AYLA TOKMAK / SON İNTERNET HABER

Ankara'daki barajların doluluk oranı Eylül 2023 itibariyle alarm vermeye başladı. Temmuz ayında oran yüzde 45,50 iken Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdür Yardımcısı Oktay Başkaya, barajlarda 11 aylık su deposunun olduğunu ifade etmişti. Şimdi durum daha vahim.

VAHŞİ SULAMA YAPILMAMALI

Oktay Başkaya, nüfusun yüzde 89'unun Ankara'nın merkez bölgesinde ikamet ettiğini belirtti ve “Dolayısıyla kişi başına günlük su tüketiminin 240 ila 250 litre civarında olduğu tahmin ediliyor. Kaçak kullanımla mücadele etmek için önlemler alıyor ve denetimleri yoğunlaştırıyoruz.”

Kalan su miktarının daha verimli bir şekilde kullanılması için vahi sulama sistemlerinin kullanımından kaçınmanın önemli olduğunu ifade eden Başkaya, “Su tüketimi yaz aylarında artma eğilimindedir ve yıllık ortalama 1,4 milyon metreküptür. Ancak bu rakam yaz aylarında 1,6 milyon metreküpe çıkmaktadır. Vatandaşlarımızı bu dönemde su tasarrufu yapmaya teşvik ederek su sıkıntısının önüne geçebiliriz. Tüm vatandaşlarımıza acilen çağrıda bulunuyoruz. Bu kaynağı verimli bir şekilde kullanmamız ve gelecek nesiller için korumamız şarttır. Aksi takdirde bu değerli su kaynaklarını torunlarımıza aktaramayız.” şeklinde konuştu