AYLA TOKMAK / SON İNTERNET HABER
Türkiye bir zamanlar tek kurşun bile ithal ederken, Batılı ülkelerin ambargoları nedeniyle terörle mücadelede elimiz kolumuz bağlıyken, bugün birçok silah ihraç ediyoruz. Savunma Sanayinde yüzde 80 yerli seviyesine ulaştık. Peki Türkiye Savunma Sanayii'nde nereden geldi? Nasıl güncelliğini yitirdi? Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın tarafından yapılan gelişmeleri değerlendirdi..
Mesut Hakkı Caşın'ın öne çıkan sözleri:
"Aslında Türkiye'nin bu alanda geldiği nokta çok önemli. Müttefikimiz ABD'ye teşekkür etmek istiyorum. Her ne kadar orada F-16 konusunu okumuş olsam da. Rum lobisinin Kıbrıs Barışı sırasındaki faaliyetleri nedeniyle." 1974 yılındaki operasyonda bize ambargo kararı verildi, herkes bu kararı trajedi olarak yorumladı, çünkü siz müttefiksiniz ve NATO'nun güney kanadı olarak Sovyetler Birliği'ni yani Kızıl Ordu'yu olduğu yerde tutuyorsunuz. ve bir şekilde hava ve deniz kuvvetlerini parçasız bırakıyorsunuz.
.O dönemde bugünkü F-35'lere vermedikleri gibi Panthom'ları vermediler ve haksız bir ambargo başladı. Ancak ABD sırılsıklam düştü. Sovyet ordusu bir şekilde Afganistan'a girdi, diğer yandan İran'da devrim olunca Demirel uçakları geri aldı. İsrail ile Heron anlaşmasında görev yaptım. Onlara da teşekkür ediyoruz. Hem ABD'nin hem de İsrail'in bu oyunları sayesinde çok daha iyi bir noktaya geldik. Dünyanın en gelişmiş İHA'larından biri olan Akıncı'yı yaptık. Uçamayacağını söylediler ama sonuç belli..
Akıncı mükemmel aerodinamiğe ve görev gücüne sahip. Taktik bombaların yanı sıra seyir füzelerini bile ateşleyebilir. Bu, Türkiye'nin haksız ambargolara karşı bugün en önemli silah sistemlerini üretebileceği anlamına geliyor. Milli Muharip Uçağı piste çıktı ve taksiye bindi. Hürjet, Hürkuş ve Atak2 helikopterleri kendini gösterdi. Atak Pakistan'a ihraç edilecekti, içinde ABD motoru vardı ama engellediler. TEI, Atak2'nin motorunu geliştirdi. Ayrıca Gökbey'in motoru da yapıldı.
Türkiye SİHA'larda başka bir seviyeye ulaştı. ANKA3 uydu savaş sistemine ve 40 bin irtifaya sahip. ANKA3 ve MMU birlikte uçup hedefleri vurabilecek. TB3 Bayraktar uçak gemisinden havalanabilecek. Yani hem Kızılelma hem de TB3 uçak gemisine iniş ve kalkış yapabilecek. Amfibi Tugayımızın güçlendirilmesi için de özel çalışmalar yapıldı. Helikopter gemilerimizde hem İHA, hem SİHA hem de diğer unsurlar bulunacak.
Roketsan'ın ürettiği yerli füzeler bu uçaklardan ateşlenecek. Bu unsurlar deniz hedeflerini vurabilmekte ve kara hedeflerini çok hızlı bir şekilde yok edebilmektedir. Kızılelma, gelecekte 5. nesil uçaklarla yarışabilecek bir bilgi havuzunu bizlere kazandırıyor. Burada imkansızı başaran bir Türk mühendis aklı ve bir Türk devlet aklı var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya attığı üç önemli gizli formül var. Bunlar yerli-milli ve bağımsız savunma sanayiydi.