Bu seçim renkli bir seçim olacaktır

Uğur Akyol

AK Parti’nin on beş yıllık serencamına baktığımızda karşımıza ilginç bir tablo çıkıyor. Bir yandan sürekli tehditlerle boğuşan fakat aynı zamanda iktidar olmanın sorumluluğunu da yerine getirmek zorunda kaldığı bir süreç yaşadı. Henüz çiçeği burnunda bir iktidar partisi iken başlayan Cumhuriyet yürüyüşleri, gazete manşetlerinden açıkça dile getirilen darbe talepleri, bürokrasinin kendi işinden daha çok ideolojik saiklerle hareket etmesi Erdoğan liderliğindeki partiyi sürekli bir tehdit ile yüz yüze bıraktı. Fakat bu tehditlere karşı alınan cesur tavır ve milletin Erdoğan’ı ve partiyi sahiplenmesi bu tehditleri boşa çıkarmakla kalmadı, AK Parti’nin hem sayısal hem de siyasal gücünü artırmasının yolunu açtı. AK Partinin iktidarının ilk yılları aynı zamanda uluslararası sistemde ciddi bir dönüşüm yaşandığı bir döneme denk geldi. 11 Eylül saldırıları ile başlayan ve halen devam etmekte olan kaotik süreç dış politikanın da yeniden değerlendirilmesini gerekli kılmaktaydı. ABD’nin Irak’ı işgali, AB ile adaylık müzakereleri gibi meseleler ise AK Partinin kucağında bulduğu en önemli iki sorun alanıydı. Bir yandan bu acil meselelere bir cevap oluşturmak öte yandan hala soğuk savaş zihniyetinin hâkim olduğu bir dış işleri ve dış politika çizgisini dönüştürmek zorundaydı. Bütün bu alanlarda attığı adımlar, tehditlerle yüzleşmekten kaçınmaması ve hizmet siyaseti AK Parti’yi on beş yıl boyunca iktidarda tuttu.

 

AK Parti’nin iktidarda kalma gücünün birbiri ile ilintili iki temel motivasyonundan bahsedilebilir. Birincisi kitlelerin hissiyatı ve taleplerini dikkate alarak siyaset yapması, ikincisi ise sahip olduğu dönüştürücü güçtür. Birinci faktör partinin ilkelerini milletin değer yargıları ile harmanlamakla kalmayıp somut siyasetini de şekillendiriyor. Böylece partinin söylemleri, ortalama ahaliye kolayca hitap edebiliyor. Hizmet siyaseti de yine ortalama ahalinin somut talep ve ihtiyaçlarına kolaylıkla karşılık verebiliyor. Sağlıktan eğitime, alt yapı yatırımlarından üst yapı hizmetlerine kadar birçok alanda son on beş yılda gerçekleştirilen yatırımların Cumhuriyet tarihi boyunca gerçekleştirilen yatırımlardan daha fazla olması Erdoğan ve partinin çalışkanlığı kadar ortalama ahali ile kurulan ilişkinin bir sonucudur. Bu ilişki biçimi aynı zamanda bir siyasi partinin sahip olması gereken pragmatizmin de dozunu belirliyor.

Şimdi yerele gelelim dün AK Parti'nin Aday tanitim toplantısı yapıldı geniş çaplı ilçelerden yoğun katılım sağlandı.

Bu seçim çok çekişmeli ve Bir o kadarda renkli olacak çünkü Muhalefet partilerin adayları sahada boy gösterecek yarışacak ama burada AK Parti'nin işi çok Zor yani tüm ilçelerde adaylarını tanıttı fakat şu demek değildir hepsini kazanacağım bu geçen yerel seçimlerden çok farklı seçim olacağından Muhalefet partileride bilevlenmiş alacak gibi görünüyor örneğin BBP,CHP, İYİ Parti,Saadet,YRP,DEVA,yani bunlar Bir kaç ilçeyi kazanırlar.bu durum iyi olur nedenmi vizyon,istikrar,olur ilçe için şimdi Bir yarış var ama seçim sonrası Başkan adayları bu kez projeleriyle rekabet yarışına girerler burada biz basın mensuplarına iş düşüyor renkli isimlerle farklı yüzlerle çalışacağız onların rekabetini kamuoyuna tarafsız bir şekilde yayinlayacagız.simdiden demokrasi içinde kazasız belasız bir seçim olur hayırlı seçimler olsun kalın sağlıcakla.ugurakyol