Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, TBMM KİT Komisyonu ÇAYKUR görüşmelerinde çaydaki sorunların çözümü için Çay Kanunun bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik işçilerin çalışma süresi ve işsizlik sigortası sorunlarını gündeme getirdi.

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün alt komisyon denetim toplantısı KİT Komisyonu üyeleri, Sayıştay temsilcileri, ÇAYKUR Genel Müdürünün ve yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda söz alan Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, çayın Karadeniz Bölgesi için çok önemli bir ürün olduğunu ve milyonlarca insanın çaydan ekmek yediğini belirterek, ÇAYKUR’da işlerin istenen düzeyde gitmediğini ve çay üreticisinin emeğinin karşılığını alamadığını ifade etti.

“4 LİRA AÇIKLANAN ÇAY 2,1 LİRAYA KADAR DÜŞTÜ”

Kaya, çay sezonu başında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yaş çay alım fiyatının 3 lira 87 kuruş, desteklemeyle birlikte 4 lira olarak açıklandığına dikkat çekerek, “dönem içinde fiyatlara baktım, bölgeye de sıklıkla yaptığım ziyaretlerde üreticilerle konuştum. Yaş çay alım fiyatlarının 2,1 liralara kadar düştüğünü gördüm. Piyasa ile açıklanan fiyat arasında maalesef çok büyük farklar oluştu ve üretici ciddi anlamda mağduriyetler yaşadı.” dedi.

“KURU OT ÇAYDAN PAHALI”

Trabzon’un Of ilçesinde bir çay üreticisiyle arasında geçen konuşmaya değinen Kaya, “Aynı zamanda hayvancılık da yapan bir çay üreticimizle konuştum. Tam da benim ziyarete gittiğim gün hayvanları için kuru ot almıştı. Otun kilogramını 2 lira 75 kuruşa aldığını, çayını da 2 lira 10 kuruşa sattığını söyledi. Öyle bir hale geldik ki; milli ürünümüz, stratejik ürünümüz, bölgedeki milyonlarca insanın geçimi, ekmeği dediğimiz çayımız kuru ottan düşük alınır hale geldi piyasada.” dedi.

“ÇAY ÜRETİCİSİNİN HAKKINI ALABİLMESİ İÇİN TABAN FİYAT UYGULAMASI ŞART”

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, özel sektörün çok uygun fiyatlardan çay alma çabası içinde olduğuna ve aldıkları çayın parasını uzun vadelere yayarak ödemeleri nedeniyle çay üreticisinin büyük mağduriyetler yaşadığını belirterek, “Gönül istiyor ki bir taban fiyat uygulaması başlatılsın, bu fiyatın altında çay alımı piyasada yapılmasına mani olunsun. Diyebilirsiniz ki serbest piyasa buna bizim mani olma şansımız yok. Ama ne yapılabiliri gerçekten ciddi anlamda düşünmemiz lazım. Çay üreticileri büyük mağduriyetler yaşıyor aksi takdirde.” dedi.

“ÇAYDAKİ SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN KANUN TEKLİFİMİZİ DİKKATE ALIN”

Çaydaki sorunların çözümü için Rize İl Başkanlığı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’nun öncülüğünde bir Çay Kanunu Teklifi hazırladıklarını ifade eden Kaya, ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim’e bundan haberdar olup olmadığını sorarak; “Bütün bu meseleleri enine boyuna tartışarak, üreticilerimizi dinleyerek; sendikalardan, üniversiteden görüş alarak bir kanun teklifi hazırladık. Sonrasında birçok çay üreticimiz ile görüştük. Hepsi bu kanun yürürlüğe girerse sıkıntılarının aşılmış olacağı şeklinde görüş bildirdiler. Umarım sizler de bu teklifimizi ciddiyetle ele alırsınız, incelersiniz ve hızlıca bir Çay Kanunu çıkmasına hep birlikte öncü oluruz. Çay üreticilerimizin sorunlarına kalıcı çözüm üretme anlamında bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi.

“ÇAYKUR MEVSİMLİK İŞÇİLERİ SÜRE UZATIMI İSTİYOR”

ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik işçilerin yaşadıkları mağduriyetlere dikkat çeken Kaya, “ÇAYKUR mevsimlik işçileri büyük mağduriyetler yaşıyor. Mevsimlik işçilerle ilgili yapılan kanuni düzenlemeyle, ormanlarda çalışan mevsimlik işçiler 9 ay, 10 ay çalışabilirken, ÇAYKUR’da çalışan mevsimlik işçilerimiz 6 ay bile çalışamaz hale geldi. Bu insanların mevcut çalışma süreleriyle emekli olabilmeleri mümkün görünmüyor. Bu konu acilen ele alınmalı ve mevsimlik çay işçilerinin çalışma süreleri uzatılmalıdır. Bunun da bir yolu, yaşlanan verimsizleşen çayların gençleştirilmesi projesi olabilir. İşçilerimiz bu projede istihdam edilebilir diye düşünüyorum.” dedi.

“İŞSİZLİK SİGORTASINDAN FAYDALANMALILAR”

Kaya, mevsimlik çay işçilerinin işsizlik sorununa de değinerek, “ÇAYKUR’da mevsimlik işçi olarak çalışan arkadaşlarımız çalıştıkları dönemde maaşlarından işsizlik sigortası fonuna ödeme yapmalarına rağmen, çalışmadıkları dönemde işsizlik sigortasından yararlandırılmamaktadır. Bu sıkıntının da acilen çözülmesi lazım. Mevsimlik çay işçileri, işsiz kaldıkları dönemde işsizlik sigortasından yararlandırılmalıdır.” dedi.