Biyolog Meslek Örgütleri, Yaşanan Deprem Felaketi Dolayısıyla Kamoyu Açıklaması Yaptı

Kamuoyuna Duyuru;

Bilindiği üzere son derece yıkıcı bir deprem felaketine maruz kaldık. On binlerce insanımızın hayatını kaybettiği, sağ kalanların ise yaşam alanlarını terk etmek zorunda kaldığı ve bazılarının da kaybolduğu veya yakınlarının bulunamadığı son derece kaotik bir süreç yaşamaktayız.

Bununla birlikte, bu büyük felakette yaşamını kaybeden yurttaşlarımızın, biran önce yakınlarına teslim edilmesi gerekliliği temel bir insan hakkı olması yanında aynı zamanda bir halk sağlığı sorununu da beraberinde getirmektedir. Ancak bu büyüklükte bir felakete, mevcut devlet imkanlarıyla hızlı bir şekilde cevap verebilmek ve ailelerine sevdiklerini (ölü yada sağ) teslim edebilmek, bu kaotik ortamda kolay değildir. Ayrıca tüm bu işlemler (özellikle DNA kimliklendirme) titizlik ve uzmanlık gerektiren konular olup, yalnızca alanın uzmanları tarafından yürütülmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda, ülkemizin biyolog meslek örgütleri olarak, daha önce pandemi sürecinde de yaptığımız gibi yine elimizi taşın altına koymaya hazır olduğumuzu ve felaket kurbanlarının kimliklendirme süreçlerinde görev alarak, bilgi ve deneyimlerimizin, sürecin hızlı ve sağlıklı bir şekilde tamamlanmasına katkı sağlayabileceğinin bilinmesini isteriz. Diğer taraftan bu felaketle birlikte, “ulusal DNA veri bankamızın” kurulması için çalışmaların yeniden başlatılması gerekliliği de bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu vesile ile depremden etkilenen yurttaşlarımızın acılarını derinden hissettiğimizi bir kez daha belirterek, etkilenen tüm yurttaşlarımıza sabır ve ülkemize de başsağlığı diliyoruz.

ADLİ BİYOLOJİ, ADLİ GENETİK VE GEN HUKUKU DERNEĞİ

BİYOLOGLAR DAYANIŞMA DERNEĞİ

TÜRKİYE BİYOLOGLAR DERNEĞİ