Kleopatra’nın Kayıp Kardeşi Sanılan Kafatası Meğer Hasta Bir Erkek Çocuğa Aitmiş

Efes'te 1929 yılında bulunan ve yıllarca Kleopatra'nın kardeşi 4. Arsinoë'ye ait olduğu düşünülen kafatasının, son yapılan detaylı analizlerle aslında gelişim bozukluğu olan 11-14 yaşlarında bir erkek çocuğa ait olduğu ortaya çıktı. Genetik analizler, çocuğun İtalya ya da Sardinya kökenli olabileceğini gösterdi.

Mayıs 9, 2025 - 15:58
Kleopatra’nın Kayıp Kardeşi Sanılan Kafatası Meğer Hasta Bir Erkek Çocuğa Aitmiş

Yıllardır Arsinoë’ye ait sanılan kafatasının sırrı çözüldü
Scientific Reports dergisinde yayımlanan yeni bir bilimsel araştırma, uzun zamandır Mısır kraliçesi Kleopatra’nın kardeşi olduğu düşünülen 4. Arsinoë'ye atfedilen bir kafatasının aslında hasta bir erkek çocuğa ait olduğunu ortaya koydu. Çalışma, Viyana Üniversitesi ve Avusturya Bilimler Akademisi’nden uzmanların ortaklaşa yürüttüğü detaylı analizlere dayanıyor.

Efes'te başlayan gizemli keşif
1929 yılında Avusturyalı arkeolog Josef Keil tarafından Efes’te Octagon olarak bilinen tarihi bir yapının kalıntılarında tamamen suyla dolu bir lahit keşfedildi. Mezar boştu; ancak eksiksiz bir iskelet bulundu. Keil, mezarı kapatmadan önce kafatasını yanına alarak Viyana’ya götürdü. Daha sonra Almanya'nın Greifswald kentindeki ilk analizler, iskeletin 20’li yaşlarda seçkin bir kadına ait olabileceğini öne sürdü.

Yeni teknolojiler, eski varsayımları çürüttü
2020’li yıllarda yapılan ileri seviye analizlerde, mikro bilgisayarlı tomografi (mikro-CT) kullanılarak kafatasının dijital görüntüsü oluşturuldu. Kafatasının tabanı ve iç kulak bölgesinden alınan örnekler üzerinden yapılan genetik analizler, büyük bir sürprizle sonuçlandı: Kalıntılarda açıkça Y kromozomu bulundu. Bu, kişinin erkek olduğunun kesin kanıtıydı.

Gelişim bozuklukları tespit edildi
Kafatasının ait olduğu kişinin 11-14 yaşlarında olduğu ve gelişim bozuklukları yaşadığı tespit edildi. Özellikle çene ve diş yapısında ciddi asimetriler, erken kapanmış kafatası dikişleri ve çiğneme problemleri dikkat çekti. Bilim insanları bu bozuklukların D vitamini eksikliği ya da Treacher Collins sendromu gibi genetik bir hastalıktan kaynaklanabileceğini belirtti.

Arsinoë hipotezi artık geçersiz
Kafatasının, Octagon yapısında bulunan diğer kemiklerle eşleşmesi ilk etapta Arsinoë ihtimalini güçlendirmişti. Ancak yaş ve cinsiyet analizlerinin ardından bu hipotezin geçersiz olduğu kesinlik kazandı. Araştırmacılar, artık bu mezarın Arsinoë’ye değil, kimliği bilinmeyen genç bir erkek çocuğa ait olduğunu belirtiyor.


Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI