Önergeyi yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık personeline ihtiyacın en üst düzeyde olduğu unvanlardan başlayarak atama yapıldığını, teknisyenler ve tıbbı sekreter atamalarının ihtiyaçlar doğrultusunda değerlendirilebileceğini belirtti.
SAĞLIK TEKNİSYENLERİNİN ATAMA TALEBİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçmiş yıllardaki atamaları göz önünde bulundurarak Sağlık Meslek Liselerini tercih eden ancak son 3 atamada hiç kontenjan ayrılmayan radyoloji, anestezi, laboratuvar ve çevre sağlığı teknisyenleri ve tıbbı sekreterlerin atama taleplerini, Meclis gündemine taşıdı.
SON 3 YILDIR ATAMA YOK
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya soru önergesi yöneten Gürer, “Sağlık Bakanlığı KPSS 2019/4, KPSS 2020/4,2020/5 ve 663 sayılı KHK’nın 45/a maddeleri uyarınca atama yapılacak sözleşmeli sağlık personeli pozisyonlarında ortaöğretim düzeyinde Acil Tıp Teknisyeni ve Hemşire branşı dışında diğer sağlık teknisyenlerine hiç kontenjan verilmemesinin nedenleri nelerdir? Bundan sonra KPSS ile yapılacak ortaöğretim düzeyindeki atamalarda Radyoloji, Anestezi, Laboratuvar, çevre Sağlığı Teknisyenleri ile Tıbbi Sekreterler için de Bakanlığınızca atama yapılması planlanmakta mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.
BAKAN KOCA: “ATAMALARDA ÖNCELİK SIRASI GÖZETİLİYOR”
CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bakanlığımız insan kaynakları planlaması, ilgili kurumlarca Bakanlığımıza ihdas edilen kadro/pozisyon sayısına göre, sağlık personeline ihtiyacın en üst düzeyde olduğu unvanlarından başlamak üzere sağlık hizmetlerinde optimum faydayı sağlayacak şekilde yapılmakta olup, önümüzdeki personel alımlarında, bahse konu okul mezunlarının durumu ihtiyaçlarımız doğrultusunda değerlendirilebilecektir” şeklinde açıklamada bulundu.
BOŞA MI DİPLOMA ALIYORLAR?
Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise atamalar, ihtiyaç doğrultusunda yapılıyorsa meslek liselerinin de olabilecek ihtiyaçlar doğrultusunda bölümler açması gerektiğini söyledi.
Üniversitelerin bazı bölümlerinde olduğu gibi meslek liselerinin bazı bölümlerinde de ihtiyacın katbekat fazlası bölümlerin açıldığına dikkat çeken Gürer, “Hem üniversitelerden hem de meslek liselerinden mezun olanlar her geçen yıl işsizler ordusuna yeni neferler kazandırıyor. Yükseköğretimde ve orta öğretide planlı ve öngörülü bir çalışma yapılıp, açılacak bölümlerin ihtiyaçlara göre belirlenmesi gerekiyor. Öyle bölümler var ki her yıl 1000 kişi mezun oluyor ama o bölümlerden yılda sadece 3-5 kişinin ataması yapılıyor Atanamayanlar ve her yıl mezun olanlar katlanarak artıyor. Bu gençlere haksızlıktır. Kamuda atama sayıları artırılmalıdır” dedi.