Voyager 1'in 20 yıl sonra canlanan yedek iticileri, NASA'yı zamana karşı yarışta zafere taşıdı
NASA mühendisleri, yıldızlararası boşlukta yolculuğunu sürdüren Voyager 1'in 20 yıldır devre dışı olan yedek iticilerini yeniden devreye alarak uzay aracının Dünya ile bağlantısını sürdürmesini sağladı. Bu müdahale, itici arızası ve yaklaşan bakım süreci gibi ciddi engellere rağmen başarıyla gerçekleştirildi.

NASA, Voyager 1'in yedek iticilerini yeniden etkinleştirdi
NASA, 1977'de fırlatılan ve şu anda yıldızlararası boşlukta görevine devam eden Voyager 1'in uzun süredir kullanılmayan yedek iticilerini başarıyla yeniden devreye soktu. Uzay aracının birincil iticilerinde yaşanan bozulmalar, Dünya ile olan iletişimini riske atınca, NASA mühendisleri bu hayati adımı atmak zorunda kaldı.
Zamana karşı yarış: Anten bakımı süreci müdahaleyi zorlaştırdı
Voyager 1'e komut göndermekten sorumlu Dünya’daki anten sisteminin 4 Mayıs’tan itibaren uzun süreli bakıma alınacak olması, mühendisleri zamanla yarışmak zorunda bıraktı. Ekip, bu süre zarfında 20 yıldır aktif olmayan yedek iticileri ve bunlarla ilişkili ısıtıcıları yeniden faaliyete geçirerek uzay aracına 23 saatlik bir sinyal gönderdi. Bu sinyal, başarıyla yanıtlandı.
İletişim, yeniden yönlendirme manevralarıyla sağlanıyor
Canlandırılan yedek iticiler, Voyager 1’in yönünü sabit tutarak antenini Dünya’ya çevirmesine yardımcı oluyor. Bu sayede, uzay aracı ile kesintisiz iletişim sürdürülebiliyor. NASA, birincil iticilerdeki arıza nedeniyle artık bu yedek sistemlere güvenmek zorunda.
Voyager misyonu yaratıcı çözümlerle sürüyor
Voyager 1 ve 2, yaşları ve Dünya’dan uzaklıkları nedeniyle giderek artan teknik zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Güç jeneratörleri zayıflarken, NASA mühendisleri daha önce bir çip arızasını yazılım yoluyla aşmıştı. Şimdi ise yedek iticilerin devreye alınmasıyla, bu tarihi görev bir kez daha uzatılmış oldu.
Kaynak: CUMHA - CUMHUR HABER AJANSI