22 Haziran Türkiye için Limit Aşım Günü. Moda sektörü ise hızla değişen trendler ve talepler doğrultusunda sürekli yeni ürünler üretiyor. Bu durum tüketicilerin aşırı tüketim alışkanlıklarını desteklerken, doğal kaynakların hızla tükenmesine neden oluyor. Dünyanın en iyi döngüsel ekonomi girişimlerinden biri seçilen Nivogo, global sürdürülebilir danışmanlık şirketi Metsims iş birliğiyle, yenilediği her ürün sayesinde çevreye sağladığı faydayı hesapladı. 5 Haziran Çevre Günü’nde Nivogo, bu kapsamda 1 milyonu aşkın ürünü yenileyerek 7 milyar litrenin üzerinde su kullanımının ve 9 milyon kilogramın üzerinde karbon emisyonunun önüne geçtiğini açıkladı. 

Doğal kaynaklar kullanılarak elde edilen ürünlerin atık haline gelmesi, kaynakların israfına ve çevre kirliliğine yol açıyor. Dünyanın en iyi döngüsel ekonomi girişimlerinden biri seçilen Nivogo, şimdiye kadar yarattığı çevresel faydayı 5 Haziran Çevre Günü’nde açıkladı. Global sürdürülebilirlik danışmanlık şirketi Metsims’le birlikte geliştirdiği metodoloji kapsamında Nivogo, bir ürünün üretimi için harcanan kaynakla ürünün yenileme işlemleri sırasında harcanan kaynakları karşılaştırarak net su ve karbon tasarrufunu hesapladı. Bu sayede şimdiye kadar döngüsel ekonomiye dahil ettiği 1 milyon 162 bin ürünle, 9,4 milyon kilogram karbon emisyonunu engelleyen Nivogo, 7,3 milyar litre su tasarrufu da sağladı. 

“Değişim önce fark etmekle başlıyor”

Konuyla ilgili açıklama yapan Nivogo Pazarlama ve Büyümeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı (CMO) Tunahan Kafa, “Türkiye, 22 Haziran’dan itibaren 2024 yılının kaynaklarından tüketmeye başlayacak ve geleceğe borçlanacak. Bu da dünya için belirlenen Limit Aşım Günü’nden 41 gün önce kaynaklarını tüketmiş olması demek. Hızlı moda etkisiyle ihtiyacın üzerinde kıyafet üretilmesinden ve kullan-at modelini benimseyen satın alma alışkanlıklarından vazgeçilmediği takdirde Limit Aşım Günü geriye doğru gitmesini sürdürecek, yani gelecekten daha çok borçlanacağız. Değişim önce fark etmekle başlıyor, dolayısıyla doğru adımlarla büyük değişikliklere imza atabiliriz. Nivogo olarak tam da bu noktada dünyamıza giderek yük olan ürünleri son kullanıcı ya da markalardan alarak, ürünleri yenileyerek döngüsel ekonomiye dahil ediyoruz. Bir ürünün sıfırdan üretilmesi için gereken enerji ve su israfının önüne geçerek daha iyi bir geleceğin inşası için çalışıyoruz. Sürdürülebilir bir dünya yolunda, beraber yürüdüğümüz kullanıcılarımız ve paydaşlarımızla değişimin etkisinin daha da artacağına inanıyoruz” dedi.

Metsims Kurucu Yöneticisi Hüdai Kara ise şunları söyledi: “Nivogo, benimsemiş olduğu döngüsel iş modeli sayesinde yüz binlerce ürünün sıfırdan üretilmesinin önüne geçerek üretim kaynaklı çevresel etkileri azaltıyor ve ürünlere ikinci bir yaşam kazandırıyor. Oldukça kıymetli olan bu döngüsel iş modelinin etkilerini bilim temelli tüm yaşam döngüsü açısından değerlendirmek önemli. Bu kapsamda Metsims Sürdürülebilirlik Danışmanlığı olarak Nivogo atölyesinde yeni bir yaşam verilen ürünlerin tekrardan üretiminin önüne geçmesi sayesinde kurtarmış olduğu karbon salımı ve su kullanımlarını hesapladık. Bu hesaplamada bu ürünlere tekrar hayat vermek için gerekli olan çabanın karşılığında ortaya çıkan emisyonları da dikkate alarak net emisyonları ortaya çıkardık.”

Petrolden sonra dünyayı kirleten en büyük ikinci endüstri

Yapılan araştırmalara göre çevresel etmenlerle direkt ilişkisi bulunan moda endüstrisi, petrolden sonra dünyamızı tehdit eden en büyük ikinci endüstri olarak dikkat çekiyor. Her yıl 100 milyar ürün üretilen sektörde, ürünlerin yüzde 85’i atık haline geliyor ve bu atıkların önemli bir bölümünü ise bireysel kullanıcılar oluşturuyor. İnsanlar dolaplarındaki giysilerin yüzde 80’ini kullanmıyor. Bir tişörtün giyim ömrü ise ortalama 7 ila 10 kez arasında değişiyor. 

Moda endüstrisi, üretim süreçlerinde ve taşımacılıkta fosil yakıtların yoğun bir şekilde kullanılmasına bağlı olarak önemli miktarda sera gazı salınımına da yol açıyor. Bu salınımlar, iklim değişikliğinin hızlanmasına ve doğal kaynaklar üzerindeki baskının artmasına neden oluyor. Araştırmalara göre moda endüstrisi dünyadaki sera gazı salınımının yüzde 10’undan sorumlu ve hiçbir değişiklik yapılmazsa bu oranın 2050’de yüzde 26’ya yükselmesi bekleniyor.

Çözüm döngüsel modada

Küresel Ayak İzi Ağı tarafından yıllık hesaplanan Dünya Limit Aşım Günü, insanlığın bir yıl boyunca dünya üzerindeki doğal kaynakları tüketme hızını ve doğal kaynakları yenileme hızını karşılaştırıyor. Her yıl geriye doğru giden Limit Aşım Günü, Türkiye’de bu yıl 22 Haziran olarak belirlendi. Bu tarih Türkiye'nin Dünya Limit Aşım Günü’nden 41 gün daha geride olduğunu gösteriyor. Küresel Ayak İzi Ağı’na göre limit aşımı, her yıl sadece altı gün ileriye atılabilirse 2050’de bir yılda dünyanın sağladığı kaynaklar insanlığa yetebilecek. Nivogo, döngüsel dönüşüm hareketiyle ürünlerin şu anki formlarını bozmadan mümkün olan en uzun süre hayatta kalmaları ve böylece doğal kaynakların korunması için çalışıyor.

Nivogo Hakkında:

Yüzde 100 yerli bir şirket olarak Şubat 2021’de kurulan Nivogo, ihtiyaç olmayan ya da hiç kullanılmayan ürünleri markalardan ve kullanıcılardan alarak tekrar döngüsel ekonomiye dahil ediyor. Nivogo’nun ürün portföyünde Türkiye’nin ve dünyanın en tanınmış markalarının spor ayakkabılarından çantalarına, montlarından tişörtlerine kadar onlarca farklı kıyafet bulunuyor. Türkiye’nin ilk ve en büyük Yenileme Merkezinde yenilenen ürünler, Nivogo tarafından geliştirilen teknoloji ve yapay zeka temelli fiyatlandırma uygulaması ile döngüsel mağazalarda kullanıcılarla buluşuyor. Şu ana kadar 1 milyondan fazla ürünü yenileyen Nivogo, 7,3 milyar litre suyu kurtararak tasarruf sağladı ve binlerce ton karbon emisyonunun önüne geçti.