi.

Yargıtay, 1936 tarihli ipotek kararında emsal niteliğinde hüküm verdi
Adalet Bakanlığı’nın başvurusu üzerine Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, 1936 yılında kurulan ve zaman içinde faiz işletilmediği gerekçesiyle kaldırılması istenen bir ipotekle ilgili kararı değerlendirdi. Yerel mahkeme, yalnızca anaparanın yatırılmasıyla ipoteğin kaldırılmasına hükmetmişti. Ancak Yargıtay, ipoteğin türü gereği faiz ve takip masraflarının da hesaplamaya dahil edilmesi gerektiğini belirtti.
Yüksek Mahkeme, sadece anapara dikkate alınarak fek kararı verilmesinin usule aykırı olduğunu ifade ederek, kararın kanun yararına bozulmasına hükmetti. Karar, ipotek işlemleriyle ilgili uygulamada birlik sağlanması açısından emsal teşkil ediyor.
İş Kanunu 36. madde özel şirketlere uygulanamaz
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından verilen bir başka kararda ise Adana’da özel iki şirket arasında çalışan bir işçinin ücret davası ele alındı. Yerel mahkeme, özel firmayı sorumlu tutarak İş Kanunu’nun 36. maddesini uygulamıştı. Ancak Yüksek Mahkeme, söz konusu düzenlemenin kamu kurumları için geçerli olduğunu belirterek, özel şirkete uygulanamayacağına karar verdi. Bu karar da yerel mahkeme hükmünü kanun yararına bozdu.
Her iki karar da yargı pratiğinde yanlış uygulamaların önüne geçilmesi amacıyla verildi ve hukuk uygulamalarında tutarlılığın sağlanmasına katkı sunması hedefleniyor.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI