Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul’da düzenlenen Antalya Havalimanı Projesi Kamu-Özel İşbirliği ihalesi kira peşinatı ödeme törenine katıldı. Türkiye’nin coğrafi konumunun avantajını kullanmak zorunda olduğunu belirten Karaismailoğlu, bu avantajı kullanmak için de yatırımların ona göre planlandığını söyledi. 2002 yılından bugüne kadar 153 milyar avroluk yatırım yapıldığını vurgulayan Karaismailoğlu, bunun yüzde 22’sinin kamu-özel işbirliği ile yüzde 78’ni kamu bütçesiyle yapıldığına dikkati çekti. 


YAPTIĞIMIZ İŞİN ARKASINDAYIZ


Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Avrasya Tüneli gibi Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan projelerden örnekler veren Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, bu model ile ilgili yapılan eleştirilere de yanıt verdi:
“Yaptığımız işin arkasındayız, yapmaya da devam edeceğiz. Kamu-Özel işbirliği projelerin hepsi açık projelerdir. Bu işi yapabilecek kabiliyette olan yerli, yabancı bütün firmalar ihaleye girebilir. Bazıları diyor ki; ‘sözleşmeler gizli’. 24 tane firmanın dosya aldığı bir ihalenin sözleşmesi gizli olabilir mi? O da afaki söylenen bir laftır. Bu projelere birden fazla teklif olduğu için bir yarışma içerisinde ve kamu açısından en uygun teklif tercih edilmektedir. O yüzden ‘yatırım maliyeti yüksek bunun’ deniliyor mesela. Burada bir yarışma oldu. Bunların hepsi İhale Kanunun verdiği yetkiler doğrultusunda yapılmış ihaleler. Geçmediğimiz yola neden para ödüyoruz diyor. O zaman Adıyaman Havalimanı’nı kullanmıyorsunuz diye Adıyaman’a Havalimanı yapmasa mıydık? 57 tane havalimanımız var. Bunları 84 milyonun kullanması tabi mümkün değil. Dedikodu siyasetiyle bu kadar teknik konuları karalamaya çalışıyorlar.”Antalya Havalimanı’nın kapasitesini doldurduğunu ve 765 avroluk bir yatırım yapılması gerektiğini aktaran Karaismailoğlu, projenin iç hatlar ve 2. dış hatlar terminallerinin büyütülmesi, 3. dış hatlar terminali ve genel havacılık terminali, VIP terminali ve Devlet Konukevi yapımı, apron kapasitesinin artırılmasına yönelik yatırımlar, yeni teknik blok, kule ve verici istasyonu yapımı, akaryakıt depolama ve dağıtım tesisi yapımı gibi yatırımları içerdiğini söyledi. 2025 yılı sonrası 25 yılın işletme ihalesine çıkıldığını anımsatan Karaismailoğlu, tamamen açık, uluslararası firmaların ve birden fazla yüklenicinin katıldığı bir ihale olduğunu belirtti. Devlete 25 yıl içinde ne kadar para ödeneceği ve bunun yüzde 25’inin de 28 Mart’ta ödeme şartıyla ihalenin düzenlendiğinin altını çizen Karaismailoğlu, ihale sonucunda işi alan yüklenicinin 8 milyar 55 milyon avroluk kira ödemesini garanti ettiğini, 765 milyon avroluk yatırımı da yine yüklenicinin yapacağını ifade etti. 765 milyon avroluk yatırıma başlandığını ve 2025 yılına kadar bitirileceğini aktaran Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, 2 milyar 138 milyon avroluk kira peşinatının da bugün alındığını bildirdi.  2 milyar 138 milyon avro peşinat bedeli ile neler yapılabileceğine örnekler veren Karaismailoğlu, peşinat bedeli ile 2 Boğaz Köprüsü’nün yapılabileceğine, şu anda Boğaz Köprüsü’nün yapım bedelinin 1 milyar avro olduğuna işaret etti. Bir tane Çanakkale Köprüsü artı 3 tane Tokat Havalimanı, 2 Avrasya Tüneli yapılabileceğini ifade eden Karaismailoğlu, bu projelerin uzun soluklu düşünülmesi gerektiğini vurguladı.