“Sığınmacı Şartları Değişti, İstismar Söz Konusu”

DYP Genel Başkanı Sayın Av. Çetin Özaçıkgöz, 19 Nisan 2022’de AKİT TV’nin “Derin Kutu” programında Türkiye’deki mülteciler ve gelecekleri konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar konusunda şartların değiştiğine dikkat çeken Özaçıkgöz, bu konudaki tartışmaların seyrini değiştirdi.
1951 tarihli Birleşmiş Milletler Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Cenevre Sözleşmesi’ne taraf olan Türkiye’nin sözleşmeye uygun davranmadığını söyledi:
“Birleşmiş Milletler Cenevre Sözleşmesine bakınca Sözleşme’nin istismar edildiği görülüyor. Cenevre Sözleşmesine göre sığınmacı hakkı verilen insan sığınmacıdır ama ülkesine gidip geliyorsa bu hak ortadan kalkıyor. Suriye iç savaşından gelenlerin topraklarında Türk askeri şehit oluyor. Suriyeli burada işini gücünü kurmuş, ülkesine bayramlaşmaya gidiyor, tatile gidiyor ve geri dönüyor. Cenevre Sözleşmesi’ne göre dönünce sığınmacı hakkı ortadan kalkıyor. Demek ki sığınmacı şartları değişti, istismar söz konusu.”
Sayın Av. Çetin Özaçıkgöz, komşu ülkelerden sürekli mülteci kabul eden Türkiye’nin, plansız göç politikaları ile demografik yapısının değiştiğini ve beka sorunu ile karşı karşıya kaldığını vurguladı. Suriyeli sığınmacıların bir plan ve program ile ülkelerine dönmeleri ve Suriye sınırları içinde iskân edilmeleri gerektiğini anlattı. Çetin Özaçıkgöz sığınmacı istismarının ülkemizin demografik yapısını tehdit edeceği konusundaki uyarısını şu sözlerle dile getirdi:
“Sığınmacılar konusunda Türkiye yol geçen hanına döndü, kevgire döndü. 30-40 sene sonra Arap partisi kurulacak, demografik yapımız değişecek. Bu istismarın önlenmesi lazım.”

Sayın Av. Çetin Özaçıkgöz’ün açıklamaları ses getirdi. İçişleri Bakanı Soylu, bayramda Suriye'ye dönmek isteyen sığınmacılarla ilgili, "Bayram için gidip dönmek isteyenlere izin verilemeyecek. Suriyelilere bayram izni yok” açıklamasını yaptı. Bakan Soylu, “Pandemi sebebiyle 4 bayramdır geri dönüşleri durduklarını hatırlattı. Bayramlarda gidenler çok bir sayı değil" dedi.

 

Doğru Yol Partisi
Genel Sekreter Yardımcısı
NEVİN BALTA